zaterdag 26 september 2009

Luister & Doe mee!


Op de school waar ik werk hebben we een opvanggroep voor anderstalige kinderen. (In een eerder blogpost schreef ik dat al; toen was ik op zoek naar een geschikte rekentoets voor die kinderen.) Toen ik op de Remedial Touch II langs de 'kraam' kwam van Luister & Doe mee, ben ik dan ook met die ogen naar dat programma gaan kijken.

Het is een interactief luisterprogramma voor kinderen met een talige ontwikkelingsleeftijd van 4 tot 7 jaar. Eigenlijk is dit programma dus bedoeld voor kinderen in de kleuterklassen en begin groep 3. Het is ontwikkeld vanuit de logopedische hoek en heeft als hoofddoelstelling het stimuleren van het begrijpend luisteren.
Wat ik ervan gezien heb, maakt dat ik denk dat het ook geschikt is voor kinderen van hogere leeftijden die het Nederlands aan het leren zijn.

Meer informatie over de makers vind je hier.
Veelgestelde vragen hier.
En informatie over prijzen en bestellen hier.


(plaatje van luisterendoemee.nl)

Meer lezen
Remedial Touch II
Gebarentaal in plain English
Babbelstoplicht

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

vrijdag 25 september 2009

Dedicon: dyslexie en ict


Tijdens de Remedial Touch II werden er diverse workshops en lezingen gegeven. Ik had me onder andere opgegeven voor een workshop over dyslexie en ict. Die werd verzorgd door Eugenie Tilman van Dedicon.
Ze vertelde het een en ander over de achtergrond van Dedicon en gesproken (school)boeken. Ze liet wat verschillende daisyspelers zien. En daarna liet ze zien hoe Kurzweil en Sprint+ werken, beide softwarepakketten die bedoeld zijn om dyslectici te ondersteunen tijdens lezen en spellen.

De reden dat ik er hier over wilde schrijven is, het volgende 'nieuws' (zij vertelde het; ik heb het op internet even opgezocht):

Dedicon maakt schoolboeken toegankelijk voor populaire dyslexiesoftware.
"...Dedicon bouwt in drie schooljaren (2009-2010, 2010-2011, 2011-2012) een collectie op van lesmaterialen die geschikt zijn voor gebruik in twee softwarepakketten die veelvuldig door dyslectische leerlingen worden gebruikt: Sprint+ en Kurzweil. Deze software stelt leerlingen in staat de inhoud van het boek niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren met behulp van de tekst-naar-spraak-software die deel uitmaakt van de pakketten.

Scholen kunnen de bestanden bij Dedicon bestellen voor leerlingen die beschikken over een dyslexieverklaring, vanaf groep 5 in het primair onderwijs. De eerste bestanden komen naar verwachting al in november 2009 beschikbaar.
..."


Verder noemde ze ook de website www.aangepast-lezen.nl, waar een catalogus te raadplegen is van boeken die op daisy-cd beschikbaar zijn.

Al met al was het voor mij vrij verhelderend.


(plaatje van dedicon.nl)

Meer lezen
Remedial Touch II
Dyslexie lettertype
Digiboeken

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

donderdag 24 september 2009

I-blocks


Op de vakbeurs Remedial Touch II was niet zoveel ICT te vinden als op de NOT. Toch vond ik iets wat ik als innovatief zou kunnen bestempelen: i-blocks

Het is een soort digitale letterdoos waar je een boekje (met een chip) inschuift. De kleine kaartjes met lettertjes zijn vervangen door goed te pakken blokken. Het apparaat geeft opdrachten en feedback die bij de opengeslagen bladzijde van het boekje horen.
Verder minimale knoppen. Er zit iets op om het volume te regelen. Een herhaalknop voor als je de opdracht even miste. En verder twee aansluitingen, een voor de stroom en een voor een eventuele koptelefoon.
Kinderen kunnen er zelfstandig mee werken. En ik denk dat ze het leuk zullen vinden.

Meer info en een filmpje vind je op de website van Jegro. Bestellen doe je via Heutink.

Ergens deed het me wel denken aan de Siftables waar ik in februari over schreef.

(plaatje van Jegro.com)

Meer lezen
Remedial Touch II
Lees Interventie Programma
Spelen met computerblokjes

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

woensdag 23 september 2009

Lees Interventie Programma


Ik kwam het Lees Interventie Programma (LIP) niet voor het eerst tegen op de beurs Remedial Touch II. Al eerder stond er een artikel in het Tijdschrift voor Remedial Teaching over dit programma. Om precies te zijn in nummer 5 van 2008. Op de beurs had ik de gelegenheid om het programma even te bekijken.

