Toch handig, die edubloggerslijst. Het wordt je zo wel heel makkelijk gemaakt om gelijkgestemden te vinden. Ik vond in die lijst ondermeer het blog Bits and History van Jelmer Evers.
Hij is docent geschiedenis op een school voor voortgezet onderwijs in Utrecht. En daarnaast uitermate geïnteresseerd in de toepassing van ICT in lessituaties. Zijn blog is zeker de moeite waard om te volgen.
Voor Kennisnet heeft hij geprobeerd het concept van flipping the classroom uit te leggen. Voor wie nog niet bekend met het begrip is, is het handig om te weten dat het over een werkvorm gaat die de volgorde van handelen van een 'normale' les omdraait.
In veel gevallen wordt er volgens een traditioneel recept lesgegeven. Je begint je les met een opening waarin je de leerlingen wakker maakt en de doelen stelt. Dan volgt instructie over de nieuw te leren stof. Daarna vindt de verwerking plaats door de leerlingen . En als laatste heb je de evaluatie om te kijken in hoeverre de doelen gehaald zijn.
In het voortgezet onderwijs vindt de instructie vaak op school plaats tijdens de les. En de verwerking van de leerstof door de leerlingen thuis. Ze maken dan huiswerk.
De kern van Flipping the Classroom is dat die twee zaken omgedraaid worden, geflipt dus. De leerlingen kijken thuis alvast de instructie (via instructievideo's op internet of de ELO) en de verwerking vindt in de klas plaats, waar ook ondersteuning van de docent is.
Jelmer Evers heeft een blogpost geschreven waarin hij drie video's heeft geplakt waarin hij nog wat dieper ingaat op Flipping the Classroom.
Ik ben er zelf nog niet over uit wat de waarde van Flipping the Classroom is voor het basisonderwijs. Zwijsen heeft wel wat instructievideo's gemaakt voor spelling. Dus als je iets wilt uitproberen, hoef je niet eens zelf een video te maken. Als er lezers zijn met ervaringen in het basisonderwijs met Flipping the Classroom, dan nodig ik je uit hieronder een reactie achter te laten.
(bron plaatje)
Meer lezen
Maak instructies met ScreenChomp (iPad)
7x online leren voor meesters en juffen
Blended Learning, wat is dat?
Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss
Geen opmerkingen:
Een reactie posten