woensdag 30 januari 2013

Basisgereedschapskist met webtools

Goed gereedschap is het halve werk. Goede doe-het-zelvers weten dat het met succes afronden van een klus altijd begint met goed en schoon gereedschap.
Eigenlijk geldt dat ook voor je 'gereedschapskist' op internet. Er bestaan allerlei webtools die erg handig zijn. Maar je hebt er pas wat aan, als je dat goed inricht en opgeruimd gebruikt.

Ik heb naar aanleiding van dit bericht eens een lijstje gemaakt van (gratis) webtools die ik vaak gebruik. In willekeurige volgorde:

Google Reader
Hierin laat ik mijn rss-feeds binnenkomen. Zo'n beetje alles wat ik lees op internet begint hier. Of ik nu op mijn iPad, telefoon of computer inlog, ik krijg dezelfde leeslijst voorgeschoteld met alleen maar onderwerpen die mij interesseren. Dit vergt uiteraard wel onderhoud. Want als er feeds binnenkomen van weblogs of sites met berichten die je niet bevallen, moet je dat abonnement uiteraard wel opzeggen.
Meer info via dit filmpje

Evernote
Dit is de plek waar mijn aantekeningen en takenlijstjes samenkomen. Ook Evernote kan ik zowel op mijn iPad, telefoon en computer openen. Evernote speelt een cruciale rol in het overzicht houden over al mijn takenlijstjes. Om die goed voor je te laten werken, is het wel handig om goed na te denken welke notitieboeken en labels je gaat gebruiken in deze applicatie. Hoe ik dat doe, lees je hier.

Dropbox
Om bestanden ook 'mee te kunnen nemen' op mijn iPad of telefoon gebruik ik Dropbox. Het is gewoon een mapje dat overal beschikbaar is. Voor mij uitsluitend geschikt als een soort transfermap naar mijn iPad. Mijn ervaring is dat een Dropboxmap al gauw de neiging heeft om een soort ongeordende warboel van documenten te worden. Eens in de zoveel tijd maak ik hem dan ook vrijwel leeg. De originelen van de documenten staan altijd ergens anders gearchiveerd.

Twitter
Liever schrijf ik op mijn blog dan dat ik post op Twitter. En vaker mail ik mensen dan dat ik een tweet naar ze stuur. Ik vind 140 tekens ook best kort. De vluchtigheid van het medium is niet iets dat bij mij past. Twitter is in mijn ogen niet bedoeld om informatie te verzenden die aan móet komen.
Maar desalniettemin gebruik ik Twitter toch. Er zijn mensen (misschien jij?) die graag blogs volgen via Twitter. Dus die mogelijkheid bied ik. En het is verder een laagdrempelige manier om contact met iemand te krijgen. In die zin is het voor mij al verschillende keren handig gebleken om een twitteraccount te hebben.

Blogger
Dit is mijn eigen leeromgevinkje. Zaken die ik wil onthouden of vastleggen, schrijf ik hier op. Zaken die ik wil delen en toelichten, schrijf ik hier op. Ik heb ooit voor Blogger gekozen omdat dat toen een platform was, waarvan ik het idee had dat het wel zou voldoen. Achteraf had Wordpress ook gekund.

Mailomgeving
Misschien mijn belangrijkste webtool is wel mijn email. Noem me ouderwets, maar in mijn emailbox komt alles samen. Dat is voor mij een beetje de cockpit van waaruit ik overzicht hou op alle online activiteiten.

Youtube
Via mijn Google account heb ik ook een account bij Youtube. Maar Youtube zou ik ook makkelijk kunnen gebruiken zonder account. Ik kijk vooral filmpjes. En deel ze soms via dit blog. Maar daar heb je dus geen account voor nodig.

Delicious
Links naar sites die ik wil bewaren, zet ik in Delicious. Dat is een online bookmarkdienst waar ik mijn favorieten bewaar. Af en toe zoek ik daar nog eens wat terug. Laatst heb ik daarvan ook de app ontdekt en dat werkt prettig.

Welke webtools zijn voor jou onmisbaar?


(bron plaatje)

Meer lezen
Teachers Toolbox
ICT bekwaamheid voor leraren (Kennisnet) beschikbaar
Netwijs: teach like a champion

dinsdag 29 januari 2013

Apple TV op je pc voor 12 dollar

Op netwerkbijeenkomsten kwam ik al vaak genoeg een workshopleider tegen die met een iPad het digibord (of eigenlijk de projector) stond te bedienen. Dat deden ze dan met een AppleTV. En er werd gezegd dat dit een makkelijke manier was om interactiviteit aan ieder scherm toe te voegen. Een touchscreen zou hiermee overbodig worden. En dat zou ook schelen in de kosten. Zeker argumenten die hout snijden.

