zaterdag 11 oktober 2008

Leerlingdossier in een wiki?


Als iets web 2.0 is, is dat wel een wiki. De bekendste wiki-omgeving is waarschijnlijk wikipedia. Wiki's worden gebruikt om kennis te delen, aan te vullen en verder te ontwikkelen.

Maar behalve voor een encyclopedie die door de menigte geschreven wordt, waar is een wiki nog meer zinvol voor? In het (basis)onderwijs moet die technologie toch te gebruiken zijn. Hier en hier zijn twee voorbeelden te vinden van wiki's die naar mijn mening zinvol gebruikt worden.

Maar wiki's kunnen ook in een afgeschermde omgeving hun nut bewijzen, denk ik. Op onze school is er voor iedere leerling een aparte (windows)map aangemaakt waarin de documenten die bij die leerling horen, bewaard worden. Dat zou ook uitstekend in een wiki kunnen. De enige reden om dat niet te doen, zijn de ict-vaardigheden van de leraren die er mee moeten werken. Veel collega's zijn al blij dat ze Word-documenten
kunnen maken en in de goede map opslaan. (Zie ook dit bericht op Onderwijs in de 21e eeuw.)
Waar ik wel benieuwd naar ben: zijn er scholen die op de een of andere manier wiki's gebruiken?

Andere ideeen voor het gebruik van een wiki zouden kunnen zijn:
- schoolgids in een wiki
- zorgafspraken in een wiki
- afspraken en communicatie rond (ouder)medezeggenschap in een wiki
- handelingsplannen (en evaluatie) in een wiki

Via deze site kun je trouwens je eigen wiki starten. Altijd leuk om even te proberen.
Als je een vergelijkend warenonderzoek wilt onder wiki's, kun je eens kijken op de wikimatrix. Of kijk eens hier op mashable.com.


(Plaatje via wikinomics.com)


Meer lezen?
Wees sociaal met Delicious
Digitale evaluatie oftwel vragenlijsten gebruiken
ShiftHappens NL-versie

3 opmerkingen:

  1. Mooi bericht!
    In het rijtje voorbeelden hoort natuurlijk ons eigen www.wikikids.nl dat mede gevuld wordt door kinderen van basisscholen.
    Afgelopen week heb ik nog een voorbeeld van gebruik van een wiki op een basisschool op m'n weblog geplaatst: http://www.karssenberg.nl/weblog/2008/10/leerling-administratie-systeem-op-usb.html
    Een andere plek waar je een gratis wiki kunt starten is hier:
    http://www.wikispaces.com/site/for/teachers Speciaal voor het onderwijs en zonder enige reclame enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn groep 8 krijgt stelopdrachten via de (Wetpaint) wiki. Ik vind dat goed werken. Een van de werkvormen bij stellen is dat andere kinderen fouten verbeteren en verbetertips geven. Ik heb dat altijd zo ingewikkeld gevonden, tot ik overschakelde op wiki's. Verbeteringen worden door de wiki bijgehouden, en tips gaan in de comments. En ik merk dat het helpt: minder werk voor juf (m/v) en toch worden leerlingen kritischer op hun eigen werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Willem:
    Bedankt voor de aanvullende opmerkingen. Het artikel van Kobus had ik inderdaad ook al gelezen. Het ziet er uit als een goed idee.

    @Elke:
    Goed idee om stelopdrachten op die manier te doen. Hoe doe je dat dan in de tijd? Hoe lang duurt zo'n stelopdracht? Hoeveel computers kun je inzetten? Werken de leerlingen er ook thuis aan? Misschien kun je er een blogpost aan wijden.

    BeantwoordenVerwijderen