zondag 5 mei 2024

Over openingsfeest, vliegen, klimaatverandering, transitie en regeneratie.

Vorig jaar startte ik de zelfoogsttuin. En bij de ingang zette ik een schoolbord waar ik iedere week de oogst op noteerde. Dat schoolbord had ik gewoon op een plank geschroefd die ik tussen twee palen had bevestigd. Dat was heel functioneel, maar dat kon natuurlijk mooier.

Op andere tuinen had ik kraampjes gezien waar ook de voorgeoogste groenten in bakken gezet konden worden. Geïnspireerd op die kraampjes, maakte vrijwilliger Kees een ontwerpje voor ons eigen stalletje. En daar kon dan gelijk het schoolbord in opgehangen worden. 
Met zoveel mogelijk hergebruikte materialen, maakte Kees er een mooi bouwwerk van. Zie hiernaast het resultaat. Ik ben er dankbaar voor dat vrijwilligers als Kees zich zo betrokken voelen bij de tuin.

Het kraampje staat er trouwens mooi op tijd, want komende zaterdag vieren we ons openingsfeest bij Weij. De Groentemeester is dan natuurlijk ook open voor publiek. Ik geef om 10 uur en om 14 uur een rondleiding door de tuin. Dan kun je gelijk dit stalletje met eigen ogen komen bewonderen.

Er is natuurlijk tijdens het openingsfeest nog meer te doen. Kijk daarvoor op de website van Weij.
Voel je welkom!

--

De leestips

Hoeveel van dit soort berichten moeten we nog lezen voordat we doorhebben wat er aan de hand is. De aarde wordt steeds minder leefbaar. Alles zou er op gericht moeten zijn om de Aarde leefbaarder te maken. Maar we doen te weinig en te laat.

Zouden er echt mensen zijn die denken dat vliegen duurzaam kan zijn? Dan heb je wel een verknipt beeld van het begrip duurzaamheid.

En ook in dat deel van de wereld zien we extreme weersomstandigheden.

En nog een plek op Aarde met dezelfde symptomen.

Wij zijn echt niet de enige intelligente wezens op deze planeet. Ik durf zelfs de bewering aan dat sommige dieren wijzer zijn dan sommige mensen.

Kan iemand mij vertellen waarom dit een goed idee is? En als het dat niet is, is het dan nog wel mogelijk om het teniet te doen? Of hebben we hier te maken met een tipping point?

“Alleen minder vliegen helpt tegen klimaatschade.” Niet vliegen trouwens ook.

Goede verteller.

--

Geen kijktip deze keer




zondag 28 april 2024

Over voedseltuin, fruitvlieg, wijngaarden, immuunsysteem, afvalpreventie en goed zaad

Zoals velen van jullie weten ben ik sinds 2015 betrokken bij de ontwikkeling van Voedselbos Vlaardingen. De afgelopen jaren vooral als bestuurslid in de rol van secretaris. En daarnaast ook als websitebeheerder en daarvoor als vrijwilliger voor het onderhoud in het bos. Mijn rol als secretaris is inmiddels overgenomen door een nieuwe enthousiasteling, maar ik hoop zo af en toe nog wel betrokken te blijven bij het voedselbos. Vooral omdat Voedselbos Vlaardingen het begin vormde van mijn nieuwe groene bestaan in de stadslandbouw.

Met de vrijwilligers en bestuursleden van het voedselbos gingen we afgelopen vrijdag op excursie. We werden welkom geheten bij de Voedseltuin in Rotterdam. Ingesloten door allerlei gebouwen op een bedrijventerrein vind je daar een groene oase van rust. Ze telen er groenten, kruiden en bloemen. En ze hebben ook een stukje voedselbos. Het hele terrein wordt onderhouden door zo'n 60 vrijwilligers die deelnemen in dit sociale project. De meeste vrijwilligers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt zoals dat zo netjes gezegd wordt. De coördinator van de tuin (Meriam) gaf ons een rondleiding en vertelde van alles en nog wat over het project en de samenwerkingen die zij hebben. Inspirerend.

We mochten ook een lunch genieten, en we hadden geluk, want de zon scheen en het was goed toeven in de luwte aan de picknicktafels.

Als je een keer in de buurt bent, is het een aanrader om er even te gaan kijken.

--

De leestips

Je hoort het. Blijf niet onder je tuintegel liggen. Kom bij de club van groene tuinen.

