maandag 14 april 2014

April maand van de privacy, en SCOH doet mee

Kennisnet heeft de aprilmaand van 2014 uitgeroepen tot maand van de privacy. Concreet betekent dit dat ze deze maand veel aandacht besteden aan het thema privacy door het uitgeven van publicaties en het verzorgen van webinars en bijeenkomsten.
Afgelopen donderdag was ik op een regiobijeenkomst van Samen Deskundiger (een netwerk van bovenschoolse ict-ers) die door Kennisnet werd georganiseerd.
Job Vos is de jurist van Kennisnet en hij vertelde daar een helder verhaal over ict en recht. En daarbij stond het omgaan met privacygevoelige gegevens centraal. Eerder in die week hield hij over datzelfde onderwerp al een webinar. Die is hieronder terug te kijken.Mocht je je afvragen waarom we ons überhaupt druk moeten maken om privacy (want Mark Zuckerberg zegt immers dat privacy dood is), dan is het wel aardig om dit artikel eens te lezen, of deze documentaire eens te bekijjken. (Echt, doen!)

Dat niet alleen Kennisnet dit onderwerp op de agenda heeft staan illustreert deze blogpost goed. SCOH (de stichting waarvoor ik werk) heeft dit onderwerp al geruime tijd op de agenda staan. Erwin Bomas (Kennisnet) interviewde Klaas Aalbers (programmamanager ICT van SCOH) over de inspanningen die SCOH de afgelopen twee jaar verricht heeft om grip te krijgen op de privacyvraagstukken die speelden.

Schoolbesturen zijn het de ouders en leerlingen verplicht om deze vraagstukken helder in beeld te hebben. Vanuit de wetgeving zijn zij de verantwoordelijke als het gaat om uitwisseling van de gegevens. De leveranciers zijn slechts de bewerkers en handelen in jouw opdracht. Je kunt als schoolbestuur niet hard maken dat de bal bij de leveranciers van digitale systemen ligt. En toch laten veel schoolbesturen het gewoon gebeuren. De grote uitgeverijen bundelen hun krachten in Basispoort. Noordhoff gaat samenwerken met de Iddink groep. En bij leerlingvolgsystemen worden allerlei verzoeken neergelegd om koppelingen met de database te maken. En schoolbesturen bewegen 'gewoon' mee. Puntje bij paaltje is het schoolbestuur echter de verantwoordelijke voor al deze gegevensuitwisselingen. Op zijn minst moet je er dus voor zorgen dat je weet wat er met die gegevens gebeurt en hoe ze beveiligd zijn.

Wij denken dat SCOH op de goede weg is. Maar we kunnen het niet alleen. Welke schoolbesturen zijn ook op weg?

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...