maandag 24 oktober 2011

WitBlauw ook via Twitter te volgen

In navolging van vele andere bloggers heb ik vanochtend ook een twitter account geactiveerd. Via @WitBlauwRB is dit blog te volgen.
Als ik het een en ander goed heb ingesteld, wordt de titel van deze blogpost ook meteen op Twitter gepost. Dus dit bericht is eigenlijk meteen een test.

Ik heb een handjevol mensen geselecteerd om te volgen. Ik hoor graag tips over het gebruik van twitter. Ik begrijp dat er verschillende applicaties zijn waarmee je kunt twitteren. Wat is handig? Kunnen ervaren twitteraars daar misschien iets over zeggen? Ik hoor het graag.


(plaatje via Sync.nl)

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

dinsdag 18 oktober 2011

10 manieren om mindmaps in te zetten


Via onderwijsmaakjesamen.nl heb ik een tijdje geleden het boekje "Mindmappen in de klas" gedownload. Pas dit weekend had ik de moeite genomen om het even door te nemen. Conclusie: handig en compact boekje met concrete ideeën om met mindmaps in de klas aan de slag te gaan.

De 10 manieren, of eigenlijk situaties waarbij mindmaps goed van pas komen, die genoemd worden zijn:
1. Orientatie op een nieuw onderwerp
2. Korte terugblik
3. Verwerking van geleerde stof
4. Structuur in de lesstof aanbrengen
5. Leervragen opstellen/aanvullen
6. Woordenschatontwikkeling
7. Presentatiemiddel boekbespreking/spreekbeurt
8. Samenvatten/evaluatie aan het einde van een les
9. Het stellen: handvat bieden
10. Oudergesprekken

Een groot pluspunt van het boekje vind ik dat het zeer compact geschreven is. En bij ieder hoofdstukje is een fotootje geschoten dat een voorbeeld laat zien van zo'n mindmap. Daarbij wordt ook meteen duidelijk dat je mindmap software niet per se nodig hebt. Daar gaat het helemaal niet om in het boekje.

Maar omdat dit blog toch gaat over onderwijs en ict geef ik graag een lijst van mogelijkheden om software in te zetten voor het gebruik van mindmaps. Met dank aan Robin Good's overzicht van Best Online Collaboration Tools.

1. The Brain
2. Mindmeister
3. Bubbl.us
4. Mind42
5. Spinscape
6. xMind
7. Cacoo
8. Mindomo
9. Edistorm
10. CoSketch

Het boekje is overigens hier te downloaden.


Meer lezen
Screenrecorders
8 manieren waarop technologie ons onderwijs verbetert
3 webteams in je klas

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

donderdag 13 oktober 2011

En hoe is het nou met... Sifteo

In februari 2009 berichtte ik over Siftables in de blogpost "Spelen met computerblokjes". Een (toen nog) experimenteel computerblokje waarmee met een nieuwe dimensie naar computerspelletjes gekeken kon worden.

Middels een notificatie in delicious kwam ik erachter dat er inmiddels een product voor de consumentenmarkt van gemaakt is. Op Sifteo.com is meer informatie te vinden (en onderstaand filmpje).



Vooralsnog is het alleen in de VS en Canada te bestellen. Ik vind de prijzen overigens erg hoog. Zeker als je bedenkt dat je er voor de werking ook een computer naast nodig hebt.
Op deze pagina beantwoorden ze alle vragen over de apparaatjes.


Meer lezen
Spelen met computerblokjes
M2desk: multimediale leerlingtafel
Ribbon Hero

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?