woensdag 17 juni 2009

Werkgroep mediawijsheid


Een aantal jaar geleden zijn wij op school gestart met computerlessen voor de kinderen. Dat doen we nu nog steeds met de methode Basisbits.

Volgend schooljaar gaat dat veranderen. We willen ons minder gaan richten op computervaardigheden en meer op mediawijsheid. Hoe we dat precies gaan aanpakken, is nog niet duidelijk. Volgend schooljaar gebruiken we om het een en ander aan ideeën te gaan ontwikkelen.
Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen. Ik heb een groep van 3 collega's bereid gevonden om met mij mee te denken. En verder gaan wij natuurlijk putten uit ideeën hier en hier.

Zeker is wel dat onze uitwerkingen gaan rusten op de onderstaande drie pijlers:
1. informatievaardigheden
2. ict vaardigheden
3. veiligheid

Wordt vervolgd...

(plaatje via deanoroe.co.uk)

Meer lezen:
Shift Happens - nl versie
Mediawijs (2)
ICT trends voor de basisschool

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

4 opmerkingen:

Jeroen van Beijnen zei

Hallo Remco,
Misschien dat je eens kunt kijken of je hier samen met de lokale bibliotheek kunt optrekken. De bibliotheken zjin namelijk ook al een tijd druk bezig met het onderwerp mediawijsheid.

Zelf heb ik een tijd geleden de bijeenkomst beyond media literacy bijgewoond (zie verslag op http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/beyond-media-literacy-media) Misschien dat je hier nog interessante ideeën op kunt doen.

Drie pijlers vind ik wel een mooi uitgangspunt. Goed ook dat jullie het verder trekken dan alleen informatievaardigheden. Ik zou alleen kijken of je het onderdeel veiligheid wel zo moet aanbieden (zie hiervoor ook het eerder genoemde verslag).

Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke uitwerking!

Remko Boers zei

@Jeroen:
Dank voor je uitgebreide reactie. Wij gaan hier zeker iets aan hebben.
Uiteraard laat ik weten hoe het vervolg krijgt.

karinwinters zei

Via LinkedIn zag ik een oproep van Ancella Evers voor mensen die trainingen op PO scholen gaan geven Mediawijsheid, misschien kunnen jullie wel uitwisselen

Remko Boers zei

@Karin:
Bedankt voor je reactie. Ik kwam via googlen op Ancella Evers uit bij haar LinkedIn profiel. Daar zag ik dat ze deel uit maakt van de groep: mediawijsheid expertisecentrum. Daar heb ik me nu voor aangemeld.
Verder vond ik de link naar mediawijsheid expertisecentrum.nl, waar veel informatie over het begrip te vinden is.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...