donderdag 27 september 2012

ICT leskisten

Op zijn blog doet Michel Boer verslag van zijn plan om ICT leskisten te ontwikkelen voor gebruik in het basisonderwijs. Hij doet dit samen met Leendert-Jan van Splunter.

Op www.ICTleskisten.nl vind je meer informatie over de kisten. Ik neem hieronder wat informatie over van die website:


"Wat zijn de ICT Leskisten?
De ICT Leskisten is eigenlijk wat de naam al zegt, kisten gevuld met ICT Tools. Afhankelijk van de vraag bevatten de leskisten materiaal op thema, bouw of meervoudige intelligentie. Bij iedere tool hoort een Startkaart en een TPACKaart. Binnenkort volgen ook de WerKaart (leerling) en PraktijKaart (leerkracht).

Hoe werkt het?
Vooraf wordt geïnventariseerd vanuit welke gedachte een school wil starten met de ICT Leskisten. Dat kan op basis van Meervoudige Intelligentie zijn of vanuit een bepaalde leerlijn, bijvoorbeeld Techniek. Ook kunnen de kisten aangepast worden aan een bouw (onder-, midden- of bovenbouw).

Vervolgens wordt het TPACK-model in een korte workshop toegelicht waarna leerkrachten met de inhoud van de kisten aan de slag gaan. Het wordt een ontdekkingstocht, ondersteund met Startkaarten en TPACKaarten. Aan het eind van de workshop hebben leerkracht een idee wat de (on)mogelijkheden zijn van bepaalde ICT Tools.

Scholen kunnen na afloop van de workshop leskisten huren om deze in de praktijk in te zetten. Ook is het mogelijk leskisten te kopen of alleen de tools waar leerkrachten mogelijkheden in zien.

Startkaart
Een Startkaart is een korte handleiding van een ICT tool. Kort wordt uitgelegd wat de tool kan en hoe je snel ermee aan de slag kan gaan.

TPACKaart
Een TPACKaart geeft een voorbeeld hoe je de tool kan inzetten in de les. Aan de hand van de drie onderdelen (Content, Didactiek en Tool) van het TPACK model biedt de kaart een idee welke mogelijkheden er zijn.

Inhoud
De ICT Leskisten bevatten een groot aantal ICT tools. De opzet van de kisten is zo dat iedere leerkracht snel de tools kan gebruiken. Hiervoor zijn alle kabels en onderdelen gelabeld. Ook zijn de verschillende losse onderdelen in handige kleinere dozen opgeborgen. Zo blijft het overzichtelijk en praktisch in gebruik."Voor zover ik het nu begrepen heb, is er alleen (nog) een leskist voor de onderbouw. Informatie over kosten en beschikbaarheid heb ik op de website niet kunnen vinden.
Het is wel een mooi initiatief.Meer lezen
7 principes voor een rijke leeromgeving
Belemmeringen gebruik ICT in het onderwijs
TPACK.nl

Zie ook mijn andere profielen Of abonneer via Email Rss

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...