dinsdag 11 december 2012

Kinect camera ziet autisme?

In de NWT van december stond op bladzijde 9 een kort berichtje met de titel 'autismetest voor peuters'. Daarin verwijzen ze naar een publicatie op de wetenschappelijke voorpublicatiesite Arxiv.

Het huidige probleem met het vaststellen van autisme zou zijn dat daar langdurige diagnose door een gespecialiseerde kinderpsycholoog voor nodig zou zijn. Middels de inzet van computertechnologie lijkt er nu een alternatief voor het stellen van de diagnose in zicht te komen.

De technologie maakt gebruik van een camera die de bewegingen van het kind opneemt. Uit eerder onderzoek - zegt het artikel - blijkt dat het vaak lopen op de tenen, veelvuldig klappen met de armen en handen en allerlei asymmetrische lichaamshoudingen wijzen op een verhoogd risico op autisme.
Het idee is dat de computer de bewegingen en houdingen van het kind analyseert en hij kan daaruit dan de conclusie trekken of bij het kind sprake is van autisme.

De publicatie uit de link hierboven heb ik niet gelezen. Ik was wel benieuwd of voor dit onderzoek de Kinect gebruikt was. Daarom heb ik het document wel doorzocht op 'Kinect', maar dat leverde geen resulaten op. Ik kan me goed voorstellen dat Microsoft het gebruik van de Kinect voor dit soort doelen aanmoedigt.
Wel vond ik op internet dit artikel waarin uitdrukkelijk gesproken wordt over de Kinect. Maar ik kan zo snel niet zien of het om hetzelfde onderzoek gaat.

Als het onderzoek leidt tot een effectieve en efficiënte methode om autisme te diagnosticeren, zou dat natuurlijk mooi zijn. Volgens de onderzoekers hebben de kinderen om wie het gaat daar baat bij omdat dan de diagnose gemiddeld genomen eerder gesteld kan worden. En dan kan eerder gestart worden met effectieve begeleiding.


(bron plaatje: blz 7)

Meer lezen
Gespot in Tijdschrift voor RT
Letop.be
Ribbon Hero

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...