zaterdag 23 augustus 2014

Opstarten

De vakantie loopt in mijn regio langzaam op zijn einde. De vijfde is voorbij en in de zesde week ga ik altijd weer opstarten. Als eerste maar weer eens een berichtje op mijn blog.

Voor dit blogseizoen heb ik wat ideetjes die ik de komende tijd wil gaan uitproberen. Zo zal ik bijvoorbeeld gaan werken met een wekelijkse post met leestips. Waarschijnlijk ga ik die op vrijdag brengen. Ik kom genoeg 'interessants' tegen waar ik niet meteen een hele post van hoef te maken, maar die wel het vermelden waard zijn. André Manssen doet dit bijvoorbeeld ook al jaren, en ik moet zeggen dat ik daar als lezer van zijn blog best tevreden over ben. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen.
Daarnaast ben ik van plan om af en toe iemand anders het woord te geven in een gastblog. Ik zie om mij heen genoeg voorbeelden van collega's, vrienden en kennissen die iets zinvols te delen hebben op het gebied van ict en onderwijs. Soms zijn ze zich daar zelfs niet eens van bewust. Een praktische invulling van een les. Gebruik van bepaalde werkvormen. Of specifieke ideeën hoe je ict wel of niet zou moeten gebruiken. Of hele andere dingen. De eerste toezeggingen daarvoor heb ik al binnen. (Waarvoor mijn dank... :-) ) Het kan zomaar zijn dat ik je binnenkort ineens benader met de vraag of je ook zin hebt in een gastblogje.
Mocht je ook een bijdrage willen leveren, dan kan dat. Laat maar weten. Graag zelfs. Ik zit echter niet te wachten op commerciële uitingen of reclamemateriaal. Dat dan weer niet.

Verder heb ik in de vakantie wat aan de achterkant van dit blog gesleuteld. De reden daarvoor is dat in het afgelopen jaar mijn bezoekersaantallen voor het eerst terugliepen. En dat is wennen, want sinds de start van dit blog was dat eigenlijk alleen maar een stijgende lijn. Nu kan ik daar lijdzaam op toezien en me er niet om bekommeren. Maar hé, bloggen doe je toch om gelezen te worden. Je hoeft je niet continu te focussen op bezoekcijfers, maar er af en toe aandacht aan besteden mag best, toch?
Ik denk dat de daling komt omdat rss steeds minder belangrijk begint te worden voor de verspreiding van je materiaal en sociale media steeds belangrijker. Steeds meer bezoek vindt plaats via mobiele toestellen. Daarom heb ik in de vakantie eens uitgezocht hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn blogs automatisch gedeeld worden met al mijn netwerken. Daarmee komt mijn blog ook makkelijker beschikbaar in de apps van die netwerken. In de hoop dat dat mijn bezoekcijfers goed doet. Geen idee of dat zo uitwerkt, maar dat is een kwestie van proberen. (Zoals de juf van mijn zoontje zei: van proberen kun je leren.)
Via If This Then That heb ik twee 'recepten' aangemaakt. Daardoor worden de gepubliceerde posts meteen doorgezet naar Facebook en Linkedin. Een koppeling met Twitter had ik al.
Mocht je daar iets van vinden, dan hoor ik het graag. Ik weet dat er lezers zijn die dat een soort vervuiling van de tijdlijnen vinden. Ik zie het eerder als een toegenomen keuzemogelijkheid voor hoe je dit blog kunt volgen. Je kunt me altijd 'uit' zetten in die tijdlijnen als het je echt stoort.

Een andere verandering die ik ga doorvoeren is dat ik mijn posts niet meer zal inplannen om op een bepaald tijdstip online te komen. Het wordt voorlopig 'schrijven en meteen publiceren'. Dat gaat dientengevolge ook inhouden dat er wat onregelmatiger gepost zal gaan worden. Of dat me zal blijven bevallen, weet ik nog niet zeker. We gaan het zien.

Tot zover deze opstartpost. Kom maar op met het blogseizoen! Ik heb er weer zin in!

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...