zondag 21 maart 2010

Over Lowan

Nieuwkomers in Nederland hebben onderwijs nodig. De school waar ik werk, geeft onderwijs aan nieuwkomers. Daar hebben we een speciale opvangklas voor: de neveninstroomklas. Kinderen uit groep 3 t/m 8 hebben daar 's ochtends les van een collega die speciaal voor dit doel is opgeleid. Ze leren er vooral Nederlands. De meeste kinderen halen na één of anderhalf jaar hun diploma Nederlands en daarna stromen zij door naar de reguliere klassen.

Er zijn ook scholen waarvan de leerlingpopulatie volledig bestaat uit nieuwkomers. Dat zijn scholen die asielzoekerskinderen opvangen. Ik ben vorig jaar samen met de IB-er van onze school naar een bijeenkomst geweest van stiching Lowan. Op hun website valt te lezen:
"Over LOWAN
LOWAN (voorheen LOWAC) is in 1992 opgericht als organisatie die de belangen behartigt van scholen die onderwijs geven aan asielzoekerskinderen.
In 2006 heeft LOWAC de doelgroep verbreed tot alle nieuwkomers en haar naam gewijzigd in LOWAN"


Behalve scholen die verbonden zijn aan asielzoekercentra of opvangscholen voor anderstalige kinderen, zijn er vast ook 'gewone' basisscholen die af en toe NT2 moeten geven omdat er toevallig een anderstalig kind op school komt.

Op de website van Lowan valt veel informatie te vinden. Hier wil ik twee dingen noemen:
1. Ze hebben een speciale pagina op de website waar sites voor gebruik in onderwijs aan anderstaligen verzameld zijn.
2. Ze organiseren studiedagen.


(plaatje van lowan.nl)

Meer lezen
Rekentoets voor anderstaligen
Letop.be
Remedial Touch II

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...