Bovenstaand zie je een onderdeel van het model van Brede Welvaart van het CBS. Het totale model omvat drie van deze plaatjes. Dit is 'Brede Welvaart - Hier en Nu'. En dan is er ook nog 'Brede Welvaart - Later', en 'Brede Welvaart - Elders'. Het werkt steeds als een stoplichtmodel. Het bbp staat in ieder plaatje vermeld en is op 12.00 uur gezet. Blijkbaar wordt die belangrijk gevonden als referentiepunt. Die groei staat op 2% is daarmee groen. Maar in de vorige post hebben we gezien dat dat op termijn onhoudbaar is als statement dat het goed met ons gaat.
In dit model onderscheidt het CBS verder verschillende gebieden met steeds een ander aantal indicatoren die ze vervolgens groen, grijs of rood kleuren. Dat geeft informatie over hoe goed het met ons gaat.
In het 'Hier en Nu' worden acht hoofdthema's onderscheiden:
- Welzijn - Het gaat hier om de waardering die mensen geven voor hun eigen leven.
- Materiƫle welvaart - Dit omvat het besteedbaar inkomen om kleuring te geven aan het eigen leven.
- Gezondheid - Hier worden zaken als chronische ziekten, voeding en overgewicht in meegenomen.
- Arbeid en vrije tijd - Deze indicatoren geven informatie over de balans tussen werk en vrije tijd.
- Wonen - Hierbij gaat het om de beschikbaarheid van huisvesting.
- Samenleving - Hieronder valt het vertrouwen in het politieke systeem en het systeem voor rechtspraak, maar ook de verbondenheid die mensen onderling ervaren.
- Veiligheid - Zowel het ervaren gevoel van veiligheid als ook de feitelijkheden over misdaad vinden hier hun plek.
- Milieu - Onder deze noemer valt schone lucht, schoon water, gezonde natuur en biodiversiteit.
Voor 'Later' is de taart verdeeld in vier soorten kapitaal. De gedachte achter deze visualisatie is dat hier getoond wordt aan welk kapitaal we bouwen om ervoor te zorgen dat het met latere generaties ook goed gaat. Die vier soorten kapitaal volgens het CBS zijn:
- Economisch kapitaal - Geld, spullen, infrastructuur, kennis, ict-systemen. Door de beschikbaarheid hiervan is het mogelijk om economische groei te realiseren.
- Natuurlijk kapitaal - grondstoffenvoorraden, kwaliteit van de natuurlijke systemen (water, lucht, bodem, biodiversiteit) en duurzame energiewinning.
- Menselijk kapitaal - Productiviteit en arbeid in relatie tot gezondheid en opleidingsniveau.
- Sociaal kapitaal - Het vertrouwen dat mensen in elkaar en in instituties hebben.
De taart voor 'Elders' is verdeeld in twee stukken (naast weer het taartpuntje bbp). Deze twee stukken laten de impact van onze welvaart zien op andere landen in de wereld. Deze twee onderdelen zijn:
- Handel en hulp - Door handel te drijven met andere landen, en ontwikkelingssamenwerking aan te bieden, dragen we bij aan het vergroten van de welvaart elders.
- Milieu en grondstoffen - Dit geeft informatie over onze ecologische voetafdruk door o.a. grondstoffenwinning in andere landen en transport van goederen.
Het CBS tracht met dit model voor Brede Welvaart in beeld te brengen hoe goed het met ons gaat. En dan vooral op een manier die breder kijkt dan de economische groei over een kwartaal of een jaar. Dat laatste vind ik nastrevenswaardig. Meer eenvoud zou mijn inziens ook welkom zijn.
En het bbp zou hierin anders gekleurd moeten worden als we op lange termijn kijken of het goed voor ons is. De groei moet eruit.
Meer informatie over dit model vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten