woensdag 28 december 2011

Youtube voor scholen geen goed idee

Onlangs zag ik een bericht op het weblog van Digibord op School dat er zoiets bestaat als Youtube voor scholen. Enigszins nieuwsgierig gemaakt door dat bericht, ben ik daar vandaag even naar gaan kijken.

Eerst het promofilmpje maar eens:


In het bericht zelf staat overigens dit:
"YouTube voor Scholen biedt educatieve video’s zonder dat leerlingen afgeleid worden door andere soorten filmpjes. Scholen kunnen zelf regelen welke inhoud beschikbaar is op hun school. Alle scholen krijgen toegang tot alle inhoud van YouTube EDU. Docenten en personeelsleden van scholen kunnen zich ook aanmelden bij YouTube.com en afspeellijsten met video’s maken die beschikbaar zijn op hun school. Personeelsleden en docenten van een school kunnen zich aanmelden en elke gewenste video bekijken. Leerlingen kunnen zich niet aanmelden en kunnen alleen YouTube EDU-video’s en door de school toegevoegde video’s bekijken. Alle reacties en gerelateerde video’s zijn uitgeschakeld en de zoekfunctie is beperkt tot de video’s van YouTube EDU."

Via youtube.com/schools kom je op een pagina waarop youtube zelf probeert uit te leggen wat je ermee kan. Dat is ongeveer wat hier bovenstaat.

Maar toen klikte ik door naar deze pagina (de faqs) en deze pagina (how to acces youtube in schools)

Geen goed idee
En daar werd ik niet vrolijk van. Er wordt gesproken over een administrator die accounts moet beheren van 'teachers' en de firewall goed moet instellen.
En over content die via youtube wel of niet benaderbaar is. En dan breekt mijn klomp.
De kracht van youtube zit 'm toch juist in het feit dat je niet hoeft in te loggen en in principe alles vrij beschikbaar is? Waarom zou je dat technisch gaan beperken, want daar hebben we het hier dus over. Een leraar zou mijn inziens gewoon afspraken moeten maken over wat wel en niet bruikbaar is in zijn of haar les. En soms is een liedje of een grappig filmpje kijken heel functioneel.
Ik zie geen voordeel van youtube voor scholen. In ieder geval niet voor de basisscholen die ik ken.

Welke andere videodiensten zijn er trouwens naast Youtube die geschikt zijn voor gebruik in het Nederlands basisonderwijs? Hier een aantal suggesties:
1. Beeldbank
2. Schooltv
3. Teleblik
4. Leraar24
Meer suggesties zijn welkom via de reacties onder dit bericht.

Toen ik op internet zocht naar andere suggesties zag ik dat er tussen de zoekresultaten ook een aantal sites stond die scholen de mogelijkheid geven om hun eigen video's te hosten en te beheren. Ze geven daarbij ook begeleiding om bijvoorbeeld een promovideo voor je school te maken, of een soort videonieuwsdienst op te zetten:
1. s-tv (Gestart door regionale omroep in Gelderland, nu landelijk beschikbaar)
2. Scholenzender.tv (Alleen voor scholen in Amsterdam)
3. Uwschool.tv (Beschikbaar voor scholen in Vlaanderen)

En nu de lezer
Wat vind jij van youtube voor scholen?
Hoe gebruik jij video in je les?


Meer lezen
Screenrecorders
Salman Khan
Online live Remedial Teaching

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...