maandag 18 maart 2013

Google Reader stopt (en er is inmiddels al heeeel veeeel over geschreven)

Afgelopen donderdag opende ik mijn Google Reader en vond net als vele anderen het bericht dat Google met de Reader stopt per 1 juli 2013. Vervolgens vond ik tussen mijn berichten in mijn Google Reader ontzettend veel commentaren op dit nieuws.
Ongeloof, boosheid en onbegrip zetten in eerste instantie de toon. Want hoewel het gebruik van RSS feeds en een lezer waarmee je die feeds uitleest, voor de gemiddelde internetter niet echt bekend zijn, wordt het onder bloggers en journalisten heel veel gebruikt om de stroom aan informatie te kunnen beheersen.

Toevallig heb ik vorige week nog aan een collega-ict-coƶrdinator uitgelegd waar ik mijn informatie vandaan haal voor dit blog. Ik vertelde hem dat je niet alles in zo'n Reader hoeft te lezen. Het meeste gaat ongelezen het systeem weer uit. De belangrijke berichten komen namelijk vanzelf bovendrijven als je een goede mix van abonnementen in je reader hebt staan. Het bericht dat Google Reader stopt, bevestigde dit nog eens.
Dat bericht was echt niet te missen. Ook als Google het niet zelf met een popup had getoond, was het niet aan me voorbij gegaan.

Een groot aantal bloggers heeft er een post over geschreven. De commentaren zijn gemiddeld genomen van deze strekking:
- Het is flink balen dat de dienst stopt, want mijn informatievoorziening en werkprocessen hangen er van af.
- Maarja, ik had het kunnen weten. De dienst is gratis. En dat maakt het een kwetsbaar element.
- Ik kan er wel over klagen, maar laat ik maar op zoek gaan naar alternatieven.

De alternatieven verschijnen trouwens ook in allerlei lijstjes. Ik wil zelf gaan kijken naar Feedly en Netvibes. Maar ik denk dat ik daar nog even mee wacht. Want in andere nieuwsberichten las ik weer dat de importfuncties van sommige van die alternatieven nu overladen worden met data van gebruikers die nu overstappen van Google Reader naar de nieuwe dienst.
Verder heeft Digg laten weten dat ze bezig zijn met een alternatief te ontwikkelen. Op basis daarvan wacht ik nog even met het verhuizen van mijn collectie feeds. De meivakantie is ook een mooie periode om dat te doen. Het is immers nog geen 1 juli.

Een laatste puntje waar ik me nog wel een beetje zorgen over maak is het voortbestaan van andere Google diensten. Ze zijn de laatste tijd zo erg aan het opruimen geslagen. (Ze lijken me mijn moeder wel.)
Als Google Reader wordt beƫindigd, wil dat misschien ook iets zeggen over wat Google vindt van de RSS-technologie. De kans is aanwezig dat ze RSS helemaal niet meer willen ondersteunen. Als dat zo is, gaat Feedburner waarschijnlijk ook sneuvelen, lijkt me. En wat te zeggen van het blogplatform Blogger zelf?
Is het saneren van al deze diensten niet gewoon nodig om van Google+ te maken wat ze ervan willen maken? Wie het weet mag het zeggen.
Misschien dat ik daarom in de meivakantie ook maar eens ga kijken naar een blog bij Wordpress. Een beetje minder afhankelijk van een monopolist is misschien ook wel handig.

Hier de lijst met links waaruit ik mijn informatie heb geput voor deze post:

http://www.dutchcowboys.nl/google/27823 - alternatieven voor Google Reader
http://www.te-learning.nl/blog/?p=6830 - wrubens beschrijft kwetsbaarheid van werkproces en requirements voor opvolger van reader
http://wiswijzer.blogspot.nl/2013/03/google-reader-stop-er-mee.html - Hij houdt het bij een mededeling. Geen commentaar.
http://ictoblog.nl/2013/03/14/google-reader-stopt-per-1-7-2013-en-dus - Hij gaat voor self hosted en komt gedurende de donderdagochtend tot de conclusie dat alternatieven voorhanden zijn of in ieder geval gaan komen.
http://www.freetech4teachers.com/2013/03/google-announces-closure-of-google.html - Hij beveelt Feedly aan. Lijkt ook makkelijker in het gebruik doordat meer deelopties beschikbaar zijn.
http://blog.feedly.com/2013/03/14/google-reader/ - blog van feedly met informatie over migratie
http://lifehacking.nl/algemeen/google-reader-alternatief/ - Overzichtsartikel met beschrijving hoe te exporteren en een aantal alternatieven voor onderdelen van je werkproces
overzicht van artikelen die alternatieven en commentaren geven.
google-reader-per-1-juli-a-s-foetsie/ - ook een duit in het zakje.
- netwijs overzichtsartikel. Kiest voor Netvibes.
http://www.dutchcowboys.nl/google/27844 - Digg komt binnenkort met alternatief voor Google Reader.
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=18774 - Geeft ook nieuws over Diggs alternatief.
http://www.dutchcowboys.nl/google/27848 - Verder nieuws: Google stopt met RSS?
http://www.manssen.nl/2013/03/17/straks-google-reader-en-dan  - Hij beschrijft dat mogelijk ook andere diensten stoppen.
http://www.dutchcowboys.nl/online/27852  - Is overstappen naar Feedly nu handig of beter nog even wachten?


(bron plaatje)

Meer lezen
RSS in plain English
Discussie over RSS
Vraag over RSS toevoegen in Google Reader op iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...