woensdag 30 mei 2012

Wegblijven bij Facebook

Als we cijfers moeten geloven, zit de hele wereld op Facebook.
Het gekke is dat ik ook heel wat mensen ken die er niet over peinzen om een profiel op Facebook te maken. Maar die mensen wordt blijkbaar niets gevraagd.

dinsdag 29 mei 2012

TPACK.nl

Ben je ICT coördinator of gewoon meester of juf, maar wel heel erg geïnteresseerd in het gebruik van technologie in je onderwijs? Dan heb je vast gehoord van het model van TPACK.

Op deze website (TPACK.nl) is daar allerlei informatie over te vinden.


(bron plaatje)

Meer lezen
Filterbubbles niet gewenst
Welke technologie gaat ons onderwijs veranderen?
iPeuters

maandag 28 mei 2012

7x online leren voor meesters en juffen

Je werkt op een school. Je hebt een drukke baan en naast nakijkwerk, vergaderingen en projectgroepen wil je ook bijblijven in je vak. Dan kun je dus gaan bijleren. Traditioneel ga je dan naar een cursus of opleiding. Met een docent en een groepje geïnteresseerden kom je op een vooraf afgesproken tijdstip bij elkaar. De locatie is ergens in een (hoge)schoolgebouw in een grote stad in de buurt.
Dat hoeft niet op die manier te gaan. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven om op je eigen tijd, vanuit je eigen locatie deel te nemen aan deskundigheidsbevordering.

Een klein overzicht van mogelijkheden die ik snel kon vinden.

- Heutink trainingen
Het aanbod is verdeeld in webinars en seminars. Het webinars gedeelte is (nog) niet gevuld. Voor de seminars moet je een soort afspraak maken.

- Technologie & Onderwijs
Initiatief van onder andere APS IT diensten en Microsoft. Er zijn webcasts (verslagen van presentaties tijdens een conferentie) en webinars (online presentatie) te volgen. Je moet wel persoonsgegevens afstaan om de filmpjes te kunnen bekijken.

woensdag 23 mei 2012

Waar regel ik een digitaal rapport?

Op de scholenlijst werd een tijdje geleden een vraag geplaatst over de ervaringen met digitale rapporten. Die vraag (met de antwoorden) is hier terug te vinden.

Naar aanleiding daarvan heb ik voor mezelf even een overzichtje gemaakt van de systemen die daar als antwoorden genoemd werden. Het leek me zinnig om die ook op dit blog te plaatsen, zodat anderen ook van dat overzicht gebruik kunnen maken.

Hieronder in willekeurige volgorde:

dinsdag 22 mei 2012

4 sites met lesideeën (en nog twee)


Op zoek naar lesideeën? Neem eens een kijkje bij onderstaande sites. Misschien vind je er iets van je gading.

Piekie.com
Overzichtelijke site, keuze uit boeken, thema's of vakgebieden. Alles netjes geordend. Zoeken kan zonder registratie, maar zodra je iets wilt downloaden is registratie vereist. Na registratie en inloggen is het gebruik gratis.

123lesidee.nl
Dit is een verzamelsite die (voornamelijk) linkt naar andere bronnen. Erg veel lesideeën te vinden. Leuk om eens in rond te struinen. Ik weet niet of je iets snel kan vinden als je iets specifieks zoekt.

Lesidee
Blog van Paul Koning. Hij is groepsleerkracht en ict coordinator op zijn school. Hij heeft het blog gemaakt om zijn verzamelde ideeën te ordenen en ook voor een ander bruikbaar te maken. Alles staat netjes in categorieën. Het blog bestaat sinds januari 2012.

LesPO.nl
Dit is een wiki die gestart is door dezelfde Paul Koning. Je zal dus (veel) overlap aantreffen met het bovengenoemde blog. Het verschil met het weblog is dat de wiki bedoeld is om samen te werken. Hij nodigt collega's dan ook uit om bij te dragen aan de wiki.

Uiteraard heb je naast deze bronnen nog tal van andere sites waar je je lesideeën vandaan kunt halen. Nou vooruit, nog twee:

maandag 21 mei 2012

Maak instructies met Screenchomp (iPad)

Screenchomp is een app voor de iPad waarmee je op een zeer eenvoudige manier instructies kunt opnemen. Als je aan de slag wilt met Flipping the Classroom, is dit een tool die zeer nuttig kan zijn. Zie hieronder het reclamefilmpje en daaronder een filmpje met een soort demonstratie.



(Deze zou ik zonder geluid afspelen:)


De makers van de app zijn ook de makers van camtasia (Techsmith). Op hun website is meer informatie te vinden.
Appstore: Screenchomp


Meer lezen
Pdf's maken vanuit ieder programma
Website bouwen? Klik en klaar
Blended learning, wat is dat?

