woensdag 28 augustus 2013

Classdojo kan nu gedeeld worden

Over Classdojo gesproken ... Ooit blogde ik over het beloningssysteem voor het digibord. Inmiddels zijn de makers ervan doorgegaan met ontwikkelen.
Ze zijn tegemoet gekomen aan een vraag die veel collega's blijkbaar hadden. Je schijnt nu klassen te kunnen delen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een duobaan hebt. Hoe dat in zijn werk gaat, heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar ik wilde het toch even gemeld hebben.
Verder hebben ze ook de apps voor iOS en Android aangepast en is daar nu meer in mogelijk.

Ben je nieuw bij Classdojo, dan is deze lijst met video-tutorials misschien handig.
Als je al gewerkt hebt met de dienst en je bent zo enthousiast dat je het met je hele team wilt delen, kijk dan op deze pagina die daar speciaal voor ingericht is.

dinsdag 27 augustus 2013

Klassenplattegrond verhoogt resultaten leerlingen

Edudemic gaat in een blogpost in op het voordeel dat het gebruik van klassenplattegronden kan hebben op de resultaten van de leerlingen. Ze noemen een onderzoek van de Montana State University waaruit die voordelen naar voren komen. (Het onderzoek zelf heb ik niet gelezen.)

Verder gaan ze in op het gebruik van een specifieke tool om klassenplattegronden te maken. Ze bespreken Class Charts. Een korte blik op de website laat zien dat het een soort combinatie is tussen Instant Classroom en Classdojo.

Hoewel een groot aantal scholen al begonnen is, gaat mijn regio volgende week weer aan de slag. Een mooi moment dus om je hier van bewust te zijn. Het is dus aan te bevelen om even goed na te denken over welke leerlingen je waar plaatst in de klas.

Bij André Manssen vind je trouwens ook van alles over klassenplattegronden. Een mooi overzicht van alles wat hij gepubliceerd heeft over klassenplattegronden vind je hier. Als je je inrichting nog moet bepalen zou ik deze halte zeker even aandoen.
Als je inspiratie zoekt, geeft dit pinterestbord misschien ideeën.

(bron plaatje)

maandag 26 augustus 2013

#EdCampNL op 5 oktober!

Bij deze wil ik een beetje reclame maken voor EdCampNL. Gerard Dummer vertelde op zijn weblog over dit initiatief uit Amerika. Hij sloot zijn blogpost af met de opmerking: "Wie gaat de eerste BarCamp of Educamp in Nederland organiseren? Ik wil best meedenken hierin!"

Daarop reageerde Frans Droog, er haakten nog wat anderen aan en op twitter was de afspraak snel gemaakt. Frans legt in deze blogpost uit wat een edcamp precies is.

Het idee van een edcamp is dat je professionele ontwikkeling op gang brengt door niet van te voren een programma op te stellen met workshops waarbij de deelnemers achterover geleund kunnen gaan zitten luisteren. Nee, de dag wordt ter plekke en op de dag zelf vormgegeven door enthousiaste mensen die daar komen om elkaar iets leren.
Inmiddels is er een EdCampNL wiki aangemaakt om de inschrijvingen te regelen. Daar vind je ook uitgebreide informatie over de bedoeling van de dag.

Ik ben erg nieuwsgierig naar deze vorm van professionaliseren. Ik heb me dus al ingeschreven. Kom jij ook?

woensdag 21 augustus 2013

3 Alternatieven voor Socrative

Any device?
In het vorige bericht vertelde ik al dat Socrative op onze apparaten onverklaard (nog wel, we vinden wel een verklaring) niet werkt.
Er is een probleem met de activering van de invulvelden bij de vragen door de leerlingen. Daardoor wordt de cursor niet actief en kan de leerling geen antwoord typen. Het gevolg is dat je de vragenlijst alleen af kunt maken, door hem geheel opnieuw te starten. En dan kan het weer voorkomen dat je op een willekeurig invulveld blijft hangen. Dat werkt uiteraard zeer frustrerend. In de twee klassen waar we mee proefgedraaid hebben, was er 1 leerling die de vragenlijst helemaal af kon maken. Hij merkte op dat hij alles via het toetsenbord had gedaan en niets via het touchscreen.
Het zijn overigens Windows 8 systemen en socrative heeft voor zover ik weet geen app voor dat platform. Dat hoeft ook niet per se, want wij zouden gewoon gebruik moeten kunnen maken van de webapp.

