dinsdag 27 november 2012

Methodelink.nl, is gratis wel gratis?

Op het weblog van André Manssen vond ik het bericht over Methodelink, een website waar leraren basisonderwijs filmpjes kunnen zoeken bij de gangbare methoden. Alles is gerubriceerd volgens de structuur van de gebruikte methode.
De makers van die site leggen hier zelf uit wat Methodelink is. Dat doen ze daar duidelijk en helder en ze eindigen daarbij dat het gebruik van de site gratis is. Ik denk dan bij mezelf: hoe verdienen ze hier dan aan? Het is, lijkt me, echt geen vrijwilligerswerk.

Ze schrijven het volgende:
Methodelink is gratis!
U hoeft zich alleen te registreren, zodat wij weten dat we met een onderwijs professional te maken hebben. Met behulp van uw schoolgegevens kunnen wij nog beter maatwerk leveren bij de selectie en productie van nieuw beeldmateriaal. Tevens kunnen wij u, indien gewenst, zo af en toe informeren.


Kijk, en dan moet ik denken aan de volgende uitspraak die ik ergens ooit een keer las:
"Als een dienst gratis is, ben je zelf het product."

Heeft deze site een verborgen agenda? Wat doen ze met de database van geregistreerde gebruikers? En waarom wordt er gevraagd om je school en methodes op te geven? Wat hebben zij aan die gegevens?

Begrijp me niet verkeerd. Een site waar je snel filmpjes kan zoeken omdat iemand zo vriendelijk is geweest ze te rubriceren naar vakgebied, methode en zelfs hoofdstuk, lijkt me heel erg handig. En zo'n initiatief is toe te juichen. En dat het gratis is, is ook fijn. Maar van mij mogen ze wel een beetje helderder zijn over hoe ze daar dan aan verdienen. Dan weet je in ieder geval wat de consequenties zijn van 'gratis'.

Alternatieven waarvoor wel betaald moet worden zijn overigens KlasseTV en Leskompas.


Meer lezen
Online les voor leraren
Kracht van het digibord
Beloning via het digibord: Classdojo

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Gratis blijft gratis !
De door u gezochte helderheid kan gevonden worden
op de website www.methodelink.nl onder de rubriek vraag en antwoord.
MvG
Team Methodelink

Remko Boers zei

U bedoelt het volgende?

"Blijft Methodelink gratis?
Wij garanderen dat Methodelink gratis blijft voor de scholen. Methodelink maakt de videoclips in opdracht van o.a. Bedrijven, (semi-)overheidsinstellingen en fondsen. Voorwaarde is dat de videoclips aansluiten bij het leerplan en geen reclame-uitingen bevatten."

Er wordt nog steeds verwarring geschept. Want elders (bij de uitleg over cookies) wordt het volgende gesteld.
"Advertenties
Op de website zijn advertenties van derde partijen te zien. Deze advertenties worden getoond om er voor te zorgen dat het gebruik van de website voor u gratis blijft."

Volgens mij ben je dan dus toch gegevens van een specifieke doelgroep aan het verzamelen die zich omzet in advertentie waarde. De valuta waarmee collega's betalen zijn dus geen euro's, maar persoonsgegevens. Toch?

Daar is niet zoveel mis mee, je vraagt immers toestemming aan de (geregistreerde) gebruiker. Maar wees daar helder over.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...