Als een teeltsysteem afhankelijk is van het gebruik van pesticiden, dan deugt het teeltsysteem niet. En de oplossing van de politiek: we laten alles bij het oude. Want anders kunnen we geen kersen meer produceren. Het patroon dat zichtbaar wordt, is het probleem vooruitschuiven naar volgende generaties. Dat is nooit een goed idee.

En als deze landbouwgronden nou gewoon eens gebruikt gingen worden om mensen te voeden in plaats van aan de drank te helpen. Kan dat misschien ook? Of gebruik deze ontwikkeling om die gebieden te rewilden. Ecosysteemherstel is iets wat de wereld ook wel kan gebruiken.

Gezonde leefomgeving, gezonde bodem, gezonde gewassen, gezonde mensen. Dat is de volgorde. Ik ben alvast met de uitvoering begonnen.

Gek is dat, he. We weten wat de betere weg zou zijn, maar het systeem waarin bedrijven hun rol vervullen, zorgt ervoor dat boeren afhankelijk worden van een paar grote spelers op de wereldmarkt.

Afvalpreventie dus. Nog veel belangrijker dan hergebruik en vermindering. Goed dat daar aandacht voor wordt gevraagd in de week zonder afval.

--

De kijktip

Altijd leuk om naar timelapse-filmpjes te kijken. Jammer voor het filmpje dat de boom in de voorgrond sneller groeide dan geanticipeerd. Dit zou ook leuk zijn voor Voedselbos Weij, trouwens. Iemand een timelapse-camera in de aanbieding?

zondag 21 april 2024

Over aardappels, oogstgenoten, pesticiden, CO2-uitstoot, economie, overstromingen en levenskunst

Aardappels. Die doen we ook bij De Groentemeester. Deze week is de eerste lading de grond in gegaan. Mooi op twee rijen in een bed. En als straks de eerste blaadjes boven de grond komen, gaan we ze netjes aanaarden op twee ruggetjes.

We liggen nog steeds mooi op schema. Alleen de bloemkool moest nog even wachten omdat het plekje van de tuin waar die moeten komen te staan toch nog wel erg nat was. Dus dat het vandaag en morgen een tijdje droog blijft, is zeer welkom.

En dan gaan we komende week alweer voorbereiden voor de volgende plantronde. Want over twee weken komen de spruiten, witte kool en palmkool. En ook alle kruiden. En die bedden moeten allemaal nog klaargemaakt worden. Maar ook dat zal goedkomen. Ik heb een mooie groep van trouwe vrijwilligers die me elke week komt helpen. En vele handen maken het werk licht.

Dit jaar verzorgen we de oogst voor 85 oogstgenoten. Dat zijn er 20 meer dan vorig jaar. En ik heb er het volste vertrouwen in dat we weer een mooie oogst kunnen realiseren. Het is helaas niet meer mogelijk om je nog aan te melden voor een oogstaandeel voor 2024, want alle plekken zijn inmiddels vergeven.

Als alles goed blijft gaan, dan breiden we volgend jaar nog één keer uit met 20 plekken. En dan bereiken we waarschijnlijk wel zo'n beetje de maximale capaciteit van de tuin. Mocht je geïnteresseerd zijn in een plekje voor 2025, dan is het slim om je nu al aan te melden voor de wachtlijst. Want dan sta je mooi bovenaan.

En als je eerst een keer wilt komen kijken, dan is dat ook mogelijk. Iedere derde zaterdag van de maand houd ik een rondleiding over de tuin. De eerstvolgende is op 18 mei. Aanmelden graag vooraf via deze link.

--

De leestips

Bijzondere gang van zaken. Ik begin steeds beter te snappen dat mensen bepaalde autoriteiten wantrouwen. Ik hoop dat de minister zijn mogelijke voornemen om een onderzoek naar de onafhankelijkheid van deze autoriteit te doen ook daadwerkelijk uitvoert. Maar het zou me niets verbazen als hij daar de kans niet toe krijgt door één of andere bijkomende reden. Triest.

De oplossing is vrij simpel. Minder vliegen = minder uitstoot. Minder uitstoot = betere leefomgeving. Het hoeft niet duurzamer. Het kan ook gewoon minder. Dat bewijst de industrie volgens dit artikel.

De bedrijven die de productie naar een ander land verplaatsen om net zoveel CO2 te kunnen blijven uitstoten, snappen het toch niet helemaal. We hebben één Aarde. En we kunnen kiezen of we voor haar zorgen óf haar kapot maken. Mij lijkt het verstandiger om voor haar te zorgen. Ook in het kader van (toekomstige) verdienmodellen.

Vooruitkijken is regeren. Zouden we deze mentaliteit nou ook maar hebben als het om klimaatverandering gaat. Dan zouden we nu niet in de situatie zitten dat we de anderhalve graad opwarming dreigen te overschrijden.

Huh? Hoe gaan ze zo’n verbod handhaven? En waarom is dit een goed idee?

De vraag is dus eigenlijk: wat komt er na kapitalisme? Mijn antwoord zou zijn: geefeconomie. Klinkt misschien een beetje idealistisch, maar als we er serieus werk van zouden maken, zou de wereld er mijn inziens een stuk mooier van worden.

Zou Moeder Aarde ons iets willen vertellen?

Af en toe een beetje goed nieuws is ook fijn. De natuur heeft dit goed geregeld.

Dit lijkt een goed idee, maar toch heb ik er enige moeite mee. We zijn geneigd om iets pas waarde te geven als het in geld veranderd kan worden. Maar als we alles in geld veranderen, gaat er heel veel intrinsieke waarde verloren. Je slaat alles plat. Om iets met elkaar uit te wisselen, is geld niet nodig. En dat vergeten we nog wel eens.

En dan klagen we in Nederland dat de weg geblokkeerd wordt door klimaatactivisten. Moeder Natuur zal in Australië gedacht hebben: “Ik doe het zelf wel.”

--

De kijktip

Als je op een punt in je leven staat waarop je wel eens denkt of je het leven aan leven bent dat je wilt leven, dan is deze video de moeite waard om te bekijken. Het legt uit waarom speelsheid in je werk belangrijk is en hoe je ervoor zorgt dat je een betekenisvol leven creëert. Het gaat erom welke verhalen je tegen jezelf vertelt en hoe je je nieuwsgierigheid de ruimte geeft.

zondag 14 april 2024

Over lentefeest, talen, bloemen, vliegen, overstromingen, inheemse soorten en bossen

Alles in de tuin groeit gestaag door. Sommige gewassen doen het beter dan andere, maar in het algemeen hoor je mij niet klagen. Het weer is vrij groeizaam.

Het tweede kasje is nu ook zo goed als af. Er moeten nog een paar kleine dingetjes gebeuren, maar zo langzamerhand kunnen we hem echt in gebruik gaan nemen. En dat is maar goed ook, want het voorzaaien van (vooral) de bloemen gaat maar door. Er staan al behoorlijk wat trays met verschillende stadia van bloemen. En dat worden er de komende tijd alleen nog maar meer. En straks komen daar alle vruchtgewassen zoals de komkommers, courgettes en pompoenen ook nog bij.

Hopelijk kunnen we half mei de eerste oogst verwachten. (Ik denk dat dat wel lukt.) En niet lang daarna zullen ook de eerste bloemen geplukt kunnen gaan worden. De bloemen die je op de foto ziet, zijn trouwens van de appelboom die afgelopen najaar een plekje op onze tuin gekregen heeft. Dat die ook maar een mooie oogst mag gaan geven.

Op 11 mei houden we ons openingsfeest. Op die dag gaat ook de Weij Bar weer voor het eerst open dit seizoen. Op www.weijstreekproeverij.nl vind je meer informatie over die dag. En als je daar dan toch bent, kijk dan ook even in de rest van de activiteitenkalender. Want we hebben voor het hele seizoen allerlei activiteiten op stapel staan. Het wordt dit seizoen nog weer veel leuker!

Tot op het land!

--

De leestips

Over maatwerk gesproken.

Interessante ontwikkeling.

We maken ons te veel zorgen over onbelangrijke dingen en te weinig zorgen over belangrijke dingen.

De oplossing is heel simpel. Minder vliegtuigen = minder herrie. Minder herrie = een fijnere leefomgeving. 