Het programma bestaat uit zeven mappen die materiaal bieden om hulp bij leesproblemen te geven. De eerste zes mappen zijn bedoeld om lezers via spellen naar directe woordherkenning te begeleiden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van fonologische oefeningen, kennis opbouwen omtrent mogelijke klinker- en medeklinkercombinaties, en inzicht geven in de morfologische structuren woorden (uit welke delen zijn woorden opgebouwd?).
Er wordt een duidelijke opbouw gehanteerd van AVI 1 t/m AVI 9. (Ja, dat zijn de oude AVI's.)
De laatste map is bedoeld om radende lezers verder te helpen.

Er zijn drie verschillende versies, zodoende kun je aansluiten bij de gehanteerde leesmethode op je school: Veilig leren lezen, de Leessleutel en de Leeslijn zijn de mogelijkheden.

Meer informatie over het programma en bestelinformatie vind je op www.remediering.nl.
Het programma is een uitgave van de Zuid-Vallei. Een uitgebreide brochure (pdf) is hier te downloaden.

En nee, ik heb geen aandelen. ;-)


(plaatje van remediering.nl)

Meer lezen
Remedial Touch II
Kopieerbanden Minimumprogramma Rekenen
Vergoedingen dyslexie

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

dinsdag 22 september 2009

Remedial Touch II


De eerste keer was in 2008. De tweede keer afgelopen maandag. De vakbeurs voor remedial teachers. Vorig jaar was ik er niet bij. Nu wel. Een paar producten cq. diensten die ik daar tegenkwam, wil ik onder het voetlicht brengen. Dat zijn:

Lees Interventie Programma
I-Blocks
Dedicon
Luister & Doe mee!
Nog lang niet uitgeteld

In de komende dagen zal ik ze een voor een toelichten.

De beurs was overigens erg goed georganiseerd. Volgend jaar komt er vast weer een.


(plaatje van lbrt.nl geknipt)

Meer lezen
Administratie Pluspunt (rekenmethode)
Kopieerbanden Minimumprogramma Rekenen
Dyslexie conferentie 12 oktober 2009

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

woensdag 16 september 2009

Kracht van het digibord

Als je andere weblogs of de onderwijsnieuwsdienst in de gaten houdt, heb je dit bericht waarschijnlijk al een aantal keer voorbij zien komen. Normaal gesproken vink ik het dan aan in mijn gedeelde items van Google reader (zie rechterkolom: aangeraden om te lezen) en daar laat ik het dan bij.
Voor dit filmpje maak ik een uitzondering. Jos Cöp laat hierin duidelijk zien waar de meerwaarde van een digibord in kan zitten. Hij maakt ook duidelijk dat de meerwaarde er niet automatisch in zit.



Hij heeft overigens nog andere filmpjes op youtube gezet die ook de moeite van het bekijken waard zijn.


Meer lezen
expert op afstand
Stemkastjes en het digitale bord
Zoeken naar getallenlijn voor digibord

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

dinsdag 15 september 2009

Administratie Pluspunt (rekenmethode)


In een gekscherend bericht over ICT hacks noemde ik ooit eens de digitale registratiebladen van die wij voor onze rekenmethode (Pluspunt) gebruiken. Afgelopen week kreeg ik een mailtje van een bedrijf dat een uitgebreidere variant van zulke registratiebladen op de markt heeft gebracht. Zie www.plus-admin.nl.
Na een kort bezoek aan hun site leek het me duidelijk dat het een degelijk adminstratiepakket is. Het is wel fors duurder dan de oplossing die wij nu gebruiken. Onze bladen kostten toen 10 euro. Tegen de 195 euro die je voor dit pakket neertelt.

Onze school houdt het nog even bij de registratiebladen die we al in gebruik hebben. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat onze rekenmethode binnen niet al te lange tijd op de nominatie staat om vervangen te worden.


Overigens mag de verstuurder van het mailtje er wel erg in houden dat de regels rond het versturen van nieuwsbrieven en reclame binnenkort veranderen.