Ik heb deze configuratie van hardware echter nog zelden in een (basis)school gezien. De meeste scholen hebben nou eenmaal al in de meeste klassen al digiborden hangen. En die doe je ook niet weg om eens te experimenteren met AppleTV. Toch?

Nu is er Airserver. En qua prijs komt dat heel dicht in de buurt van 'daar kunnen we best eens mee experimenteren'. Het kost namelijk (voor het onderwijs) maar 12 dollar voor een licentie om het op 3 pc's te installeren. En eigenlijk doet het verder hetzelfde als een AppleTV. Het zorgt er namelijk voor dat het scherm van je iPad, je iPhone, of iPod Touch op het grote scherm geprojecteerd wordt. En dat kan best handig zijn als je met iPads in je klas aan de slag gaat.
Je moet wel even opletten welke devices wel en niet ondersteund worden, want het gaat om de iPad2 en hoger, iPhone 4s en hoger en iPod Touch 5. Als je iOS devices hebt die ouder zijn, werkt het dus niet. Dat maakt gebruik van de devices van leerlingen (via BYOD) misschien niet altijd mogelijk.
En op Windows xp werkt het ook niet. Je hebt minimaal Windows 7 nodig.

Er is trouwens ook een gratis versie van Airserver. Maar de uiterste houdbaarheid daarvan is maar 7 dagen. Duidelijk bedoeld om even uit te proberen, maar niet meer dan dat.


Meer lezen
Over schrijftechnologie
Youtubefilmpjes downloaden e.a.
Gebruik Instant Classroom voor een andere klasindeling

maandag 28 januari 2013

Op zoek naar geschikte apps?

Vlak voor de NOT verscheen op heel veel plekken op het internet het bericht dat eduapp.nl gelanceerd werd. Het is een intiatief van Marieke van Osch over wiens lijsten ik al eens eerder blogde. Er is nu dus een doorzoekbaar platform beschikbaar voor als je op zoek bent naar educatieve apps. Gezien haar expertise zou dit wel eens dé plek kunnen worden waar onderwijsmensen hun apps gaan zoeken. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Naast eduapp.nl zijn er nog wat andere tablet/app-dingetjes te noemen.

Wat te denken van Snappet.org? Vier vaders hebben deze stichting opgericht om tabletonderwijs beschikbaar en betaalbaar te maken. Ze zijn begonnen met de vier meestgebruikte methodes (voor rekenen en taal) van groep 4 om te zetten naar gebruik op een (goedkope) androidtablet. Het idee hierbij is dat de school de schriften en werkboeken niet meer hoeft aan te schaffen, maar dat je de leerlingen op de tablet laat werken. Ik heb me laten vertellen dat vanaf ongeveer maart 2013 ook de leerstof van groep 5 beschikbaar is. En volgend schooljaar wordt dat verder (naar boven) uitgebouwd.
De school krijgt de tablet in bruikleen zolang de apps van de methode worden afgenomen. De tablets worden beheerd door de stichting, dus je bent niet vrij om zelf nog apps toe te voegen.
Zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden. Ik vind het een fris idee om niet meteen naar de iPad te grijpen. Of dit gaat brengen wat de vier vaders ervan verwachten, weet ik niet. Het lijkt in ieder geval betaalbaarder dan de inzet van iPads op deze schaal.

Verder heb je uiteraard nog tabletportaal.nl, van de makers van schoolbordportaal.nl. Zeker ook een mooie startsite als je op zoek bent naar educatieve apps.

Waar haal jij je informatie vandaan over het gebruik van educatieve apps?


Meer lezen
6 experts basisonderwijs en ICT
Ik ben een Edublogger
Op bezoek bij iPadschool

woensdag 23 januari 2013

Tafels en topografie, lijsten met spelletjes

Juf Hilde heeft op haar blog een handige opsomming gemaakt van spelletjes die je kunt (laten) gebruiken om de tafels te oefenen. Blijkens dit overzicht is het maken van zulke spelletjes een dankbaar onderwerp. Dat komt, denk ik, door de gesloten en afgebakende aard van het onderwerp. Je kunt heel makkelijk een ordening aanbrengen in de leerstof. Daar hoef je geen onderwijskundige voor te zijn, zeg maar.

Een ander onderwerp dat zich ook op deze manier voor het ontwikkelen van (eenvoudige) spelletjes leent, is volgens mij topografie. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op www.topospellen.nl.

Welke onderwerpen zouden er nog meer net zo geschikt zijn om snel en eenvoudig spelletjes van te maken?


(bron plaatje)

Meer lezen
ICT-leerlijn, een voorbeeld (deel 3)
Over schrijftechnologie
Tafels dreunen met 9-box.net

dinsdag 22 januari 2013

Aandacht voor leren leren

Jelmer Evers pleit op zijn blog ervoor om meer aandacht te geven aan leren leren. Veel leerlingen hanteren studeertechnieken die niet optimaal zijn. Ook voor leraren zou het goed zijn om zichzelf de effectieve technieken eigen te maken en door te geven aan de leerlingen.

Hij verwijst in dit kader naar een samenvatting van een rapport van Dunlosky e.a.. Die samenvatting wordt besproken in dit artikel.

De slechtste technieken
Als slechtste leertechnieken komen er naar voren die gek genoeg wijdverbreid zijn.
- Markeren (highlighten)
- Onderstrepen
- Herlezen
- Samenvatten

De beste technieken
- Meerdere leermomenten uitspreiden over de tijd (distributed practice)
- Overhoren
Voor deze technieken zijn ook digitale tools beschikbaar die de technieken nog krachtiger nog kunnen maken. Zo heb je apps die bij de eerste techniek ervoor zorgen dat je volgens vooraf bepaalde intervallen leerstof aangeboden krijgt, zodat je leerervaring versterkt wordt.
En voor het overhoren heb je programmaatjes die je daarbij helpen, middels bijvoorbeeld Flashcards.

De rest
In het artikel worden verder nog allerlei technieken besproken die je prima kunt gebruiken, maar veelal te weinig rendement opleveren tegen de tijd (of moeite) die je er in moet steken.

Interessante kost, moet ik zeggen.


(bron plaatje)

Meer lezen
Schrijven met de hand helpt leren lezen
Over feedback geven
Teachers Toolbox

maandag 21 januari 2013

Blogroutines

Aanleiding voor deze blogpost is een bericht op het blog van André Manssen. Hij geeft daar een inkijkje wat zijn werkwijze is om berichten op zijn blog te publiceren. Hij onderscheidt daarin ondermeer deze stappen:
1. verzamelen
2. selecteren
3. bewerken
4. publiceren

Mijn werkwijze bestaat ook ongeveer uit deze stappen. Ik maak alleen gebruik van andere tools dan hij.

Verzamelen
Mijn bronnen bestaan uit rss-feeds van blogs en (nieuws)sites, tweets en nieuwsbrieven per email. Voor de rss-feeds gebruik ik Google Reader. Dat vind ik handig omdat ik op deze manier zowel via mijn computer, tablet en/of telefoon mijn berichten kan lezen.

Selecteren
Als er tussen die bronnen een berichtje zit dat mijn aandacht trekt in de zin dat ik er iets mee zou kunnen voor mijn blog, dan plaats ik een link naar dat bericht met eventueel eerste aantekeingen in Evernote. Ook bij Evernote geldt dat ik dat fijn vind in gebruik omdat het op al mijn apparaten toegankelijk is.

Bewerken
Aan het begin van iedere week kies ik drie onderwerpen uit de lijst in Evernote. Daar zoek ik dan eventueel nog andere bronnen bij. Soms is het nodig een onderwerp helemaal uit te pluizen. Ik schrijf de drie berichten achter elkaar, maar publiceer ze niet meteen. Het schrijven doe ik trouwens altijd achter een computer, gewoon in de editor van Blogger.

Publiceren
Het publiceren gaat gedurende de week automatisch. Meestal publiceer ik 's middags. Behalve dat de blogberichten hier verschijnen, worden ze ook automatisch doorgezet naar Twitter. En voor degenen die geabonneerd zijn via email, wordt het bericht de volgende ochtend naar het opgegeven emailadres verstuurd.


(bron plaatje)

Meer lezen
Delicious gebruiken op iPad
Youtubefilmpjes downloaden e.a.
Informatievaardigheden voor leraren

woensdag 16 januari 2013

Delicious gebruiken op iPad

Sinds het begin van dit blog maak ik gebruik van Delicious. En dan bedoel ik uiteraard niet het kooktijdschrift, maar de bookmarkdienst.
Voor degenen die het begrip bookmarkdienst voor het eerst lezen, is het handig om deze blogpost en dit filmpje even te bekijken. (Het filmpje laat een oudere versie van delicious zien, maar het principe wordt goed uitgelegd.)

Ik gebruik Delicious om links op te slaan. Het voordeel is dat ik er vanaf ieder apparaat met internettoegang weer bij kan. Sinds ik een iPad heb, merk ik dat mijn gebruik is afgenomen. Dat kwam omdat ik nog geen makkelijke manier had gevonden waarop ik op mijn iPad een link in delicious kon opslaan.
Maar daar is nu verandering in aangebroken. Ik ben erachter gekomen dat Delicious nu een app heeft uitgebracht en dat je een bookmarklet kunt toevoegen aan Safari op de iPad.
De app kun je hier vinden.
Een bookmarklet is een klein knopje dat aan je browser wordt toegevoegd. Als je op dat knopje drukt, wordt de pagina waarop je dan bent, opgeslagen in je deliciousaccount. Dat heb ik twee weken geleden uitgeprobeerd. Helaas hebben ze de optie om een bookmarklet aan Safari op de iPad toe te voegen alweer geschrapt, zie ik nu.
De app is wel heel bruikbaar.

Op het Delicious Blog word je overigens op de hoogte gehouden van alle veranderingen die ze aan het doorvoeren zijn sinds de dienst van eigenaar is gewisseld.

Meer lezen
Op bezoek bij iPadschool
Bloggen met leerlingen
ICT leerlijn, een voorbeeld (deel 3)

dinsdag 15 januari 2013

Indicatoren voor een succesvolle community

Kijkend naar leernetwerken, en de ambassadeursgroep in het bijzonder, ben ik geïnteresseerd in hoe je succesvol een online community kunt vormgeven. (Kun je dat eigenlijk vormgeven, of ontstaat dat op zichzelf?)
Via een blogpost van Wilfred Rubens werd ik gewezen op deze bijdrage waarin geprobeerd wordt om indicatoren te formuleren waaraan je kunt afmeten of een community succesvol is of niet.
Terecht wordt in dat artikel gezegd dat iedere online community niet alleen online met elkaar verbonden is, en dat de offline contacten in de meeste gevallen erg bijdragen aan de activiteiten online. Daarbij is het ook verstandig om je niet te focussen op één platform. Want deelnemers zijn vaak via verschillende online platformen met elkaar verbonden.

De indicatoren die voorlopig genoemd worden, zijn:
(Ik citeer voor het gemak Wilfred Rubens even)

"- Bewijs voor mechanismes en gelegenheden voor leden van een community om te participeren (beschikbaarheid en gelegenheid). Hiertoe behoren soorten interactiemogelijkheden (zoals blogs, reactiemogelijkheden en ‘ratings‘), de mogelijkheid om publiek of privé te publiceren en helderheid over hoe leden weten hoe deze mechanismes werken.

- Bewijs voor participatie. Hiertoe behoren gekwantificeerde activiteiten (zoals aantallen reacties), de kwaliteit van interacties (zoals zenden versus daadwerkelijke interacties met vaak een reflectief karakter), recentheid/actualiteit en het aantal deelnemers."


Deze indicatoren zouden dan volgens de schrijver gerelateerd moeten worden aan het doel dat je met de community voor ogen hebt. Om een voorbeeld te noemen: bij de ene community kan 1000+ deelnemers een indicator voor succes van de community zijn, terwijl dat bij andere communities helemaal niet aan de orde is omdat de deelnemers bijvoorbeeld vaststaan op rond de 30 (zoals dat bij onze ambassadeursgroep het geval is).
Het is wel aardig om je community op basis van de genoemde indicatoren eens door te lichten. Het doet mij in ieder geval concluderen dat er wat betreft het online aspect de ambassadeursgroep nog het een en ander te verbeteren is.


(bron plaatje)

Meer lezen
Leren in netwerken
Kennisnet keurt goed
Hink Stap Sprong... op naar 2013

maandag 14 januari 2013

Youtubefilmpjes downloaden e.a.

De laatste tijd verschenen er weer wat berichtjes in mijn Google Reader over het downloaden van youtubefilmpjes. Dat is bijvoorbeeld handig als je een filmpje wil gebruiken tijdens een presentatie op een locatie waar geen internet beschikbaar is. (Ja, die plekken bestaan nog...)

Omdat ik een keer in de zoveel tijd deze vraag ook van collega's krijg, en ik dan weer moet gaan zoeken hoe het ook weer zat, maak ik in deze post even een overzichtje van bronnen die vertellen welke tools er beschikbaar zijn.

Willem Groenendijk noemt een bijdrage van Kennisnet over FastesTube. Dit is een invoegtoepassing waardoor je vanuit de browser opties krijgt om het gekozen filmpje te downloaden. Met deze tool heb ik nog geen ervaring.

Op DutchCowboys werd een manier genoemd om filmpjes te downloaden door gebruik te maken van de weergave van Youtube voor SmartTV's. Deze manier lijkt echter niet te werken zoals in de blogpost genoemd wordt.
Wel is er iemand die reageert dat iLivid Download Manager op youtubedownloader.nl wel erg goed en handig werkt. Met die laatste tool heb ik wel ervaring. Je kunt daarmee het filmpje lokaal beschikbaar maken. Ik wilde het echter ook in een powerpoint kunnen invoegen. En daarvoor had ik nog een conversie programmaatje nodig om het in het goede formaat te kunnen zetten. Ik heb daarvoor toen het programmaatje Leawo gebruikt. Die zet het mp4 bestand om in AVI.


