zaterdag 30 mei 2009

Dyslexie lettertype


Via een blog van Lieven Coppens werd ik gewezen op een lettertype speciaal ontwikkeld voor dyslecten.

Op de website studiostudio.nl kun je het lettertype downloaden. Voor particulieren is dat gratis. Van scholen wordt verwacht dat ze er voor betalen.
Op de site is ook een toelichting bij het lettertype te lezen. De ontwerper heeft zelf dyslexie en weet duidelijk waar hij over praat.


Meer lezen:
Vergoedingen dyslexie
Hulp bij dyslexie
Milieuvriendelijk printen

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Helaas is die niet meer gratis.. ben nog opzoek naar een gratis versie er van..


Hij kost nu 9,95

Remko Boers zei

Bedankt voor de update. Het is inderdaad niet gratis meer.

Jan Willem zei

In het interview met Ron Rijghard (NRC 11 november, Het Grote Verhaal) stelt Christian Boer over zijn lettertype De Dyslexie “Bijna had ik de letter voor mezelf gehouden” en “Ik ben niet zo'n zakenman”. Dat klinkt filantropisch maar Boer heeft gewoon een commerciëel ontwerpbureau: studiostudio. Ook voor lettertypen (fonts).

NIET LEUK - er is een wereld aan mensen die anderen met een handicap kosteloos helpen. Dat gebeurt onder meer door het ontwikkelen van schermlezers (hardop uitspreken wat op elk scherm staat), brailletoetsenborden (kostprijs productie), daisy-software (lezen van CD-boeken voor slechtzienden) en meer. Boers lettertype kost een privé persoon zeventig (ja, 70!) euro en elke schoollocatie €500+.

Ik daag font-ontwerpers uit Boers voorbeeld te volgen en fonts voor slechtzienden, dyslectici en anderen met een zichtbeperking te ontwikkelen. Het siert als u deze fonts, met een 'vrije' licentie, ter beschikking stelt aan de gemeenschap. U behoudt de auteursrechten maar iedereen mag de fonts op uw voorwaarden gebruiken. Zoek op wikipedia naar “vrije kennis”. En neem contact op met de Stichting Accessibility.

Anoniem zei

het nut van dit font is niet eenduidig, zie onderzoek UT:
http://www.ilo.gw.utwente.nl/ilo/attachments/032_Masterthesis_Leeuw.pdf

Remko Boers zei

Dank voor jullie aanvullingen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...