maandag 13 januari 2014

7 namenkiezers en de reden om ze te gebruiken

In deze blogpost even aandacht voor namenkiezers.

Waarom zou je namenkiezers gebruiken? 
Leraren zijn vaak geneigd om (onbewust) vaak dezelfde leerlingen beurten te geven. Je wilt een bepaalde vaart in je interactie in je les hebben. En als leerlingen dan antwoorden op je vragen niet weten, of er lang over moeten nadenken, krijg je het gevoel dat de vaart uit de les gaat. Om die reden krijgen leerlingen die het 'al goed doen' of 'goed gebekt zijn' gemiddeld genomen meer beurten dan leerlingen die niet zo makkelijk meekomen. En dat kan negatieve effecten op de prestatie of op de betrokkenheid van die leerlingen hebben.

Een manier om niet in de bovenstaande valkuil te lopen is om een tool te gebruiken waarmee je willekeurig en objectief beurten geeft. Daar zijn namenkiezers goed voor.
In The Classroom Experiment worden daar ijslolliestokjes in een blikje gebruikt. Op ieder stokje staat een naam van een leerling, en gedurende de les trek je iedere keer een stokje uit het blikje. Net zolang tot je ze allemaal gehad hebt. Willekeurig en objectief dus.

Daar zijn ook digitale tools voor. En die zet ik hieronder op een rijtje.

1.  Random name generator
Dit is een tool van Super Teacher Tools. (Zij hebben ook nog andere tools, kijk maar eens even op hun website rond.) De tools is iPad Friendly en gratis te gebruiken.

2. Random name picker
Dit is een tool van Classtools.net. Na invoeren van een lijst met namen, verschijnt er een groot 'rad van fortuin' waar je een zwaai aangeeft. Als een naam aan de beurt is geweest, kun je die met een simpele klik van het rad verwijderen.

3. Namenkiezer
Deze tool vind je via schoolbordportaal in de categorie algemene gereedschappen. Je voert een lijst met namen in. Je kunt het kiezen van de naam op twee verschillenden 'snelheden' instellen. Daarmee kun je óf de spanning verhogen, óf het tempo verhogen. Net wat je wilt.

4. Classdojo
Deze dienst is eigenlijk bedoeld als een tool om leerlingen feedback te geven op hun gedrag. In de tool zit een ook een namenkiezer ingebouwd waardoor je de leerlingen willekeurig kunt voorzien van feedback. Dit kun je ook gebruiken om beurten uit te delen. Je zou daarna zelf kunnen 'scoren' of een leerling de vraag goed of fout beantwoord heeft. De dienst is gratis, maar je moet wel een account aanmaken.

5. Gynzy
Het zou gek zijn als Gynzy niet zo'n tool in hun assortiment zou hebben. Ze hebben in één tool twee functies gecombineerd. De namenlijst die je invoert, kun je ook gebruiken om snel willekeurige groepjes te maken. Voor leraren en scholen zijn de accounts niet gratis. Voor kinderen zijn accounts wel gratis.

6. Dartboard selector
Met deze tool kun je ook een willekeurig een naam kiezen. En dat doe je dan met een virtueel dartpijltje. Leuk bedacht. Je moet er wel een account voor aanmaken. Op dezelfde site vind je ook nog een Random Student Selector.

7. Fruit Machine
Bij Classtools.net vind je ook een namenkiezer in de vorm van een fruitmachine. Je voert een lijst met namen in en trekt aan de virtuele hendel. Als een naam gekozen is, kun je hem uit de lijst verwijderen.


Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...