donderdag 24 maart 2011

Leestempo (dyslectische) kinderen kan omhoog?

Leestempo dyslectische kinderen kan omhoog. Dat kopt een artikeltje op www.nwo.nl. Dat is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dus dan zal het wel kloppen, denk ik dan.

Het zit zo (ik citeer uit het hierboven gelinkte artikel):
"In het experiment moesten de kinderen met behulp van het programma zinnen zo snel mogelijk lezen waarbij hun leesbegrip gecontroleerd werd. Kinderen werden gedwongen om 10 tot 20% sneller te lezen dan hun normale leestempo doordat de letters van links naar rechts van het scherm verdwenen. Het tempo werd steeds opgevoerd, tenzij ze fouten maakten op de leesbegrip vragen. In vergelijking met de controlegroep die dezelfde zinnen op eigen tempo lazen, bleken de op snelheid getrainde kinderen vlot te kunnen lezen met behoud van leesbegrip. Een adaptief computerprogramma lijkt een veelbelovende aanpak om het leestempo van dyslectische kinderen te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van het begrip."

Er is hier dus gebruik gemaakt van een computerprogramma waarbij de leessnelheid geforceerd opgevoerd werd. (Dat kun je trouwens voor jezelf ook met zapreader; is leuk om eens te proberen.) Maar als dat bij dyslectische kinderen of kinderen met leesproblemen werkt, werkt dat dan ook voor alle lezers? En als dat zo is, is het dan niet zaak dat er zo snel mogelijk zo'n programma ingevoerd wordt op de scholen?


Meer lezen
Snellezen
Digischrijven
21 dingen in onbruik in 2020

Of abonneer je via RSS of email >>> Wat is rss?

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...