zondag 12 oktober 2008

Multitasken en kort schakelen


Er wordt de laatste tijd weer wat geschreven over multitasken. Multitasken zou een vaardigheid zijn die de jongere generatie beter kan dan de oudere generatie. Meer dingen tegelijk doen zou ook heel handig zijn.
Hier en hier worden daar dingen over gezegd. En ik wil dat ook graag doen.

Multitasken is de vaardigheid dat je meerdere dingen tegelijk kan doen. Bijvoorbeeld tv-kijken en huiswerk maken. Die processen verlopen alleen niet parallel naast elkaar, maar serieel. Dus twee seconden tv-kijken, wordt afgewisseld met 3 seconden huiswerk maken (je moet prioriteiten stellen, he.. ;-) ). Dat betekent dus heel kort schakelen. Héél kort dus. Alsof je hersenen worden bestuurd door Windows.

En ik geloof er dus helemaal niets van. Wat ik zie als ik kinderen zie 'multitasken', is dat ze inderdaad van de ene taak naar de andere taak schakelen. En dat kunnen ze soms razendsnel. Totdat ze in een 'taak' blijven hangen die ze boeit. En dat kunnen ze dan lang achter elkaar doen. Ik kan je ook vertellen dat het meestal niet de rekentaak is waar ze in blijven hangen. Het multitasken dat zij doen, is meer een aandachtstoornis dan een vaardigheid.
Laten we nou niet gaan doen alsof het aangeboren is dat kinderen snel afgeleid zijn, en dat vervolgens goed praten met de term multitasken.
Als je meerdere dingen tegelijk doet, lijdt er altijd één van de taken onder. Kinderen hebben begeleiding nodig. Opvoeden heet dat (of onderwijzen, zo je wilt). Er zijn zaken die de volle aandacht vragen, en er zijn zeker zaken die de volle aandacht verdienen. En dát moeten we ze leren.

Update 20 oktober
Meer info is te vinden in het boek 'Het puberende brein' van Eveline Crone. Wowter bedankt voor de tip.

(plaatje via elsevier.nl)

Meer lezen:
ShiftHappens NL-versie
Brain rules oftewel Brein regels
Mediawijs (2)

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

2 opmerkingen:

Wow!ter zei

Nog meer ondersteuning voor je stelling is te halen in het boek van Eveline Crone

Marcel de Leeuwe zei

Dank voor je kritische visie. Ik denk inderdaad dat het tijd wordt om de multitaskende jongere wat te relativeren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...