woensdag 8 januari 2014

4 'must-see' websites voor #rekenonderwijs

In dit berichtje ga ik in op vier websites die tools bieden voor rekenonderwijs. De eerste is Nederlandstallig, de andere drie zijn Engelstalig.

De Sommenfabriek
De Sommenfabriek geeft uitlegfilmpjes en je kunt bepaalde sommen oefenen. Binnen de meeste onderdelen kun je ook werkbladen uitprinten. Deze functionaliteit is gemaakt in flash, dus helaas werkt dat niet op de iPad.

iPracticeMath
Als je je leerlingen wilt laten oefenen met sommen, dan kun je ze verwijzen naar iPracticeMath. Ze hebben online oefeningen en digitale werkbladen die je ze kunt laten maken. Wat het nut is van de digitale werkbladen, is mij echter niet helemaal duidelijk.
In de veelgestelde-vragen-afdeling zeggen ze dat ze binnenkort met een mobiele app komen. Dat verklaart de naam van de dienst misschien ook.

Thinking Blocks
Op de website van MathPlayground is de tool Thinking Blocks te vinden. Ook deze tool is Engelstalig. Je kunt hier redactiesommen genereren en die vervolgens koppelen aan denkmodellen die gebruik maken van schema's en blokjes. De moedersite biedt ook instructiefilmpjes, games en ipad apps aan.

ConceptuaMath
Op de website ConceptuaMath.com staat een bibliotheek aan tools waarmee je je leerlingen bepaalde rekenkundige concepten kunt uitleggen. Erg bruikbaar voor het instructies op het digibord. En als leerlingen zelf deze tools kunnen gebruiken tijdens het werken aan sommen, kan dat ook zijn voordelen hebben, denk ik.
Voor zover ik kan zien, moet je er wel een gratis account voor aanmaken. Maar daarna kun je de tools gebruiken. Zij werken volgens het freemium-model. Dat betekent dat bepaalde onderdelen gratis zijn, maar als je meer functionaliteit of ondersteuning wilt, moet je gaan betalen. In dit geval betaal je als je ook toegang wilt tot volledige lessen en lessenseries bijvoorbeeld.

Op zichzelf lijken mij de tools heel erg bruikbaar. Hieronder een paar voorbeeldfilmpjes van tools die zij voor breuken aanbieden. Hun bibliotheek bevat veel meer tools, ook op andere rekendomeinen. Niet alle filmpjes staan op youtube, dus dat maakt embedden lastig. Op hun eigen site zijn nog veel meer filmpjes te bekijken. Iedere tool wordt uitgelegd met een filmpje, namelijk.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten