dinsdag 7 mei 2013

Waarom altijd méér presteren?

Henk Boonstra pleit op zijn blog ervoor om minder druk uit te oefenen op leerlingen om altijd maar meer te presteren en 'het beste uit jezelf te halen'. Hij refereert hierbij aan het Peter Principe. Kortgezegd is dit de waarneming dat mensen promoveren (doorgroeien) tot aan het niveau waar ze niet meer competent zijn. Op dat moment houdt het klimmen op de maatschappelijke ladder op. En daarmee zitten veel mensen eigenlijk net een treetje te hoog. Dat is niet handig voor de organisatie waarin ze werken, maar ook niet goed voor die mensen zelf.

Mensen die uit zichzelf een stapje terugdoen als ze merken dat dit principe op hen van toepassing is, verdienen wat mij betreft erg veel respect.

Het is eigenlijk raar dat we met zijn allen altijd maar op zoek zijn naar méér. (Zelfs 'de economie' staat er alleen goed voor, als hij groeit.) Je moet beter worden in wat je doet. Een betere leraar, een betere leerling, een betere vader of een betere moeder. En zo kun je het rijtje nog wel een stukje langer maken.
Maar waarom eigenlijk?

Daarbij komt dat je je doel nooit zult bereiken. Want: wie mikt op perfectie, mikt op een bewegend doel.

Toepasselijk hierop is het relatief onbekende nummer 'De Wens' van Marco Borsato.
"Kan er iemand me vertellen, wanneer een schutter rust? Wanneer de boog zich mag ontspannen? Wanneer zijn pijl het laatste doelwit kust?

Wanneer is een mens tevreden? (...) " Nouja, kijk (luister) zelf maar. Als je zin hebt.
(Bron plaatje)

Meer lezen
De toekomst van (digitaal) toetsen
Excellente leraar top 3
Aandacht voor leren leren

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...