donderdag 10 september 2009
[Postvak In]: vraag over elo
In een reactie op mijn blogpost over webteams in je klas, vraagt Rob Baas het volgende:
"sinds dit jaar hebben we op mijn VMBO extra-zorg een derde klas. Wat auti's, PDD'ers, dyslectico's en andere leerlingen die (ook op soc. emot. gebied) extra zorg nodig hebben.Ze zijn redelijk zelfstandig en we zijn voorzichtig begonnen met het werken op laptops, digitale lessen (nog niet via een methode en alleen voor Nederlands). Leuk maar verwarrend, ,mede door de verschillende formaten (WORD, Excel, RTF etc) en het gebruik van e-mail. Waar ik graag naar toe zou willen (en de vraag is: bestaat dat al en zo ja: waar?) is een virtuele omgeving waar leerlingen en docent hun lessen / studiewijzers en huiswerk kunnen neerzetten. Ik zie het als een huis met verschillende kamers: elke leerling heeft een kamer waar hij en de docent kunnen komen; daarvandaan kunnen ze bestanden downloaden dan wel uploaden. de kinderen kunnen niet bij elkaar in de kamer komen (misschien wel een kamer waar ze met z'n allen samenkomen?). heb zelf aan zoiets als Skydrive gedacht, maar dan kan de uitgenodigde alleen downloaden en niet uploaden. Zou zoiets bestaan? Weet iemand wat? Heeft iemand een goeie tip? Mijn hoop , Remko, is een beetje gevestigd op jou en je uitgebreide netwerk.Wie stuurt me een goeie kant op, geeft mij een richting? wie weet waar ik deze vraag nog meer kan plaatsen?"
Volgens mij is Rob op zoek naar een geschikte elektronische leeromgeving. Ik heb wel gehoord van Moodle. En kennisnet geeft informatie over elo's. Maar zelf heb ik geen ervaring met die zaken. Wie wel?
(plaatje van eurowoning.nl)
Meer lezen
Expert op afstand (2)
[Postvak In]: topo op Brujon.net
Spelen met computerblokjes
Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb voor mijn groep8 een wiki, omdat dat zo makkelijk is: je schrijft op internet alsof het een tekstverwerker is. Bij PBworks kun je zonder mailadressen van leerlingen accounts aanmaken. Daarna geef ik ze een eigen pagina en vanaf dan kunnen ze hun eigen space uitbreiden.
BeantwoordenVerwijderenIetsje moeilijker is Eduspaces (gemaakt met Elgg): ook gratis, maar embedden is minder intuitief.
Het 'hart' van PBworks is de wiki, van Eduspaces is het de blog.
Nog niet uitgeprobeerd maar interessant vind ik Haiku, een ELO. (Alles natuurlijk gehost en gratis)
Nadeel: allemaal Engelstalig. Als je Elgg zelf wilt hosten, is er geloof ik WEL een Nederlandstalige versie.
Moodle: kreun, wat een werk.
Dank voor je uitgebreide reactie, Elke.
BeantwoordenVerwijderenRob, kun je hier iets mee?
Heerlijk zoals de reacties binnen komen! Heb natuurlijk ook even Moodle bekeken. Lijkt me een pracht, maar ga daar pas aan beginnen als ik volledig roostervrij ben gemaakt of als ik gepensioneerd ben: Wat een werk!Lijkt me wel ( in het Nederlands!) een goed programma, ook nog gratis (Nederlandse zuinigheid) maar je moet het wel laten hosten. Moodle kan veel,veel meer dan ik nodig heb. Valt dus af. Een Wiki? had ik nog niet aan gedacht. Het onderzoeken waard, net als Haiku, PBworks en Eduspaces. Ook heeft Boudi van Vlijmen van "Woortblint"nog wat suggesties gedaan waar ik zeker wat mee kan. Daarnaast: De siet van school ( www.hogelant.nl) is ook gemaakt met Google sites...misschien is daar nog wat mee te doen vanwege de uitgebreide mogelijkheden om meerdere mensen op de site te zetten!?
BeantwoordenVerwijderenVoorlopig ben ik dankbaar en nieuwsgierig en ben ik de komende tijd bezig met uitvogelen. Wat niet hoeft te betekenen dat andere suggesties niet meer gegeven hoeven worden...integendeel!
hardstikke bedankt tot nu toe.
Zie zojuist dat de naam bij mijn reactie die van mijn Google account is. Wou ook nog even zeggen.... en natuurlijk meld ik mijn bevindingen
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Rob Baas
@Rob:
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je antwoorden hebt gekregen waar je wat aan hebt.
Ik hoor graag het vervolg. Wellicht geeft dat stof om nog een blogpost over te schrijven.
Groet, en succes.