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

donderdag 17 mei 2012

Blogschema veranderd

In januari bedacht ik dat #omdedagbloggen een uitdaging zou zijn. Dat lukte. In februari en maart zette ik dat voort. Dat lukte ook. Maar toen moest de tuin nodig gesnoeid. En om die reden (jaja) lag het blog er in april met maar 3 berichtjes een beetje verlaten bij.
Nu, in mei, pak ik de draad weer op. Maar mijn blogschema zal veranderen. Waar ik nu steeds zorgde dat ik rond 7 uur 's avonds mijn blogpost online plaatste op wisselende dagen van de week, ga ik dat vanaf nu rond twee uur 's middags doen op vaste dagen.

woensdag 16 mei 2012

Test- en Toetsscore Liniaal, handig hulpmiddel

Op de website van het Regionaal Expertisecentrum (REC) Midden/Zuidwest Nederland Cluster 2 staat een handig hulpmiddel voor remedial teachers of intern begeleiders. Ik heb het over de Test- en Toetsscore Liniaal (xls), te vinden helemaal onderaan de lijst van downloads op voornoemde site.

Jacques Visker is de maker ervan en in zijn toelichting schrijft hij het volgende:

dinsdag 15 mei 2012

Aanbevolen blogs

Soms stuit ik op blogs die minstens zo interessant zijn als de mijne. :-)

Aan het rijtje blogs dat ik volg heb ik de afgelopen tijd weer wat blogs toegevoegd. Hieronder een klein overzichtje:

maandag 14 mei 2012

pdf's maken vanuit ieder programma


Met een klein gratis programmaatje kun je ieder printbaar document omzetten in een pdf. Tweakers schreef een berichtje over doPDF. Mijn interesse was gewekt en ik heb even op de website van de makers van doPDF gekeken.

Zij stellen dat er 9 redenen zijn om hun programma te gebruiken (Wij van WC-eend adviseren WC-eend. ;-) )
1. Het is simpel en snel.
2. Het bespaart je geld.
3. 32-bit en 64-bit support.
4. Universeel
5. Geen Ghostscript of .NET
6. Doorzoekbare PDF's
7. Meertalig
8. Gebruikt bijna geen computerrekenkracht of -geheugen
9. Helpt de wereld redden. (Papierbesparing.)

woensdag 9 mei 2012

Het Nieuwe Werken niet voor iedereen handig

Even voorop gesteld dat het ikzelf graag gebruik maak van mogelijkheden die Het Nieuwe Werken biedt, wil ik graag de aandacht vestigen op een artikel op Sync.nl met de titel: Het Nieuwe Werken is niet voor iedereen een vooruitgang.

Daarin wordt gezegd dat mensen die meer behoefte hebben aan structuur niet profiteren van Het Nieuwe Werken. Dat zou blijken uit een onderzoek dat in dat artikel genoemd wordt.

maandag 7 mei 2012

Beat the Boot

Netties.be postte een berichtje over een spelletje voor Googles Chrome browser: Beat the Boot, hoe snel typ je?.
Ik dacht dat het om een soort typcursusje ging, dus ik heb het even uitgeprobeerd. Het werkt alleen in Google Chrome. Je plaats een extensie in die browser (een soort app) en daarmee kun je het spelletje dan spelen.
Het heet Beat the Boot omdat een Chromebook opstart in 8 seconden en voor ieder spelletje krijg je 8 seconden om het te voltooien. Als je snel bent, haal je een hogere score. Maar hiermee wordt ook meteen duidelijk dat het spelletje meer een soort reclame is voor de Chromebook dan dat het echt een leuk spelletje is. De opdrachten zijn veel te kort, je kunt ze niet (meteen) overdoen, en een van de spelletjes reageerde bij mij helemaal niet.
Het is in ieder geval geen typcursus.

Nouja, als je Chrome geinstalleerd hebt staan, kun je het zelf proberen door in je Chrome browser op deze link te klikken. Beat the Boot.

Succes.

Meer lezen
4 programmaatjes om (super)snel te typen
Typeles
Typeles op de basisschool

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

zaterdag 5 mei 2012

Rol je laptop of tablet op (Rolltop)

Door een collega werd ik gewezen op onderstaand filmpje. Ze hebben er ook een website bijgemaakt: myRolltop.com


Is dit echt? Ik heb geen flauw idee.
En als het echt is, zou je zo'n ding willen hebben?

Meer lezen
Voorspellingen van 100 geleden
Cubelets: bouw je eigen robot van slimme blokjes
En hoe is het nou met... Sifteo

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

donderdag 3 mei 2012

Website bouwen? Klik en klaar

Op een van onze laatste ambassadeursdagen gaf Peter Wessel van Kennisnet een workshop over tools waarmee je op een eenvoudige manier websites kan bouwen. Hij noemde de volgende drie mogelijkheden:
- yola.com
- weebly.com
- wix.com
Ik heb zijn workshop met veel interesse gevolgd. En in de week erna kwam ik nog het een en ander tegen op internet. Reden voor mij om er even een blogpost aan te wagen.

Op Website-Builder.net vind je een uitgebreid overzicht van tools die je zou kunnen gebruiken.