dinsdag 27 januari 2015

Screencasts maken en plaatsen in Office365

Binnen SCOH zijn we druk doende om een Office365-omgeving in gebruik te nemen. De projectgroep die deze implementatie aanstuurt, waar ik deel van uitmaak, bestaat verder uit Albert Schot (van apsitdiensten), Maurits Knoppert (ict-coördinator bij de O.G. Heldringschool en Microsoft Innovative Educator Expert)  en Klaas Aalbers (directeur bij de Prinsehaghe en programmamanager ICT bij SCOH). Ik ben er gewoonweg trots op om met deze mensen te mogen samenwerken in dit project.
Maurits heeft laatst nog een overzicht gegeven, op dit blog nota bene, van wat er aan basisapplicaties binnen Office365 vallen. Wat hij daarbij (in die post) niet vermeld heeft, is dat er in Office365 sinds kort ook een videoportal beschikbaar is. Vooralsnog is dat voorbehouden aan de omgevingen met 'first release'. Maar uiteraard hebben wij die. :-)

Screencasts
Waarom begin ik hierover? Omdat ik denk dat juist die videoportal van heel veel nut kan zijn tijdens het implementatietraject. Er wordt van alle kanten gewaarschuwd dat je nog zo'n mooi systeem kan bouwen, maar als je de gebruikers geen bronnen en gelegenheid geeft om zich het systeem eigen te maken, mis je veel kansen. En juist hierin kan die videoportal binnen onze eigen omgeving van dienst zijn. Het maakt het namelijk mogelijk om te gaan werken met screencasts. Korte screencasts kunnen steeds kleine onderdelen van de omgeving belichten en daarmee de vaardigheid van de gebruikers verhogen.
Daar had ik het laatst over met Maurits. Prompt wijdde hij er toen deze blogpost aan. Daarin beschrijft hij hoe je met uitsluitend microsoft-tools een screencast kan maken. Hij gebruikte daar OfficeMix voor, een add-on op Powerpoint 2013. En daarvandaan liet hij de gemaakte video uploaden naar de omgeving. Een mooie mogelijkheid, temeer omdat Office2013 straks voor al onze gebruikers gratis uit de Office365-omgeving gedownload kan worden.

Maar er zijn ook andere tools op internet te vinden die het mogelijk maken om screencast te produceren. Hieronder wil ik een aantal van die tools op een rijtje zetten. Dat is handig voor iedereen die met instructiefilmpjes aan de gang wil gaan. Niet alleen voor gebruikers van Microsoftproducten.
Ik volsta hierbij met het noemen van de tools en het blog waarop iemand anders daar al een beschrijving bij gegeven heeft. Dat hoef ik hier niet opnieuw te doen. Klik maar door, zou ik zeggen. Er zitten uitgebreide beschrijvingen achter de links.

De tools:

oCam
André Manssen besteedde hier in februari 2014 een berichtje aan. Zie hier.

Screencastify
Dit is een tool die werkt vanuit Google Chrome. Richard Byrne schreef hier in februari 2014 een post over op Free Technology for Teachers. Zie hier.

Icecream Screen Recorder
Wederom André Manssen maakte in december 2014 een berichtje hierover. Zie hier.

Overzicht van nog meer screencasttools
Stefan van der Weide maakte ooit dit overzicht. Daarin staan onder andere Screencast-o-matic en Screenr en Jing.


Uploaden naar de videoportal
Maar goed, dan heb je straks een screencast gemaakt. En hoe ga je er dan voor zorgen dat dat filmbestandje in de Office365 videoportal terecht komt? Heel makkelijk. Het is eigenlijk een kwestie van drag-and-drop.
Binnen de videoportal kunnen door de beheerder verschillende kanalen aangemaakt worden. En de beheerder kan per kanaal instellen wie dat kanaal mag zien, en wie daar mag posten. Als je dus een filmpje (een screencast in dit geval) wilt uploaden, moet je eerst even regelen dat er een kanaal is waar je rechten op hebt. Ik heb nog niet goed uitgezocht hoe dat makkelijk gaat. Je zult daar de securitygroepen wel voor kunnen gebruiken. Misschien kun je als gebruiker ook wel een eigen kanaal aanmaken. Dat is nog uitzoekwerk dus.
Als je op een kanaal klikt waarop je mag posten, dan komt er een button om te uploaden op je scherm. Als je op die button klikt, kun je je filmpje rechtstreeks vanuit de verkenner gewoon een uploadvak in slepen. Het mooie is dat de videoportal kan omgaan met verschillende videoformaten. Eigenlijk net zoals je gewend bent op youtube. Alleen dan binnen je eigen omgeving.

Kortom, screencasts zijn vrij eenvoudig te maken, en via de videoportal van Office365 straks nog eenvoudiger te distribueren binnen onze eigen organisatie.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...