maandag 22 november 2021

Leestips week 46

Afgelopen zaterdag vierden we het oogstfeest van Het Middenland. Het is zo'n beetje einde teeltseizoen. Dus de tuin mocht leeg geoogst worden. En er kwam nog van alles af.
Het was een mooi feestje met een triest randje. Per 30 november moet de tuinderij helemaal opgeruimd zijn omdat de wethouder vindt dat het niet in het bestemmingsplan past. En dat betekent dat de tuinderij volgens de wethouder daar ook niet mag terugkomen volgend jaar. De oogstgenoten en alle betrokkenen hebben natuurlijk tijdens het feestje laten weten dat ze het daar niet mee eens zijn. Ik hoop van harte dat de gemeente tot inkeer komt en zich realiseert dat ze bezig zijn een heel mooi initiatief in de kiem te smoren. De logica is in ieder geval ver te zoeken. Zeker omdat ze aangeven dat het op termijn misschien toch mogelijk gemaakt wordt. Doe dat dan nu...

Maar er is natuurlijk meer gebeurd deze week. Zo zat onze kat weer in een boom. (Deze keer lukte het hem om er zelf uit te komen, gelukkig). 
En ik heb weer wat leestips voor jullie verzameld. 
Veel plezier met dit leesvoer.

--


Over het gebruik van eierschalen in je moestuin. 

How to tell friends about the primal lifestyle
Dit gaat over de Primal Lifestyle. Dat zit in de hoek van paleo en ketogene voedingspatronen. Maar het gaat om meer. Bouw natuurlijk bewegen in in je dag, heb genoeg slaap en denk na over wat je eet. Interessante zinsnede in dit stuk is dat de schrijver vindt dat regeneratieve landbouwpraktijken ‘the way forward’ zijn. Lijkt mij ook.

Gedachten over verhoogde bedden en de aanleg van paadjes in je moestuin.

https://mergenmetz.nl/blog/notities/eetbare-siertuin/plant-in-het-zonnetje-pawpaw/
In Voedselbos Vlaardingen hebben we ook enkele pawpaws staan. Naar mijn weten hebben we daar nog geen vruchten van gehad. Dit artikel geeft vrij veel achtergrondinformatie over deze plant.

Het WNF zet in deze bijdrage op Nature Today op een rijtje wat er tijdens de klimaattop afgesproken is. Het is mager, schrijven ze. En uiteraard moet de uitvoering ervan nog wel echt gebeuren.

Voor de liefhebber.

10 slimme tips voor de volgende lockdown.


Geen kijktip deze week. Behalve dan onderstaand plaatje. Deze foto heb ik afgelopen week genomen in de Maatwerk Moestuin. Daar stonden nog verschillende bloemen volop in bloei. Dus de kijktip is daarom: kijk eens om je heen bij je volgende wandeling. Zoek een berm, een tuin, een groen stukje. En kijk eens goed wat je nog aan kleur ziet.

Goudsbloemen in de Maatwerk Moestuin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten