woensdag 1 mei 2013

Oproep voor ideeën voor onderwijsonderzoek

NRO-logoOp het blogcollectief Onderzoek Onderwijs plaatste Dick van der Wateren een oproep aan docenten en onderzoekers om met ideeën te komen voor onderwijsonderzoek.

Er is voor mij een aantal redenen om op mijn blog ook nog even aandacht te besteden aan deze oproep:
  1. Ik denk dat het onderwijs gebaat is bij goed onderzoek. 'Weten wat werkt' wordt dat ook wel genoemd.
  2. Tegelijkertijd zie ik ook dat veel onderzoek niet 'landt' in de praktijk.
    • In de praktijk worden vaak methoden of aanpakken gebruikt waarvan bewezen is dat ze niet werken.
    • Er is ook onderzoek beschikbaar over wat wel werkt, en dat wordt niet (optimaal) gebruikt.
  3. Onderzoekers zouden meer open moeten staan voor de ideeën uit de praktijk. Er is daar heel veel praktische kennis beschikbaar waarmee ze zich zouden kunnen voeden.

De oproep is bedoeld om bij te dragen aan die verbinding tussen de onderzoekswereld en die van de praktijk. Op het genoemde blog valt hierover het volgende te lezen:

"Oproep tot het aandragen van ideeën voor onderwijsonderzoek

In de zomer van 2012 heeft het ministerie van OCW besloten tot de oprichting van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het NRO is ingesteld om de afstand tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het onderwijs te verkleinen. Vanaf 2014 zal het NRO onderzoek naar onderwijs laten uitvoeren. Dit zal deels gebeuren door onderzoeksteams waarin scholen en wetenschappers samenwerken.

Voor de invulling van het onderzoek is het van belang de juiste thema’s vast te stellen. Essentieel criterium is dat de thema’s relevantie hebben voor de onderwijspraktijk: de onderzoeksresultaten moeten bijdragen aan de verbetering en vernieuwing van het onderwijs.

Het NRO hoort graag van onderzoekers en van professionals uit de onderwijspraktijk en het onderwijsbeleid welke thema’s volgens hen de komende jaren op de agenda moeten staan. U kunt uw ideeën aan de hand van onderstaande vragen tot 15 mei 2013 opsturen naar info@nro.nl." Lees verderMeer lezen
De excellente leraar top 3
Onderzoeken iPad gebruik in het onderwijs
Laat geen vingers opsteken

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...