dinsdag 12 januari 2016

Nieuwe functies voor het onderwijs in iOS 9.3

Apple heeft een preview uitgebracht van iOS 9.3. En die update lijkt belangrijk te worden voor het gebruik in het onderwijs.
Hier vind je berichtgeving in de Vives. En hier op Nu.nl

Welke nieuwe functies komen er straks eigenlijk beschikbaar? Ik zocht even op de site van Apple. Ik laat bij de opsomming de superlatieven van Apple zelf even achterwege. Want uiteraard vinden ze het zelf geweldig, fantastisch en extreem vernieuwend. Ik denk alleen maar: het zou eens tijd worden.

1. Gedeelde iPad
Leerlingen kunnen straks inloggen met een gebruikersprofiel op een iPad, Als ik het goed begrijp kunnen ze klikken op een fotootje en daarmee kunnen ze dan inloggen. Er staat alleen niet bij hoe de iPad aan dat overzicht aan fotootjes komt. Misschien kunnen ze gelijk een koppeling met Esis of Parnassys meenemen in de update. ;-)
Aan jongere leerlingen is ook gedacht. Die hoeven alleen maar een viercijferige code in te toetsen op de iPad, staat er te lezen. Of dat voor die leerlingen nu echt gebruiksvriendelijk is, waag ik te betwijfelen.

2. Klaslokaal (Classroom) 
Met deze functionaliteit kan de leraar straks alle iPads in zijn klas beheren tijdens de les. Jij bepaalt als leraar dan welke app er open mag staan op de apparaten en of ze al naar een volgend onderdeel kunnen doorklikken. Het klinkt alsof het werkt zoals functionaliteit in Nearpod of een teacher-paced quiz in Socrative. Met de tool kun je ook het scherm van de leerling-iPad op het grote scherm in de klas tonen. Dat kan met Prowise ook, en beter. Want voor de Apple variant heb je zeer waarschijnlijk een Apple TV nodig. En Prowise werkt crossplatform.

3. Apple School Manager 
Een soort beheerprogramma waarmee je in ieder geval de volgende dingen kunt: Apple ID's aanmaken voor het gebruik binnen je school; de devices beheren via mdm; kopen en distribueren van apps en boeken.

4. Beheerde Apple ID's
Daarmee wordt het mogelijk opslag (via iCloud) beschikbaar te maken voor je gebruikers, wachtwoorden te resetten en Apple ID's in bulk te creëren.

Al met al denk ik dat deze update het ict-landschap wel weer gaat veranderen. Want wat betekent deze update voor partijen als Brightcenter (opslaan van leerlingprofiel informatie uit apps), Zuludesk (MDM beheerprogramma) en de grote beheerders als Skool en Qlict?
En hoe gaat dit zich verhouden tot de producten van Microsoft? Windows 10 in combinatie met Office 365 heeft deze functionaliteit ook in zich. En nog wel beter, denk ik. Zij hebben alleen weer geen iPad.

Eigenlijk komt het er met deze update kortweg op neer dat Apple betere beheertools voor het onderwijs inbrengt in het werken met iPads. En daarmee zijn we nu qua beheer van iPads op het punt gekomen waarop we met de Windowscomputers waren vlak voor het punt dat de bekabelde netwerken in de scholen werden aangelegd. Apple heeft vanuit dat perspectief nog een lange weg te gaan.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...