zaterdag 3 april 2010

3 manieren om taakbeleid te registreren

Sinds de gewone ADV is afgeschaft, wordt er binnen onze stichting gebruik gemaakt van een regeling voor compensatieverlof. In het kort komt het er op neer dat je vrije dagen kan sparen door op andere dagen extra uren te maken.
Maar dan moeten over de inzet van die uren wel goede afspraken gemaakt zijn. Daar worden vaak formulieren voor gebruikt waarop je van te voren invult welke extra werkzaamheden je dit schooljaar zal doen. En daar krijg je dus compensatieverlof voor.

Hier wil ik even aandacht besteden aan een drietal sites die zulke formulieren aanbieden.

1. www.bomanto.nl
Via deze site kun je een excel bestand aanschaffen waarmee je het taakbeleid kunt registreren. Prijzen zijn op de site te vinden.

2. www.taakbeleid.nl
Deze site werkt met een inlog en is verder webbased. Hier is ook een koppeling met een bovenschoolse module mogelijk. Verder leveren zij ook een module om een bekwaamheidsdossier bij te houden.

3. www.avs.nl
Naast een pagina met antwoorden op vragen over taakbeleid, biedt de algemene vereniging schoolleiders in hun productenoverzicht ook een download (excelbestand) aan die als voorbeeld kan dienen voor een formulier voor taakbeleid. Dat is gratis.

Ik vind overigens dat het taakbeleid op zichzelf niet zo veel goeds met zich mee heeft gebracht. De bedoeling is waarschijnlijk geweest dat taken op scholen beter verdeeld zouden worden. Want je krijgt nu niet meer zomaar vrij, maar je moet het 'verdienen'. Ik vraag me af op welke school dat gelukt is.
Wat ik zie, is dit: waar collega's voorheen gewoon voor elkaar klaar stonden en soms eens wat extra voor elkaar deden, ook al behoorde dat niet tot je vastgestelde takenpakket, daar gaan mensen nu rekenen. 'Jij krijgt daar toch uren voor.' Gewoon de dingen doen omdat je ze leuk vindt, wordt naar de achtergrond verdrongen omdat er nu mensen in werkgroepen, commissies e.d. stappen om hun uren te halen. Voor de sfeer op een school kun je taakbeleid beter afschaffen.Meer lezen
8 manieren om je digibordbekwaamheid te vergroten
2 keer coachen met behulp van techniek
Cloud computing voor de basisschool

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

1 opmerking:

elke zei

Ik ben het met je eens, dat tellen van je uren is geen verbetering. Onder het kopje 'professionalisering' wordt enthousiasm-based onderwijs eruit gedrukt door evidence-based. Als je het kunt optellen is het echt en professioneel.
Maar de meeste dingen in het leven kun je niet optellen: 1 motivatie en 2 blijheid is niet 3 tevredenheid.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...