Andere youtube berichten die ik in mijn Reader vond, waren de volgende:

- ICT-idee 126: Vragen toevoegen aan Youtube-filmpjes
Herman van Schie heeft een helder blog over allerlei praktische ICT-toepassingen. In deze post legt hij uit hoe je vragen toevoegt aan fimpjes op youtube.
- Interactieve video's maken met Popcorn
Erno Mijland beschrijft hier een webdienst waarmee je filmpjes van zowel youtube als van bijvoorbeeld vimeo interactief kan maken. Je kunt zaken toevoegen als: een tekstballon, een foto, een Google Map, een Twitterstream, links en meer. Daarmee zou je een digitale les kunnen maken.
- It's all in the Cloud! op youtube, hoe kan dat nou?
André Manssen kwam in augustus tot de ontdekking dat er een youtubekanaal met de naam van zijn blog geopend was. Youtube genereert automatisch een speciale pagina met alle filmpjes die jij op je blog plaatst. Ik heb gelijk even gezocht naar mijn youtubepagina.


(bron plaatje)

Meer lezen
Overzicht videoconferencing met de iPad
Maak instructies met ScreenChomp (iPad)
Blended learning, wat is dat?

vrijdag 11 januari 2013

ICT leerlijn, een voorbeeld (deel 3)

In de kerstvakantie kwam ik op het idee om een ICT leerlijn eens te bekijken in het licht van de leerlijn bewegingsonderwijs. Dit is deel 3 in een serie blogposts. Hier vind je deel 1 en deel 2.
In deze blogpost wil ik een voorbeeld geven hoe een lesactiviteit in de opzet voor deze leerlijn eruit kan zien.

Maar laten we eerst even terugkijken op de vorige blogpost hierover. Daar formuleerde ik drie betekenisgebieden voor een leerlijn ICT, te weten:

betekenisgebied programmeren
- hoofdprobleem:
het werkend krijgen van software of hardware.
- mogelijke activiteiten:
bedienen apparatuur, opstellen of hanteren van code, storingen oplossen, bestanden beheren, rechten bepalen, metadateren, stappenplannen maken en lezen.

betekenisgebied communiceren
- hoofdprobleem:
het effectief inzetten van technologische tools (software en hardware) om een boodschap over te brengen of te ontvangen.
- mogelijke activiteiten:
mailen, texting, videoconferencing, bellen, fora gebruiken, social media gebruiken, nettiquette hanteren.

betekenisgebied informeren of geïnformeerd raken
- hoofdprobleem:
het met behulp van technologie hanteren of hanteerbaar maken van informatie om tevoren gestelde doelen te bewerkstelligen.
- mogelijke activiteiten:
informatie opzoeken, informatie beoordelen, informatie verwerken, presenteren/publiceren

Laat ik van het laatstgenoemde betekenisgebied eens een voorbeeldactiviteit formuleren. Tenminste, ik wil een poging doen. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Zoals mijn zoon en dochter zouden zeggen: van proberen kun je leren.
Een lesactiviteit ga je beschrijven door middel van (minimaal) het vaststellen van het arrrangement, de leerdoelen, het voorstel en eventuele differentiatiemogelijkheden.

Arrangement
Het arrangement zijn de 'spullen' die je nodig hebt om de activiteit te kunnen starten.

In dit geval bestaat het arrangement uit:
- drie computers met een internetbrowser;
- een junior informatieboekje van een onderwerp naar keuze;
- en een account bij een bookmarksite waarbij er ook een tekstveld bij de link ingevuld kan worden, bijvoorbeeld delicious.

Leerdoelen
De leerdoelen moeten betrekking hebben op het hoofdprobleem van het gekozen betekenisgebied. In dit geval is het hoofdprobleem: het met behulp van technologie hanteren of hanteerbaar maken van informatie om tevoren gestelde doelen te bewerkstelligen.
De leerdoelen bij deze activiteit zijn dan ook:
- Het kunnen opzoeken van informatie
- Het kunnen beoordelen van de juistheid en/of betrouwbaarheid van informatie
- Het kunnen vastleggen van informatie voor later gebruik

Het voorstel
Het voorstel is hetgeen je tegen de leerlingen zegt dat ze met deze activiteit gaan doen. Het voorstel is geen opdracht. Het verplichtende karakter is bij een voorstel niet aanwezig. Als de leerlingen een beter voorstel hebben, kan dat ook. Dat kun je toetsen aan of dezelfde leerdoelen bereikt kunnen worden. Het arrangement blijft hetzelfde. In dit geval zou het voorstel er zo uit kunnen zien:
"Ga aan de hand van het junior informatieboekje na of je bronnen op internet kunt vinden over jouw onderwerp en leg die bronnen vast met de bookmarkdienst. Ga per bron na of de informatie overeenkomt of verschilt met de informatie in het informatieboekje. Geef dat in het opmerkingenveld bij de link aan."

