zondag 27 december 2020

Gaat het goed met ons? (6) - Living Planet Index WWF


In de voorgaande posts hebben we gezien dat de oneindige groei van het bbp als signaal of het goed met ons gaat, niet voldoet voor de lange termijn. In het donutmodel zien we dat we rekening hebben te houden met de draagkracht van de Aarde. Als we willen dat het goed met ons gaat, moeten we zorgen dat het goed met de wereld gaat. Eén van de manieren om dat te meten is de Living Planet Index.

Dit is een monitoringsprogramma waarin het Wereld Natuur Fonds samenwerkt met partners om in kaart te brengen hoe het gesteld is met de biodiversiteit in de wereld. Zij tellen diersoorten op land en in zoet- en zoutwatersystemen. Iedere twee jaar brengen zij hierover verslag uit. Het nieuwste rapport is te downloaden van de site van het WWF.

Bovenstaande grafiek komt uit dat monitoringsprogramma. En het is overbodig om te zeggen dat we ergens een afslag gemist hebben. De grafieken die laten zien hoe het met de Aarde is gesteld, zullen uiteindelijke bepalend zijn voor de vraag of het in de toekomst goed met ons gaat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten