Pagina's

zondag 28 juli 2024

Over schilderwerk, beregening, natuur, reclame, afval, zonne-energie en gezondheid

Deze week krijgen jullie dubbele leestips. Want vorige week is het er niet van gekomen om een postje te maken.

Ook het werk op de zelfoogsttuin stond op een laag pitje. Want afgelopen week hadden we thuis een schilderweek ingepland. De voorgevel van ons huis had onderhoud nodig. Dus vorige week zondag huurden we een steiger. En vandaag brengen we hem weer terug.

Gelukkig zat het weer aardig mee en konden we veel doen. De gevel, de kozijnen en het boeiboord zijn gerepareerd en geverfd, en kunnen er voorlopig weer even tegen aan.

En nu kan (en moet..) de focus weer terug op de tuin. Want daar ligt nu natuurlijk wel wat achterstallig werk. Morgen komt het volgende plantgoed al weer, maar nog niet alle bedden liggen daar klaar voor. En op veel plekken moeten de groenbemesters hoog nodig gezaaid worden.
Bovendien zijn we ook bezig met een nieuw systeem voor irrigatie. En dat komt geen moment te laat, want de regen lijkt het de komende tijd even te gaan laten afweten. We gaan de komende tijd verschillende irrigatiesystemen op verschillende plekken in de tuin uitproberen. We hebben druppelslangen, sectorsproeiers en een spraytube. Op basis van onze ervaring daarmee gaan we het systeem voor beregening verder uitwerken en aanleggen. Want één ding is zeker: droge periodes gaan er ook heus nog wel genoeg komen.

En zo blijven we lekker bezig!

(Meer weten over de tuin en/of meedoen? Kijk op www.degroentemeester.nl)

--

De leestips

Gedragsverandering is het moeilijkst. Zeker als iemand anders vindt dat je je gedrag moet veranderen.

Dit soort berichten maakt het wel moeilijker om supermarkten te vertrouwen. Want als dit niet klopt, wat klopt er dan nog meer niet?

Misschien moesten we het vakmanschap van leraren niet steeds in twijfel trekken. Als kinderen te hoge adviezen krijgen, is de kans groter dat het op een teleurstelling uitdraait. Kleinere stapjes nemen om ergens te komen is niet per se verkeerd.

De techsector is heel goed in dingen beloven. Maar of het de wereld ook écht verder helpt wordt eigenlijk nooit ter discussie gesteld. De wereld wordt er wel ingewikkelder van. Maar ze claimen dat ze veel dingen makkelijker maken.

Er is meer tussen hemel en aarde dan dat we doorgaans beseffen. Natuur geeft ons de gelegenheid om daar dingen van te ervaren. Als we er voor open staan. Dan helpt het natuurlijk niet dat veel van ons tegenwoordig vooral binnen werken achter een computer of (buiten) met machines met oorkappen op.

De vogels uit deze vogelcursus ken ik wel. Ik zou alleen het verschil niet weten tussen een huismus en een heggenmus. Die uilencursus lijkt me ook interessant.

En toch weer wat geleerd. 

Goed idee.  Zo’n prijsvraag kan Zuid-Holland ook wel gebruiken.

Hoe wordt dat eigenlijk precies berekend?

Misschien moesten we reclame per definitie veel meer weren uit de openbare ruimte. Als we er nou eens op zouden vertrouwen dat goede producten of diensten zichzelf verkopen.

Zo fijn om te lezen dat de beweging groeit. En ik kan inderdaad bevestigen dat je veel moet kunnen. En dat het zinvol werk is. 

Wie draait er eigenlijk op voor de kosten van de geleden schade aan natuur en biodiversiteit?

Dus deze bedrijven willen wel de lusten maar niet de lasten dragen. Laat ze dan stoppen met de verkoop van die flesjes en blikjes. Wat een onzin-argumenten komen er langs, zeg!

Zo is het.

--

De kijktip

Altijd blijven leren vind ik belangrijk. En het is gewoon ook heel leuk om steeds iets nieuws te leren. In deze video gaan ze in op 3 manieren waarop je dat leren vorm kunt geven. Ik blijk deze manieren gewoon al toe te passen. Ben ik nu een superleerder?

zondag 14 juli 2024

Over tekenen, kennis, levenslessen, bijen en PFAS

Dit seizoen organiseren we bij Weij allerlei activiteiten. Dat is leuk. Dat is gezellig. Omdat het mensen bij elkaar brengt.
Eén van mijn oogstgenoten is een fervent tekenaar. Zij maakt de mooiste illustraties en vind het leuk om haar kennis, vaardigheden en enthousiasme voor tekenen over te brengen op anderen. 

Daarom doet zij mee met het activiteitenprogramma bij Weij. Ze verzorgt workshops tekenen in en om de zelfoogsttuin. Deze keer deed ik zelf ook mee. We gingen aan de slag met het thema 'OOGST'.

We leerden iets over compositie en mochten oefenen met het tekenen van een stilleven. Speciaal daarvoor had ik die ochtend wat bloemen en groenten uit de tuin geoogst. Het was een erg leuke workshop. En ik was best tevreden over het resultaat. 

Wil je ook wel eens meedoen met zo'n tekenworkshop? Houd dan de agenda van AtelierDT in de gaten.
Of kijk voor andere activiteiten op de kalender van Weij. Je bent altijd van harte welkom!