Een gedachte-experiment. Wat zou er gebeuren als de mensen die zich soeverein verklaard hebben een plekje buiten de samenleving aangeboden krijgen? Een soort Gallisch dorpje, zeg maar. Daar kunnen ze dan geheel onafhankelijk wonen en leven. Maar dan ook geen euro’s kunnen gebruiken, geen boodschappen kunnen doen, zelf voor je veiligheid en gezondheid zorgen. Geen toegang tot infrastructuur zoals internet of het energienetwerk. Laat ze het een jaar proberen om zelfvoorzienend en soeverein te leven. En dan evalueren hoe het gegaan is. Wat zou dat opleveren? Mijn inschatting is dat maar een heel beperkt deel van de mensen dat écht wil en er ook toe in staat is. Maar misschien heb ik het mis. De mens blijft een opmerkelijk wezen.

Dit is ook een soort verwachtingsmanagement naar de inwoners van Nederland toe. Ze zeggen eigenlijk: we zouden langzamerhand moeten verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Want de klimaatverandering is niet te stoppen. Bijzonder dat ze zich baseren op klimaat-informatie van tien (!) jaar geleden. Wat zou de kaart zeggen als ze de informatie van nu erin zouden verwerken?

Onvoorstelbaar dat defensie op deze manier de omwonenden zoveel geweld aan doet. Laat de mensen van defensie die vinden dat een geluidsnorm niet nodig is, een jaartje naast zo’n vliegveld wonen. Dan is het gauw opgelost, denk ik.

Waarom doen we er alles aan om Russische inmenging te voorkomen en vinden we Amerikaanse inmenging doodnormaal? Alsof dat land een lichtend voorbeeld is voor de wereld…

Een lesje tomatengeschiedenis.

Mooie recensie met een positief-kritische blik op het herstellen van de natuur.

Als je dan nieuwe planten in je tuin zet, doe het dan ook meteen goed.

Ik dacht gisteren een oranjetipje te zien langs vliegen in de zelfoogsttuin. Er staan pinksterbloemen genoeg, dus het zou zo maar kunnen. 

Komen ringslangen in onze contreien (omgeving Maassluis) ook voor eigenlijk?

Mooi onderzoek.

Oke, we moeten ons bos dus verjongen met soorten die tegen warmere weersomstandigheden bestand zijn. Wie heeft er een lijstje?

--

De kijktip

Ze geeft mooie voorbeelden over hoe verschillende talen zorgen voor andere manieren van denken. Veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan in het Engels. En dat blijkt dus uiteindelijk een beperkende factor te zijn. Ook voor talen geldt dat diversiteit belangrijk is om ons bewust te worden van het potentieel. Misschien moeten we toch maar weer gewoon in het  Nederlands gaan lesgeven op onze hogescholen en universiteiten. 

zondag 7 april 2024

Over aubergines, AI, wisselvallig lenteweer, koraal, oogstvrienden en rust

Eén van de nieuwe groenten in het teeltplan van dit jaar is de aubergine. Ik heb een soort uitgekozen die niet heel grote vruchten maakt en volgens de beschrijving ook in een buitenteelt mogelijk is. Ik heb namelijk geen kas die groot genoeg is om de planten in voldoende hoeveelheden binnen te houden. 
Vorig jaar deed ik ook al een buitenteelt met paprika. En die gaf een mooie oogst. Ook meloen probeerde ik vorig jaar, maar die is dit jaar uit het teeltplan gegaan. Dat was namelijk niet zo succesvol. Nu dus maar aubergine proberen.

De plantjes moeten wel warm opgekweekt worden. Dus een week of twee/drie geleden heb ik een tray voorgezaaid. Ze staan gezellig met de paprika's en tomaten op een warmtematje onder mijn zolderraam. Daar heb ik met twee schragen en een plank een tijdelijk tafeltje gemaakt waar precies vier zaaitrays op passen. 

De aubergines, paprika's en tomaten zijn inmiddels bijna allemaal gekiemd. De volgende stap is dat we ze in grote potjes gaan zetten. Voorlopig moeten ze nog wel binnen blijven, want deze planten kunnen absoluut geen kou hebben. Pas na 15 mei gaan ze naar buiten. Tot die tijd mogen ze gestaag doorgroeien. Het is alsof je voor baby'tjes aan het zorgen bent.

En hopelijk geven ze vanaf halverwege het seizoen een mooie oogst aan vruchten.

--

De leestips

Toch vraag ik me af hoe dit nou precies berekend wordt. De landen die hier genoemd worden als slecht presterende landen, zijn ook allemaal niet zo groot qua oppervlak. Heeft de populatiedichtheid van een land dan misschien de meeste invloed op deze ranglijst?

