zondag 5 december 2021

Leestips week 48: over bomen planten, energietransitie, introverten, de schooltuin en voedselbossen

Gisteren was ik bij Boeren in het Bos. Zij houden varkens, runderen, ganzen, schapen en kippen. Dat doen ze niet op traditionele wijze, maar zij zetten de dieren in om ecosystemen te verbeteren. Op een bepaald deel van het landgoed waarop zij opereren, zijn ze bezig om een stuk weiland om te vormen tot een biodivers ecosysteem waarin de dieren de functie hebben om de bodem te verbeteren. In dat stuk zijn gisteren bomen aangeplant. Een stuk of dertig vrijwilligers hebben rond de 2000 bomen en struiken in de grond gezet. Het was een zeer gezellige en nuttige dag. De foto hiernaast en de foto helemaal onderaan laten een deel van het weiland zien waarin we aan de slag zijn geweest.

En verder heb ik natuurlijk weer leestips verzameld. Onder de foto vind je ze.


--

Stichting Voedselbosbouw neemt Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen onder haar hoede
We doen met Voedselbos Vlaardingen ook mee met dit monitoringsprogramma. Omdat we het belangrijk vinden dat er goed onderzoek gedaan wordt naar deze relatief nieuwe tak van sport.

Regeneratief systeemontwerp (3): wat doet een wind barriere van bomen?
Veel informatie over wat er bekend is over windkeringen. Wat mij betreft een element dat op veel plaatsen weer zou moeten terugkomen in het agrarische landschap.

Gedateerd uiterlijk, maar als je bezig bent met een groen schoolplein voor je school, dan is het zeer de moeite waard om de inhoud ervan te bekijken. Ik werd hierop gewezen via een artikel in Oase (tijdschrift voor vrienden van natuurrijke tuinen, heemtuinbeheer en speelnatuur) omdat de auteur onlangs is overleden.

De afgelopen vier jaar verdween er dus meer bos dan dat er bij komt. En dan maar zeggen dat Braziliƫ moet stoppen met ontbossing. Misschien moeten we de hand (ook) in eigen boezem steken. Trouwens, hoeveel bomen heb jij in je tuin?

Shell zou het geld dat in dit onderzoek gaat zitten ook kunnen gebruiken om te investeren in duurzame energiebronnen. Zonder in natuurgebieden te gaan zitten peuren.

Hoopvol. Weer een onderzoeksproject naar de voordelen van rotational grazing. De biodiversiteit en de bodembiologie verbeteren ervan. En dat werkt in het hele systeem door. Als dat zelfs bij partijen als McDonalds begint te landen, zegt dat wel iets, denk ik.

Volgens mij verdient het mbo een herwaardering. Daar worden mensen geschoold die echt iets kunnen. Beetje gechargeerd misschien, maar de gedachte dat meer hoger-opgeleiden ons echt verder zullen brengen, heb ik al een tijdje geleden losgelaten. We hebben doeners nodig.

Da’s leuk. Je kunt nog tot en met 8 december meedoen.


En natuurlijk ook nog een kijktip: The quiet power of introverts | BBC Ideas
Dit filmpje over introverten had ik al eerder voorbij zien komen. Het maakt duidelijk dat niet iedereen houdt van al het lawaai en de drukte die gegenereerd wordt rondom belangrijke onderwerpen. Het filmpje kwam onlangs weer op Mijn Linkedin-feed voorbij. Zeker de moeite van het bekijken waard. Herkenbaar wellicht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten