donderdag 25 februari 2010

8 manieren om je 'digibordbekwaamheid' te vergroten


In een artikel op ICT in School wordt een rapport genoemd waarin staat dat scholing en professionalisering helpt om het digibord meerwaarde te geven. Site-4-school post een bericht waarin digiborden kritisch onder de loep worden genomen.

Het wordt zo langzamerhand duidelijk dat de digiborden niet automatisch meerwaarde brengen in een klas. In ieder geval niet als je het afzet tegen de kosten die gemaakt worden. Vooral het vervangen van de beamerlampen wordt als grote kostenpost ervaren.

Al met al leek het mij een reden om eens aandacht te besteden aan het feit dat scholing m.b.t. het digibordgebruik belangrijk is. Ik wil enkele bronnen noemen waarmee je als leraar je vaardigheden kunt vergroten. In willekeurige volgorde:

1. Handboek DigiBord & Didactiek
Dit boek kost ruim 30 euro. Recensies en bestelinformatie zijn via de link hierboven te vinden.

2. Weblog Jos Cöp
Op het blog van Jos Cöp heeft hij een tijdje geleden een filmpje geplaatst waarin de kracht van het digibord wordt uitgelegd. Op zijn blog vind je overigens nog veel meer filmpjes en presentaties die invloed kunnen hebben op je kwaliteit van je onderwijs als je er kennis van neemt.

3. Digibord op Computers in de Klas
André Manssen blogt al jaren over internet en computers in de klas. Op zijn blog staan ook enkele pagina's over digiborden genoemd. Kijk eens naar het artikel over de scriptie van David Stranders, of naar de pagina's over digitale prentenboeken en een digitale gereedschapskist.

4. Digibord op school
Veel materiaal is te vinden op digibordopschool.nl. Het is een site die onderdeel is van het Polsnetwerk van Sipke Kloosterman.

5. PrometheanPlanet
Voor gebruikers van Activborden kan het zeer zinnig zijn een account aan te maken bij PrometheanPlanet. Daar kun je lessen delen. Maar er staan ook tutorials en tips om de software van het bord effectiever te kunnen inzetten. Klik op de site door naar 'professional development'.

6. Smartboard.nl
Voor gebruikers van Smartboards zijn ook veel bronnen beschikbaar om je kennis van de software te vergroten. Kijk bijvoorbeeld op de pagina voor gratis trainingsmateriaal of meld je aan bij Smartopschool.nl.

7. Tutorials van Walhak
Op deze website vind je veel gratis trainingsmateriaal en cursussen. Niet alleen gericht op digiborden maar eigenlijk veel breder. Naast het gratis materiaal bieden ze ook betaalde trainingen aan voor onder andere Moodle en Office.

8. Training van Station to Station
Via het netwijs edublog wordt ook een gratis cursus voor het digibord ter beschikking gesteld. Een gebruikersnaam en wachtwoord vind je hier

Dit overzicht pretendeert helemaal niet volledig te zijn. Het zijn slechts enkele ideeën om je eigen vaardigheden te vergroten. Laatst kreeg ik van een collega die ICT-coördinator is op een andere school een document toegestuurd waarin hij een korte handleiding heeft gemaakt voor Activ Inspire. Op zijn school hangt naast ieder digibord zo'n handige set met naslagkaarten. Ook dat helpt ongetwijfeld.

Welke aanvullingen op bovenstaande lijst zouden er volgens jou zeker bij moeten?


(plaatje via taalverhaal.nl)

Meer lezen
Expert op afstand
Deelbaar digibord
Digitale prentenboeken

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

7 opmerkingen:

Jeroen Rougoor zei

Hallo Remko,
Je hebt een mooi overzicht gemaakt!
Graag voeg ik er nog een zeer interessant onderzoek van Lynn Voogt aan toe. Gedaan vanuit de Radboud Universiteit.
Haal meer uit je digitale schoolbord. Van instrumenteel naar intentioneel.

http://www.slideshare.net/ieniconferentie/haal-meer-uit-het-digitale-schoolbord

http://onderzoek.kennisnet.nl/attachments/session=cloud_mmbase+2071734/scriptie_Lynn_Voogt_(2).pdf

Groet,
Jeroen Rougoor

Remko Boers zei

@Jeroen:
Dank voor de aanvulling. Ga ik zeker nog even bekijken.

Theo Staats zei

HA Renko,
de link naar promethean klopt niet. Dit is niet een .nl domein maar .com Verder een leuke blog. IK zal er zeker vaker gebruik van gaan maken.

Remko Boers zei

@Theo:
Dank voor je reactie. Ik heb de link gelijk even gewijzigd. Nu klopt hij wel.
Je kunt je ook abonneren op het blog, he... :-)

Peter zei

Is het ook mogelijk dat je die Active Inspire "handleiding" van je collega hier post?

Remko Boers zei

@Peter:
Ik heb het bij die collega even nagevraagd. Hij zou er binnenkort even naar kijken.
Zodra ik iets weet, laat ik het hier weten.

Remko Boers zei

Nou, dat is ook toevallig. Terwijl ik voorgaand bericht typ, krijg ik een mail binnen.

De handleiding vind je
hier.

Bedankt Maurits.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...