Oké, een nattere lente dus. Zullen we het ‘groeizamer weer’ noemen? Dat klinkt een stuk positiever, tuingewijs.

Rookgedrag bewijst dat mensen geen rationele wezens zijn. Rationeel gezien zou niemand nog beginnen aan roken en zou iedere roker veel meer moeite doen om te stoppen. Desalniettemin vind ik het onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen beginnen met roken. Hoe stom kun je zijn?

Het gaat in ieder geval de goede kant op.

Inzet van AI kost ook gewoon energie, he. En we vinden het dus een goed idee om die energie te besteden aan het voorspellen van de wachttijd op je koffer… 

Geen vrolijk bericht. Het grootste koraalsysteem ter wereld nadert zijn kantelpunt. Het punt van geen herstel meer mogelijk dus. En de oorzaak: opwarming van de Aarde. 

Het beeld begint te kantelen. Dat werd hoog tijd.

Leuk dat deze proef nu begint. Het is een manier om te leren wat je uit een voedselbos kunt eten.

Helaas weer een voorbeeld van een regio waar de klimaatverandering pijnlijk duidelijk wordt.

Vogels herkennen voor gevorderden. Zulke groenbruine vogeltjes heb ik in mijn tuin ook weer gespot. Maar ik zou niet durven zeggen of het een tjiftjaf, een fitis of een fluiter is.

Informatief.

Mooi overzicht. Het is erg belangrijk om voldoende rust te nemen. Niet alleen fysiek.

--

Geen kijktip deze week



zondag 31 maart 2024

Over plantgoed, wormen, bos, internet, uitstoot en doeners

Deze week werd het eerste plantgoed bezorgd. Een aantal gewasgroepen kweek ik niet zelf op, maar bestel ik bij Jongerius in Houten. Zij kwamen afgelopen maandag een pallet aan plantgoed bezorgen. En met de vrijwilligersploeg die klaar stond, zijn we meteen aan de slag gegaan.

Inmiddels staan alle prei, sla, andijvie, spinazie en een paar kolen in de grond. Ondertussen planten we ook de kapucijners en de peulen en zaaiden we de rucola en meiraap.
De tuin begint langzamerhand steeds voller te worden. En dat moet ook wel, want het is nog steeds de bedoeling dat we ongeveer half mei de eerste oogst van het land kunnen gaan halen. En dat is nog maar een week of zes/zeven. 

Van iedere tray plantgoed houd ik zo hier en daar ook wat plantjes over omdat die dan niet meer in het bed erbij passen. Mocht je interesse hebben in een paar biologische plantjes voor in je eigen moestuin, laat het dan gerust weten. Want dit seizoen kun je die overgebleven plantjes van me overnemen. Ik kan je dan een overzichtje mailen met welk plantgoed ik wanneer beschikbaar heb. In week 19 zitten daar bijvoorbeeld veel kruidenplantjes bij.

Mail me gerust op info@degroentemeester.nl als je daarin interesse hebt.

Hieronder zoals iedere week de leestips.
Het is alleen een kort lijstje deze week, en ik ben bang dat het de komende tijd zo zal gaan. Momenteel heb ik niet zo heel veel tijd om alles bij te lezen... :-)

--

De leestips

Dat vind ik slim. Mooie oplossing.

Eens. We zouden veel zuiniger moeten zijn op eeuwenoude bossen. Maar we moeten ook vooruitkijken en zorgen dat alle nu bestaande bossen op hun waarde worden geschat. Jonge bossen van nu kunnen ook eeuwen oud worden.

De CO2-uitstoot van internetgebruik is volgens deze blogpost vergelijkbaar met de luchtvaartindustrie. En de opkomst van blockchain en AI maakt deze uitstoot alleen nog maar groter. Deze technologie zouden we dus veel bewuster moeten gebruiken. Niet om de tijd te doden of om een dopamine-shotje te krijgen. 

--

Volgens deze spreker zijn er twee verschillende soorten mensen. De praters en de doeners. Om je positieve motivatie om actie te ondernemen  te behouden, zou je minder moeten praten over wat je van plan bent te gaan doen.
Interessant uitgangspunt. Al weet ik niet helemaal zeker of ik het met hem eens ben. Ik kan me ook situaties voorstellen waarin het juist helpt om je aan een voornemen te houden aks je het rondgebazuind hebt.