Differentiatiemogelijkheden
Dit zijn de manieren waarop je het arrangement of het voorstel voor individuele leerlingen kunt aanpassen waardoor de lesactiviteit uitdagend blijft voor alle leerlingen. In dit geval kun je denken aan:
- Sta het gebruik van Google wel of niet toe. (Gebruik andere zoekmachines stimuleren.)
- Maak gebruik van een persoonlijk leerlingaccount van de bookmarkdienst, in plaats van een algemeen account.
- Laat tags toevoegen aan de vastgelegde links.
- Laat samenwerken of juist alleen werken.
- Laat alleen zoeken op beelden in plaats van teksten.
- Laat ieder groepje hetzelfde onderwerp behandelen of juist niet.
- Sta het gebruik van een smartphone toe.
- Gebruik in plaats van een computer een tablet.
- Gebruik in plaats van een leerlingcomputer de computer van het digibord.

Ik hoop dat met dit voorbeeld duidelijk is wat de richting is waarin ik nu denk. Het zou mooi zijn als het model bruikbaar zou zijn om veel ideeën voor lesactiviteiten te genereren die in het model gehangen kunnen worden. En als daaruit een volledige leerlijn door gebruikers zelf, naar eigen wens, samengesteld kan worden. Bij de ene klas is nou eenmaal meer aandacht nodig voor communiceren en bij een andere klas voor programmeren. Dat weet de leraar van die klas het best.

Hierbij wil ik oproepen om ook eens na te denken over een mogelijke activiteit die in dit model gehangen kan worden. Als je het leuk vindt om mee te denken, zou ik het zeer waarderen als je een activiteit wilt beschrijven door daarvan de volgende vier zaken te benoemen: arrangement, leerdoelen, voorstel en differentiatiemogelijkheden. En uiteraard is het handig om ook het betekenisgebied erbij te zetten. Kies dan uit:
programmeren, communiceren, of informeren/geïnformeerd raken. Zet je idee dan gewoon onder deze blogpost in de reacties. Misschien is zinvol om dat later om te zetten naar een wiki-achtige omgeving.
Ik ben benieuwd naar eventuele reacties.


Door Michel Boer werd ik gewezen op de ICT Diamant waar André Manssen naar verwees in deze blogpost. Dat is een model dat in Vlaanderen gehanteerd wordt. Ik zal daar later nog op terug komen.



(bron plaatje)

Meer lezen
ICT leerlijn deel 2
ICT leerlijn vertoont gelijkenis met leerlijn bewegingsonderwijs
Informatievaardigheden voor leraren

donderdag 10 januari 2013

Teachers Toolbox

Op Teachers Toolbox vind je allerlei documenten, filmpjes en ideeën om het lesgeven te verbeteren. De site wordt volgens mij (grotendeels) bijgehouden door Geoff Petty.

Onder het kopje document downloads vind je documenten over de volgende onderwerpen:
- Active learning
- Teaching skills as wel as content
- Effective feedback
- Self-assess your own teaching
- Managers improve learning and teaching
- Differentiation
- Supported Experiments

Ik ben niet alle documentjes doorgegaan. Maar wat ik er van gezien heb, lieten zien dat er zeker bruikbare zaken tussen zitten als je met professionalisering aan de slag wilt. Of als je gewoon beter in je vak wilt worden. Of je nou leraar, ICT coördinator of leidinggevende in een school bent. En dat wil je toch?


Meer lezen
Model voor duurzame implementatie van ict
Waarom gebruiken nog niet alle leraren vanzelfsprekend boeken?
Netwijs: Teach like a Champion

maandag 7 januari 2013

Online logopedie

Op TinyEYE.nl vind je informatie over een online vorm van logopedie. Er wordt met een microfoon, headset en webcam verbinding gemaakt tussen de client en de logopedist. Daarnaast maken ze in de sessie gebruik van speciale software.
Het idee komt oorspronkelijk uit Canada. Daar is de software ook ontwikkeld. En momenteel is (wordt?) dat vertaald naar het Nederlands.

De voordelen zouden zijn dat je niet meer helemaal naar de praktijk toe hoeft voor de begeleidingssessies. Wat het verschil in kosten is, en wat inhoudelijk de meerwaarde van de software is, kan ik zo snel niet achterhalen. Het idee vind ik aardig. Maar dan vooral van toepassing op 'buitengebieden', lijkt me.
Verder vraag ik me ook af of een logopedist niet veel meer kan waarnemen als ze patienten live zien. Er wordt wel genoemd dat de behandeling altijd begint met een normale intake. Maar het lijkt me dat het ook tijdens de sessies handig is om een client gewoon in 3d te zien en horen.

