maandag 28 mei 2012

7x online leren voor meesters en juffen

Je werkt op een school. Je hebt een drukke baan en naast nakijkwerk, vergaderingen en projectgroepen wil je ook bijblijven in je vak. Dan kun je dus gaan bijleren. Traditioneel ga je dan naar een cursus of opleiding. Met een docent en een groepje geïnteresseerden kom je op een vooraf afgesproken tijdstip bij elkaar. De locatie is ergens in een (hoge)schoolgebouw in een grote stad in de buurt.
Dat hoeft niet op die manier te gaan. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven om op je eigen tijd, vanuit je eigen locatie deel te nemen aan deskundigheidsbevordering.

Een klein overzicht van mogelijkheden die ik snel kon vinden.

- Heutink trainingen
Het aanbod is verdeeld in webinars en seminars. Het webinars gedeelte is (nog) niet gevuld. Voor de seminars moet je een soort afspraak maken.

- Technologie & Onderwijs
Initiatief van onder andere APS IT diensten en Microsoft. Er zijn webcasts (verslagen van presentaties tijdens een conferentie) en webinars (online presentatie) te volgen. Je moet wel persoonsgegevens afstaan om de filmpjes te kunnen bekijken.

- Learning to teach online.
Zie eerdere blogpost op WitBlauw

- Spons.nl
Zie eerdere blogpost

- Leraar 24
Bij iedereen bekend, mag ik veronderstellen.

- Walhak.com
Howto-filmpjes over allerhande (ict) onderwerpen die je in je werk kan tegenkomen.

- Masterclasses en lezingen van de Open Universiteit
De masterclasses worden vooraf gepland en duren (geloof ik) een week. Er horen opdrachten bij en verschillende contactmomenten. Het is wel vanuit je eigen locatie te volgen.


Tijdens mijn zoektochtje merkte ik wel dat hogescholen (HU, InHolland), onderwijsbegeleidingsdiensten (HCO, CED) en traditionele nascholingsorganisaties (SON, Fontys) vrijwel geen online aanbod hebben. Zo zie je maar weer dat de ontwrichtende innovatie blijkbaar van nieuwe spelers in het veld moet komen.

Heb ik nog aanbieders / mogelijkheden van online scholing gemist in bovenstaand overzicht? Laat het even weten.Meer lezen
Blended Learning, wat is dat?
Informatievaardigheden voor leraren
Squla, de moeite waard?

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

2 opmerkingen:

  1. Janny van Os30/5/12 15:34

    Op http://docent2020.posterous.com is heel veel lesmateriaal verzameld voor docenten die iets willen weten over een bepaalde tool, sociale media en andere onderwijsgerelateerde toepassingen. Aanvullend is http://e-didactiek.posterous.com leuk over didactiek en e-learning.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...