Maar goed, de titel van dit bericht is 3 alternatieven voor Socrative. En de ongeduldigen onder jullie willen het natuurlijk graag horen. En wel nu. Daar komt ie.

1. InfuseLearning
Via www.alternativeto.net (zie vorig bericht) kwam ik bij www.InfuseLearning.com. Een korte kennismaking vind je in onderstaande video:


2. Answer Pad
Zowel Frans Droog als David Kapuler geven op hun blog aan dat Answer Pad voldoet als vervanger van Socrative.

3. Mentimeter
Deze tool is niet helemaal vergelijkbaar. Maar hij is wel laagdrempeliger omdat je er geen account voor hoeft aan te maken. Mentimeter is vooral geschikt als je even snel een vraag wilt laten beantwoorden. Het is niet zo geschikt als je een les met vragen en opdrachten wilt voorbereiden.

Tot zover dit lijstje. Andere alternatieven hoor ik uiteraard graag. Laat maar een berichtje achter.

(De bonus komt van Richard Byrne. Hij heeft ook zo'n lijstje gemaakt. Maar dan beter.)

dinsdag 20 augustus 2013

Alternatieven voor webtools via alternativeto.net

Dat kwam even goed uit. Vandaag ging ik op een computer die ik niet zo vaak gebruik even aan het werk. En de thuispagina stond nog ingesteld op www.google.nl/reader. Dat werkte uiteraard niet, maar Google was zo aardig om op de informatiepagina iets te zetten waar ik wat aan had. Zij hadden in dat bericht namelijk een link opgenomen naar een lijst alternatieven voor Google Reader.
Nou ben ik al voorzien van een nieuwe RSS-reader - het is The Old Reader geworden - , maar de lijst die Google gaf, bevond zich op de website www.alternativeto.net. En die site kende ik nog niet.

Maar waarom kwam deze kennis mij nu goed uit? Dat zit zo.
Ik heb in een eerder bericht al laten weten dat we op één van mijn scholen een 1-op-1 project gaan doen met hybride systemen met Windows 8. We hebben gekozen voor de Acer Iconia W510. Vlak voor de zomervakantie hebben we tijdens de wisselmiddag een test gedaan m.b.t. de technische werking en inrichting van de apparaten. Dat verliep niet geheel vlekkeloos. Eén van de zaken waar we tegenaan liepen is dat Socrative niet helemaal gladjes werkte. Dat gaan we uiteraard proberen op te lossen, maar mocht dat niet lukken, dan is het goed te weten dat de website www.alternativeto.net bestaat.

maandag 19 augustus 2013

Het blogseizoen is weer begonnen (wat mij betreft)

Vanaf morgen zullen hier weer regelmatig updates verschijnen. Hoewel mijn eigen vakantie in feite nog twee weken duurt, zie ik aan mijn statistieken - en voel ik aan mijn 'zin' - dat het tijd wordt om de draad weer op te pakken.
Mijn bestaande lezers heet ik hierbij van harte welkom terug, en nieuwe lezers zijn uitgenodigd om zich te abonneren op de updates via mail, rss of twitter.

Deze zomervakantie hebben we twee weken op de camping vertoefd. We hadden (bijna) uitsluitend mooi weer. De eerste week stonden we in Berg en Dal (nabij Nijmegen) en de tweede week sloten we aan bij vrienden op een camping in Duitsland, nabij Mettingen.
Ook deze zomer stonden mijn mail en updatemeldingen van allerlei sociale netwerken uit. Dat zorgde voor een relatieve rustige periode. We hebben geleefd bij de dag en dat beviel erg goed.

Zoals ik voor mijn zomerstop al meldde, ga ik in de eerste week van september starten met de master 'Leren en Innoveren' bij Hogeschool InHolland. In het kader van die opleiding heb ik al wat leeswerk vooraf gedaan. Het volgende rijtje boeken heb ik inmiddels uit:
- Onderwijskunde als Ontwerpwetenschap, Martin Valcke
- How People Learn, National Research Council
- 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap, Stephen Covey
- Leren van Binnenuit, Fred Korthagen

Momenteel ben ik bezig in Real World Research van Colin Robson.

In een latere blogpost zal ik van het een en ander nog wel verslag doen. Voor nu laat ik het erbij dat ik de onderwerpen in bovenstaande boeken met interesse gelezen heb.