Hieronder een reclamefilmpje van hun website.



Online live Remedial Teaching
Eerder blogde ik ook over Online Live Remedial Teaching. Daar heb ik eerlijk gezegd nadien nooit meer wat van gehoord. Het bedrijf daarachter (Green Square) heeft (had?) een website en een blog. De website verwijst inmiddels naar een ander bedrijf (iScholing) en het blog heeft sinds maart 2011 geen nieuwe berichten meer. Daarmee neem ik aan dat er ook niet zoveel Online Remedial Teaching meer verzorgd wordt.

Of online logopedie wel gaat werken, durf ik niet te zeggen. Hangt ook van de kosten en de doelgroep af, denk ik. De initiatiefnemers geloven er in ieder geval wel in. Meer informatie vind je in dit artikel uit het fd van vorig jaar.


Meer lezen
RealtimeBoard: samenwerke, presenteren, publiceren
Kinect camera ziet autisme?
Over feedback geven

donderdag 3 januari 2013

ICT leerlijn deel 2

Op de dag dat de wereld zou vergaan, postte ik een berichtje met als onderwerp de vergelijking tussen een leerlijn voor bewegingsonderwijs en een leerlijn voor ICT. Deze blogpost is een vervolg daarop.

Laat ik eerst eens ingaan op de indeling voor bewegingsonderwijs zoals ik hem zelf op de pabo geleerd heb. (Dat is trouwens ook al weer zo'n 15 jaar geleden. Dus echt recent kun je het niet noemen. Maar daar ga ik voor het gemak even aan voorbij.)

Die leerlijn is ontwikkeld door de projectgroep bewegingsonderwijs in Amsterdam in begin jaren 90 en heeft toen geresulteerd in losbladige map waarin de leerlijn beschreven stond. Zij baseerden zich op een eerdere uitgave van het werkboek bewegingsonderwijs voor de basisschool. Beide uitgaven werden bij mij op de pabo gebruikt door de sectie bewegingsonderwijs. Personen die aan beide boeken hebben meegewerkt zijn Marco van Berkel (SLO) en Chris Hazelebach (Windesheim?).
Het document dat nu recent en relevant is, zou volgens mij Het Basisdocument Bewegingsonderwijs voor het Basisonderwijs' zijn. Dat is echter niet in mijn bezit. Dus daarop kan ik me niet baseren. Dat zou voor nu ook te ver voeren. Ik pretendeer helemaal niet om het niveau te halen dat zij voor bewegingsonderwijs inmiddels neergezet hebben. Het gaat (vooralsnog) om het idee. Reacties zijn welkom.

Betekenisgebieden
Eerst eens een uitleg over hoe het bij bewegingsonderwijs is opgezet. Ze hanteren daar verschillende bewegingsthema's of betekenisgebieden. In mijn tijd waren dat:
- Balanceren (glijden, klauteren, balanceren, rijden)
- Springen
- Zwaaien
- Mikken (kan ook samen met jongleren)
- Jongleren (kan ook samen met mikken)
- Tikspelen (inblijven en uitmaken)
- Doelspelen (passeren en onderscheppen)
Verder werden toen ook genoemd, maar niet uitgewerkt:
- Ritme en bewegen
- Zwemmen
- Stoeien

Hoofdprobleem
Het idee van het indelen in betekenisgebieden is, dat je per betekenisgebied een hoofdprobleem kunt definiëren. In de publicaties nemen zij als voorbeeld het balspel zoals voetbal, hockey of basketbal.
Bij die balspelen zou je als probleem bijvoorbeeld de volgende drie zaken kunnen formuleren:
- met alle officiële regels spelen
- aanvalssystemen kunnen toepassen
- op verschillende manieren iemand passeren
Zij kiezen er hier uitdrukkelijk voor om de eerste twee problemen niet te gebruiken, maar de laatste wel. Daarmee kies je ervoor om het voetbal-, hockey- of basketbalspel in je lessen in te zetten om met het betekenisgebied 'passeren en onderscheppen' aan de slag te gaan. In dat betekenisgebied kun je dan in je leerlijn een opbouw aanbrengen.

Het hoofdprobleem:
- moet betrekking hebben op de dominante bewegingsbetekenissen. (Keuze voor betekenisgebied legt gelijk ook je doelen van de bewegingsactiviteit vast.)
- moet langdurig boeiend kunnen zijn. (Net wel of net niet lukken.)
- moet ruimte bieden om op verschillende manieren deel te nemen. (Uitproberen, inspelen op interesse en mogelijkheden van de leerling.)

