maandag 10 februari 2014

Gratis online topografie oefenen

Vroeger had ik een Commodore64. En één van de spelletjes die we zo nu en dan speelden was er één waarbij je met een helikoptertje over een landkaart vloog. Je moest dan zo snel mogelijk naar de stad vliegen die genoemd werd.
Gamification uit een tijdperk waarin die term waarschijnlijk nog niet eens was uitgevonden. Maar we praktiseerden het wel. Tegenwoordig is hetzelfde spelletje op de iPad te spelen. In die zin is er gewoon niets veranderd. Echt innoverend is de iPad ook vaak niet. Hij is wat kleiner en draagbaarder dan de Commodore64, maar de spelletjes zijn vaak hetzelfde.

Even terug naar topografie. Ik vond het oefenen van topo op een computer leuker dan met een saaie kaart uit een atlas, of nog erger: zo'n kopietje dat iets te vaak door het kopieerapparaat gehaald was door je meester of juf. (Waarschijnlijk was dat geen kopieerapparaat, maar een stencilmachine, bedenk ik me nu...)

Een tijdje terug meldden zowel André Manssen als Feeny het bestaan van een online omgeving waar je leerlingen gratis kunnen oefenen met topografie. Minder een game, en meer een quiz, dan bovenstaand helikopterspelletje, maar wellicht leuker dan oefenen met een kopietje op papier. Je leerlingen krijgen in ieder geval direct feedback op de antwoorden die ze intikken. En de spelling wordt ook gecontroleerd.
Je kunt het als link aan je leerlingen mee naar huis meegeven, maar als je voldoende apparaten in je klas hebt, kun je de kinderen er ook in de klas mee laten oefenen. Het werkt op alle devices (iPad incluis) en leerlingen kunnen kiezen of ze een account aanmaken. Het voordeel daarvan is dat ze hun resultaten en vorderingen kunnen opslaan en een beetje beeld krijgen van hun voortuitgang.

Als je er in je klas serieus mee aan het werk wilt, is zo'n account wel handig, want - als ik het goed begrijp - kun je dan als meester of juf ook de vorderingen van je leerlingen zien. Als kers op de taart bieden ze ook nog een functionaliteit waarmee je topotoetsen kunt genereren.

Doe er je voordeel mee.

2 opmerkingen:

Topo zei

Op Topo-Chopo kun je het spelletje ook spelen (zeg ik niet geheel onbevooroordeeld) :)

Remko Boers zei

Altijd handig om te weten.
Ik ben ook niet altijd onbevooroordeeld. Laat dat in ieder geval geen belemmering zijn om te reageren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...