(plaatje geknipt uit www.plus-admin.nl)

Meer lezen
Kopieerbanden Minimumprogramma Rekenen
Maatwerk Rekenen, een gebruikersverslag
Getalinstinct en rekenen

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

donderdag 10 september 2009

[Postvak In]: vraag over elo


In een reactie op mijn blogpost over webteams in je klas, vraagt Rob Baas het volgende:

"sinds dit jaar hebben we op mijn VMBO extra-zorg een derde klas. Wat auti's, PDD'ers, dyslectico's en andere leerlingen die (ook op soc. emot. gebied) extra zorg nodig hebben.Ze zijn redelijk zelfstandig en we zijn voorzichtig begonnen met het werken op laptops, digitale lessen (nog niet via een methode en alleen voor Nederlands). Leuk maar verwarrend, ,mede door de verschillende formaten (WORD, Excel, RTF etc) en het gebruik van e-mail. Waar ik graag naar toe zou willen (en de vraag is: bestaat dat al en zo ja: waar?) is een virtuele omgeving waar leerlingen en docent hun lessen / studiewijzers en huiswerk kunnen neerzetten. Ik zie het als een huis met verschillende kamers: elke leerling heeft een kamer waar hij en de docent kunnen komen; daarvandaan kunnen ze bestanden downloaden dan wel uploaden. de kinderen kunnen niet bij elkaar in de kamer komen (misschien wel een kamer waar ze met z'n allen samenkomen?). heb zelf aan zoiets als Skydrive gedacht, maar dan kan de uitgenodigde alleen downloaden en niet uploaden. Zou zoiets bestaan? Weet iemand wat? Heeft iemand een goeie tip? Mijn hoop , Remko, is een beetje gevestigd op jou en je uitgebreide netwerk.Wie stuurt me een goeie kant op, geeft mij een richting? wie weet waar ik deze vraag nog meer kan plaatsen?"

Volgens mij is Rob op zoek naar een geschikte elektronische leeromgeving. Ik heb wel gehoord van Moodle. En kennisnet geeft informatie over elo's. Maar zelf heb ik geen ervaring met die zaken. Wie wel?


(plaatje van eurowoning.nl)

Meer lezen
Expert op afstand (2)
[Postvak In]: topo op Brujon.net
Spelen met computerblokjes

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

zondag 6 september 2009

Dyslexie conferentie 12 oktober 2009


Op 12 oktober wordt er in science center NEMO in Amsterdam een conferentie rond ICT en dyslexie gehouden. De conferentie wordt georganiseerd door Lexima. Reden voor mij om even op een rij te zetten welke berichten en bookmarks ik de laatste tijd over dyslexie voorbij heb zien komen.

Allereerst een bericht uit Trouw:
"Elk kind heeft recht op onderwijs, ook dat met een beperking. Over hoe dit geregeld moet worden, is al jaren strijd. Trouw onderzoekt in een serie een aantal beperkingen en vraagt ouders naar hun ervaringen. Vandaag: Dyslexie" Lees verder.

En dan twee berichten op Kennislink.nl uit de wetenschappelijke hoek:
- Dyslexie is meer dan een taalprobleem.
- Dyslexie is wellicht te voorkomen.

Verder de volgende links waar meer informatie en hulpmiddelen te vinden zijn:
- dyslexie.eigenstart.nl
- dyslexie-vraagbaak.nl
- dyslexie.tv
- regelhulp.nl
Meer dyslexielinks vind je op delicious.com/rboers/dyslexie


(plaatje van dosomethingpretty.web-log.nl)

Meer lezen:
Dyslexie lettertype
Vergoedingen dyslexie
Hulp bij dyslexie

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

dinsdag 1 september 2009

Anatomiebronnen voor digibord


Het digibord leent zich uitstekend om onderdelen van de les te verfrissen met visueel materiaal. Dit is niet alleen leuk. Het geeft vaak ook een beter beeld dan de tekeningetjes die sommige leraren uit hun mouw proberen te schudden. En het helpt leerlingen dus met leren over bepaalde onderwerpen.

Vandaag kreeg ik een website onder ogen die zich gespecialiseerd heeft in het verzamelen van bronnen die met anatomie te maken hebben. En dat is bij uitstek een gebied waar je beter professionele tekenaars of ontwerpers tekeningen van kunt laten maken: het menselijk lichaam.
De site verwijst naar naslagwerken, sites met spelletjes en gewoon leuk illustratief materiaal.

Enige nadeel is dat het weer Engelstalig is.

Zie Thinkanatomy.com


(plaatje geknipt uit thinkanatomy.com)

Meer lezen
Mediawijzer.net: lekker beroemd
Digitale atlas via Google Earth
Dyslexie lettertype

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?