zondag 28 juli 2024

Over schilderwerk, beregening, natuur, reclame, afval, zonne-energie en gezondheid

Deze week krijgen jullie dubbele leestips. Want vorige week is het er niet van gekomen om een postje te maken.

Ook het werk op de zelfoogsttuin stond op een laag pitje. Want afgelopen week hadden we thuis een schilderweek ingepland. De voorgevel van ons huis had onderhoud nodig. Dus vorige week zondag huurden we een steiger. En vandaag brengen we hem weer terug.

Gelukkig zat het weer aardig mee en konden we veel doen. De gevel, de kozijnen en het boeiboord zijn gerepareerd en geverfd, en kunnen er voorlopig weer even tegen aan.

En nu kan (en moet..) de focus weer terug op de tuin. Want daar ligt nu natuurlijk wel wat achterstallig werk. Morgen komt het volgende plantgoed al weer, maar nog niet alle bedden liggen daar klaar voor. En op veel plekken moeten de groenbemesters hoog nodig gezaaid worden.
Bovendien zijn we ook bezig met een nieuw systeem voor irrigatie. En dat komt geen moment te laat, want de regen lijkt het de komende tijd even te gaan laten afweten. We gaan de komende tijd verschillende irrigatiesystemen op verschillende plekken in de tuin uitproberen. We hebben druppelslangen, sectorsproeiers en een spraytube. Op basis van onze ervaring daarmee gaan we het systeem voor beregening verder uitwerken en aanleggen. Want één ding is zeker: droge periodes gaan er ook heus nog wel genoeg komen.

En zo blijven we lekker bezig!

(Meer weten over de tuin en/of meedoen? Kijk op www.degroentemeester.nl)

--

De leestips

Gedragsverandering is het moeilijkst. Zeker als iemand anders vindt dat je je gedrag moet veranderen.

Dit soort berichten maakt het wel moeilijker om supermarkten te vertrouwen. Want als dit niet klopt, wat klopt er dan nog meer niet?

Misschien moesten we het vakmanschap van leraren niet steeds in twijfel trekken. Als kinderen te hoge adviezen krijgen, is de kans groter dat het op een teleurstelling uitdraait. Kleinere stapjes nemen om ergens te komen is niet per se verkeerd.

De techsector is heel goed in dingen beloven. Maar of het de wereld ook écht verder helpt wordt eigenlijk nooit ter discussie gesteld. De wereld wordt er wel ingewikkelder van. Maar ze claimen dat ze veel dingen makkelijker maken.

Er is meer tussen hemel en aarde dan dat we doorgaans beseffen. Natuur geeft ons de gelegenheid om daar dingen van te ervaren. Als we er voor open staan. Dan helpt het natuurlijk niet dat veel van ons tegenwoordig vooral binnen werken achter een computer of (buiten) met machines met oorkappen op.

De vogels uit deze vogelcursus ken ik wel. Ik zou alleen het verschil niet weten tussen een huismus en een heggenmus. Die uilencursus lijkt me ook interessant.

En toch weer wat geleerd. 

Goed idee.  Zo’n prijsvraag kan Zuid-Holland ook wel gebruiken.

Hoe wordt dat eigenlijk precies berekend?

Misschien moesten we reclame per definitie veel meer weren uit de openbare ruimte. Als we er nou eens op zouden vertrouwen dat goede producten of diensten zichzelf verkopen.

Zo fijn om te lezen dat de beweging groeit. En ik kan inderdaad bevestigen dat je veel moet kunnen. En dat het zinvol werk is. 

Wie draait er eigenlijk op voor de kosten van de geleden schade aan natuur en biodiversiteit?

Dus deze bedrijven willen wel de lusten maar niet de lasten dragen. Laat ze dan stoppen met de verkoop van die flesjes en blikjes. Wat een onzin-argumenten komen er langs, zeg!

Zo is het.

--

De kijktip

Altijd blijven leren vind ik belangrijk. En het is gewoon ook heel leuk om steeds iets nieuws te leren. In deze video gaan ze in op 3 manieren waarop je dat leren vorm kunt geven. Ik blijk deze manieren gewoon al toe te passen. Ben ik nu een superleerder?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten