vrijdag 23 december 2011

Sociale netwerken


Sociale netwerken blijven boeien. Het meest bijzondere vind ik toch wel dat de massa heel makkelijk overstapt van het ene sociale netwerk naar het andere.
Vroeger had je ICQ. Daar begon het voor mij wel zo'n beetje mee, denk ik. Op een gegeven moment raakte ICQ uit de gratie, en ik weet geeneens meer waarom. (Wie wel?)
ICQ werd bij mij opgevolgd door MSN messenger. Dat programmaatje deed eigenlijk hetzelfde als ICQ. Je had een contactpersonenlijst. En met die mensen kon je dan chatten als ze ook online waren. Messenger gebruik ik soms nog wel eens, maar vooral omdat ik het emailadres dat daarbij hoort, nog steeds gebruik. En als je inlogt op je webmail, dan ben je automatisch aangemeld bij Messenger. De meeste contacten die ik in die lijst heb staan, zijn nooit (meer) online.

Na MSN Messenger kwam hyves. Daar heb ik ooit ook eens een profiel aangemaakt, maar dat heb ik nooit gebruikt. Ik zag de meerwaarde niet van de dingen die daar gemiddeld genomen gedeeld worden. En ik had geen zin om mijn hele contactpersonenlijst weer opnieuw te gaan zoeken op hyves. Ik heb ooit een poging gedaan om dat profiel te verwijderen. Maar dat is (of was toen) een bijna onmogelijke opgave. Ik denk stiekem wel eens dat hyves daarom van die hoge groeicijfers kon laten zien.
Hyves lijkt nu opgevolgd te zijn door Facebook. En Google is hard bezig om met Google+ een aanval te doen op Facebook. De toekomst zal wel uitwijzen of de massa nogmaals wil overstappen. Als je afgaat op resultaten uit het verleden, zal het Google wel lukken. De massa stapt namelijk graag over.

Ik ben zelf overigens op dit moment actief op LinkedIn. Dat scheelt (a) een hoop visitekaartjes bewaren. Ik hoef (b) mijn CV niet meer in een apart document bij te houden. En (c) via de groepen van LinkedIn volg ik de discussies die daar gevoerd worden. En daar zitten soms heel interessante tussen.
Verder heb ik voor dit blog laatst een Twitter account aangemaakt. En ik heb me ook aangemeld bij Google+. Om mijn profielen een beetje overzichtelijk te houden, verwijs ik bij mijn Google profielen via een link naar mijn blog of naar mijn LinkedIn profiel. Dan hoef ik alleen daar nog maar te zorgen dat de informatie klopt.

Ik ben ingestapt in de trein van Google+ omdat:
1. ik denk dat dat netwerk groot gaat worden.
2. ik de gedeelde items van mijn Google reader miste.
3. ik de Google applicaties in het algemeen gebruiksvriendelijk en overzichtelijk vind.

Voor mij blijft tussen al dat sociaalmedia-geweld mijn mail overigens nog steeds de plek waar alles samenkomt.
Hoe is dat bij jou?


Bron plaatje

Meer lezen
WitBlauw ook via Twitter te volgen
Social Media count
Nieuwe weblog over (basis)onderwijs

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

2 opmerkingen:

Erwin Klaasse zei

Voor internationaal gebruik wordt er door de jongeren (14+) nog steeds gebruik gemaakt van ICQ!Dat is dus niet verdwenen. En dat geldt voor een groot deel van de gebruikers van MSN ook. Er zijn instrumenten bijgekomen, dat is iets anders dan vervangen. En zo blijft zich dat ontwikkelen.

Remko Boers zei

@Erwin
Volledig mee eens.
Ik schreef alleen hoe het mij is vergaan. En ik gebruik ICQ echt niet meer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...