donderdag 21 mei 2015

2 apps voor het maken van mindmaps

Even een kort postje vandaag over Mindmappen.

Mindmaps kun je gebruiken om ideeën te structureren. Over het hoe en waarom van mindmaps wil ik het nu niet hebben. Wel over twee tooltjes die je ervoor zou kunnen gebruiken.

Fluent Mind Map
Sinds kort gebruik ik af en toe een app op mijn iPad om een mindmap te maken. Ik weet niet meer hoe ik op de app stuitte, maar het gaat om Fluent Mind Map. Dat is een gratis app die beschikbaar is voor iPhone en iPad. In de app kun je verschillende mindmaps tegelijkertijd actief hebben. Iedere mindmap kun je een eigen stijl geven. Dat houdt in dat je een bepaalde kleurencombinatie toepast op de mindmap. 
Als je je mindmap gemaakt hebt, kun je hem mailen, delen via dropbox of gewoon lekker voor jezelf houden.
De makers lijken bezig om er een volledig crossplatform programma van te maken. Maar dat heeft waarschijnlijk zijn tijd nodig. De volgende stap die ze nu aan het zetten zijn, is het programma beschikbaar maken via de browser.

Coggle.it
Een andere mogelijkheid om mindmaps te maken is Coggle.it. Dit is een webadres waar je een account kunt aanmaken. En met dat (gratis) account kun je vervolgens mindmaps maken op die website. Ik heb deze dienst nog niet uitgeprobeerd, maar zo te zien is het gratis. En het werkt op ieder apparaat doordat het via de browser werkt. Je mindmap zal dan ook wel in je account opgeslagen worden en dat heeft dan weer als voordeel dat je op ieder apparaat ermee verder kunt.


Hoe maak jij je mindmaps?

4 opmerkingen:

  1. Ik werk graag met Coggle. Het is een eenvoudige mindmaptool, weinig toeters en bellen, en dat houdt je aandacht bij de inhoud. Ter vergelijking: Mindmeister is voor mij (en mijn leerlingen ) te uitgebreid. Het duurt te lang voor je resultaat hebt.
    Je kunt je Coggle-account baseren op je Google-account. Concepten worden opgeslagen op je Drive.
    Coggle kun je delen met anderen, zodat je ook samen aan de mindmap kunt werken. Ideaal voor een online brainstormsessie.
    De prettige, kleurrijke vormgeving maakt het tot een uitnodigende tool.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kun je Coggle alleen opslaan in je Google Drive of ook in andere online opslagdiensten, zoals Dropbox of OneDrive?
    Weet je dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Coggle staat online. Je kunt een mindmap dus delen via een link.
    Voorbeeld: Coggle - onderwijs via cafetariastelsel - https://coggle.it/diagram/53356287471c0fc00500006e/9d3963f8f39559e27a4e1668522f928b5cf37756ad0d3323080a03c8b7809b34

    De mindmap kun je downloaden (PDF, PNG, platte tekst om *.mm) en opslaan (op je Drive of elders).
    Je kunt ook een embedded code opvragen om te gebruiken voor het tonen op je site.

    Op de Drive kan de link natuurlijk ook gedeeld worden, maar dat is een functie van Google.

    BeantwoordenVerwijderen