(Bijvoorbeeld tijdens de rondleiding die ik komende zaterdag over de tuin geef.)


--

De leestips

We weten zóveel niet.

Op veel plekken zijn mensen met goede dingen bezig. Hier claimt Crisp dat zij de eerste zijn met een regeneratieve doelstelling. Maar klopt dat wel? Hofweb is ook al een tijdje bezig, volgens mij. Maar uiteindelijk doet die vraag er ook niet toe. Er is langzamerhand een beweging te zien die steeds meer aan kracht wint. En daar dragen al deze initiatieven, klein of groot, aan bij.

Vooral de plaatjes bij deze post spreken boekdelen. Knap in beeld gebracht.

Weer wat geleerd.

Als we deze analogie doortrekken naar grote grazers wordt het helemaal interessant. Want koeien maken gebruik van dezelfde voedselbronnen als wilde runderen. Toch?

Qua opvatting sta ik zo’n beetje naast hen.

--

De kijktip

Het boek waar hij het in het begin over heeft, heb ik in de jaren negentig gelezen. Dat boek heeft best wat indruk op me gemaakt en me voor een deel ook gevormd. Vooral het gegeven dat emoties besmettelijk zijn, is me altijd bijgebleven. En dat kun je dus ook in positieve zin gebruiken om de wereld een betere plek te maken.
Dat boek moet hier nog ergens in huis staan. Misschien moest ik het eens herlezen.



zondag 7 juli 2024

Over ruimte maken, bloemenpluk, wildschade, stroomverbruik, hermelijnen en waarnemen

Er gebeurde deze week weer genoeg in de tuin. Volgende week komt er weer een bulk nieuw plantgoed. We gaan allerlei vervolgteelten planten. Zo komt er nieuwe andijvie, ijsbergsla, boerenkool, prei, spitskool, koolrabi en broccoli. En we gaan een nieuwe batch sperziebonen zaaien.

Om al die groenteplantjes straks kwijt te kunnen, maakten we deze week vrij veel bedden leeg. Zo gingen alle oude broccoliplanten de composthoop op. En ook een aantal bloemkoolplanten en stronkjes van de spitskolen moesten het veld ruimen.
Verder oogstten we alle tuinbonen af en die planten konden dus ook op de hoop. Van al die afgedragen planten maken we nieuwe compost die we kunnen gebruiken om de bodem van de bloementuin te verbeteren.

Over de bloementuin gesproken. Het moment is nu toch echt aangebroken. De bloemenpluk is begonnen. Afgelopen week werden de eerste drie bosjes geplukt. Er gingen vrolijke gezichten naar huis.

Om bloemen te komen plukken hoef je geen oogstgenoot te zijn. Iedereen kan tijdens de oogsttijden op woensdag- en vrijdagmiddag en op de zaterdag gewoon langskomen. Je kunt dan zelf een bosje natuurvriendelijke seizoensbloemen plukken en rekent af voor wat je geplukt hebt. 

Op de foto zie je het bedje met leeuwenbekjes en daarachter het bed met akkerscherm. Maar in de tuin hebben we ook rode zonnehoed, papaver, ridderspoor, juffertje in het groen, korenbloem, kaasjeskruid, dille en goudsbloem bijvoorbeeld. Bloemen die er binnenkort nog bij komen, zijn zonnebloem, cosmea, zinnia, amaranth, dahlia en hemelsleutel. En ook duizendschoon, duizendblad, hanenkam, rudbeckia, boekweit, kaardebol, prachtriet en pluimgierst doen hun uiterste best om groot genoeg te worden. En dan vergeet ik er ongetwijfeld nog een paar te noemen. In ieder geval is het een feest om de bloementuin gestaag in bloei te zien komen.

Kom dus gerust een keertje kijken. En neem voor de zekerheid een schaartje mee. Want de kans is groot dat je iets voor thuis in een vaasje wilt meenemen.

--

De leestips

Goede ontwikkeling. Maar… ik vind het ongelooflijk om te zien dat zakelijke vluchten buiten deze monitoring worden gehouden. Waarom krijgt de luchtvaart nou weer een uitzonderingspositie?

Bijzonder.

Als de hoge wildstand een probleem is voor bosverjonging, waarom worden roofdieren als de wolf of de lynx dan niet genoemd als mogelijke oplossing. Die zijn immers ook biologisch afbreekbaar.

Hier ben ik geloof ik wel blij mee.

Het gaat maar door.

Heldere uitleg van Eneco over het slim gebruiken van je eigen zonne-energie. Laat de zon maar gaan schijnen.

Goed zo.

Jagen ze ook op hazen? Doe mij maar zo’n hermelijn dan.

Leuk dit. Als je obsidentify gebruikt, doe je automatisch mee. Ik zag dat ze zelfs een paar van mijn waarnemingen bij de Groentemeester mee hebben gerekend als waarnemingen in een achtertuin. Dat is een flinke achtertuin dan… 

--

De kijktip

Kijken naar jezelf zoals je bent, is best moeilijk. Vaak zijn we te kritisch. Alsof we van nature niet goed genoeg zijn, maar moeten doen alsof we beter zijn dan dat we zijn. Dat kan een slechte gewoonte worden die ervoor zorgt dat we niet meer zijn wie we zijn. Charles Eisenstein legt hier uit waarom we anderen nodig hebben die het goede in ons zien. Wijze woorden.