Bewegingssituaties
De betekenisgebieden worden dan verder uitgewerkt in bewegingssituaties. Er wordt een arrangement samengesteld met een voorstel. Het idee is dan dat de leerlingen in kleine groepjes met zo'n arrangement aan de slag gaan. Het voorstel is ook echt een voorstel, geen opdracht. Er moet ruimte zijn om uit te proberen en je eigen ding te doen. Als je merkt dat teveel leerlingen iets anders gaan doen, heb je als leraar het verkeerde arrangement gekozen.

Voorbeeld 'balanceren'
Een uitgewerkt voorbeeld van het betekenisgebied balanceren is misschien het meest simpel. Het hoofdprobleem van balanceren is: 'het uit evenwicht geraken ten opzichte van het weer in evenwicht komen'.
De bewegingssituatie die ik voor dit voorbeeld kies, is het stabiele grondvlak. Dat is eigenlijk gewoon een balk, een bank of een omgekeerde bank waar een leerling overheen loopt.
Een van de geformuleerde leerdoelen hierbij is: Leren balanceren in een rustig tempo zodat er op elk moment veilig van het grondvlak afgestapt kan worden.

De differentiatiemogelijkheden om het voor iedere leerling interessant te houden, zijn de volgende:
- obstakels op het grondvlak plaatsen
- verlengen van het grondvlak
- schuin plaatsen van het grondvlak
- hoger plaatsen van het grondvlak
- smaller grondvlak kiezen
- omdraaien op het grondvlak

Het bijzonder effectieve aan deze 'les' is dat er alleen een omgeving wordt neergezet en een voorstel. De omgeving is de balk. En het voorstel is 'loop er overheen'. En daarmee kan dan verder gedifferentieerd worden. In de praktijk zet je waarschijnlijk drie balken neer. Een lage, een hoge en een schuine bijvoorbeeld. Leerlingen kiezen zelf welke balk ze nemen.
Omdat je in groepjes werkt tijdens deze lessen, heb je naast dit arrangement nog twee of drie andere arrangementen neergezet. De leerlingen rouleren gedurende de les langs de arrangementen.

ICT onderwijs
Goed, tot zover de opzet van bewegingsonderwijs zoals ik hem ooit geleerd heb. Nu naar een ICT leerlijn in concept. Een voorlopige indeling in betekenisgebieden heeft mij wat hoofdbrekens bezorgd. Maar hieronder denk ik een grove opzet te hebben:

betekenisgebied programmeren
hoofdprobleem: het werkend krijgen van software of hardware.
mogelijke activiteiten: bedienen apparatuur, opstellen of hanteren van code, storingen oplossen, bestanden beheren, rechten bepalen, metadateren, stappenplannen maken en lezen.

betekenisgebied communiceren
hoofdprobleem: het effectief inzetten van technologische tools (software en hardware) om een boodschap over te brengen of te ontvangen.
mogelijke activiteiten: mailen, texting, videoconferencing, bellen, fora gebruiken, social media gebruiken, nettiquette hanteren.

betekenisgebied informeren of geïnformeerd raken
hoofdprobleem: het met behulp van technologie hanteren of hanteerbaar maken van informatie om tevoren gestelde doelen te bewerkstelligen.
mogelijke activiteiten: informatie opzoeken, informatie beoordelen, informatie verwerken, presenteren/publiceren

Over deze indeling en hoe dat dan verder uitgewerkt zou moeten worden, zal ik een derde blogpost in deze serie schrijven.
Reacties zijn erg welkom. Dat kan via de reactiemogelijkheid van dit blog, via twitter of via mail.
Mocht je zelf geen commentaar willen geven, maar wel iemand weten waarvan je vermoedt dat die persoon hier wel iets over te zeggen heeft, dan vraag ik je hierbij om deze blogpost bij diegene onder de aandacht te brengen.


(bron plaatje)

Meer lezen
ICT leerlijn vertoont gelijkenis met leerlijn bewegingsonderwijs
Informatievaardigheden voor leraren
Competentiemodel mediawijsheid

woensdag 2 januari 2013

Panopticon, een documentaire over privacy

Vorige week zag ik in wappZapp een documentaire voorbijkomen van Peter Vlemmix. Hij vraagt zich in deze documentaire af waarom Nederlanders zo laks omgaan met privacy. Het lijkt ons niets te kunnen schelen of onze privacy beschermd is of niet. Gevaren worden ontkend met het argument 'ik heb niets te verbergen'.
Zeer de moeite waard om te bekijken. En wellicht wat kritischer te worden over waar je toestemming voor geeft als je privacygevoelige gegevens deelt. Of wanneer je beslist over het delen van privacygevoelige gegevens van anderen; een situatie die in het onderwijs toch nog wel eens voorkomt, lijkt me.




(bron plaatje)

Meer lezen
Toekomstig onderwijs in beeld via Envisioning Tech
Methodelink.nl, is gratis wel gratis?
Wegblijven bij Facebook