maandag 10 november 2014

Moticam geeft meer mogelijkheden met microscopen

De mogelijkheden van technologie blijven me af en toe verbazen. Via Free Technology for Teachers werd ik gewezen op dit product. Het is een opzetstuk voor gewone analoge microscopen waarmee je er een digitale microscoop van maakt. Er zit een ingebouwde wifi zender in. En daarmee kun je de camera verbinden met tot 6 tablets tegelijkertijd. Het enige dat je hoeft te doen, is de gratis app van Moticam op je tablet te zetten. En die is er voor iOS en Android. Het beeld dat je door de microscoop ziet, komt nu op het scherm van die tablets. Iedere tablet kan daar via de schermopname weer 'plaatjes' van opslaan om verder te verwerken in presentaties of werkstukken.

In het basisonderwijs zie ik dit nog niet zo snel gebruikt worden (al is het wel leuk speelgoed), maar in het voortgezet onderwijs lijkt het me een handige toevoeging aan bestaande lespraktijken. Je kunt leerlingen rondom een microscoop ineens op een andere manier laten samenwerken.

Op het genoemde blog zetten ze de volgende voordelen op rij:

  • Het systeem werkt draadloos tot 6 tablets tegelijkertijd.
  • De camera genereert zijn eigen wifi netwerk. Dus je hebt geen werkend draadloos netwerk in je school nodig.
  • Het werkt op verschillende bestaande microscopen. Je kunt bepaalde dingen nu van dichtbij bekijken, die anders te risicovol waren om dichtbij te staan.
  • De toegankelijkheid van het werken met microscopen wordt vergroot. Leerlingen met (visuele) beperkingen kunnen nu makkelijker meedoen en iedere leerling heeft nu de gelegenheid om 'eerste rij' te zitten.
  • De app kan de beelden opslaan op de camera roll van de tablets. Dat maakt delen en hergebruik van het materiaal mogelijk.


Wat vind jij? Is dit bruikbaar bij scheikunde of biologie? Of is het een overbodige gadget? (Ik heb overigens geen idee van de prijzen en beschikbaarheid.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten