zondag 4 oktober 2009

Typeles


In een artikel in Vives wordt gesproken over typelessen op de basisschool.
In opdracht van Ticken.nl schijnt Maurice de Hond een peiling te hebben gedaan over de wenselijkheid van typelessen op de basisschool. De meerderheid van de ondervraagden is voor het aanbieden van typelessen.

In eerste instantie dacht ik: "Ja, lekker makkelijk... Ticken wil typelessen verkopen. En Maurice de Hond weet hoe hij zijn vragen moet stellen. En uiteraard komt er dan een antwoord uit dat de opdrachtgever bevalt."

Maar goed, ik ben zelf ook erg blij dat ik ooit met 10 vingers heb leren typen. Mijn ouders hebben me dat, toen ik tiener was, aangeraden. Dus ik geef Ticken.nl het voordeel van de twijfel.

En daarbij heb ik de website van Ticken eens bekeken. En ik moet zeggen dat ze het goed aanpakken. Ze zijn niet duur. En er is een schoolsubsidie mogelijk. Voor ieder kind dat de typecursus op Ticken.nl doet en dat bij jou op school zit, kan de school een subsidie krijgen van 3,50 euro. Als je een gemiddelde klas (ik zeg: 25 leerlingen) zover krijgt om die typecursus te gaan volgen, vangt de school dus: 87,50 euro. Het enige dat je hoeft te doen is een klein beetje reclame maken voor een typecursus.

Om Ticken.nl niet helemaal de hemel in te prijzen en met beide benen op de grond te houden, hier ook nog wat links naar andere (online) typecursussen:
- TypeTopia
- Typecursus voor kinderen van de LOI
- Typeles-online

Over het argument dat kinderen moeten leren typen omdat ze later in hun volwassen leven nog maar 1% zullen schrijven en 99% zullen typen, kun je zelf je mening vormen. Lees daarvoor bijvoorbeeld dit artikel op schriftontwikkeling.nl


(plaatje van itelect.nl)

Meer lezen
13 keer opletten bij emailgebruik
Snellezen
6 manieren op 'ja' te krijgen

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

3 opmerkingen:

  1. Roderick3/3/10 15:49

    Als vader van twee zoons en vice-voorzitter van de ouderraad van een basisschool streef ik al jaren naar typlessen op het rooster. Het verbaast mij nog steeds hoeveel weerstand daar tegen bestaat, terwijl het eigenlijk zo vanzelfsprekend is. Een basisschool behoort basisvaardigheden te onderwijzen, zoals lezen en schrijven. Leerlingen zullen een leven lang voor 96% van wat zij schrijven gebruik maken van een computer. Toetsenbordtraining ligt dus voor de hand, maar wat dat betreft laat men de jeugd massaal aanmodderen. Kinderen mogen zichzelf typen aanleren en doen dat dus volstrekt verkeerd. Terwijl handmatig schrijven in het primair onderwijs methodisch wordt bijgebracht, wordt het machineschrijven schromelijk verwaarloosd. Dat komt waarschijnlijk omdat de beleidsmakers zelf typen met twee of vier vingers en, zoals de meeste mensen, vinden dat ze zich daar heel goed mee kunnen redden. Tot ze een cursus blindtypen hebben gevolgd. Elke volwassene die een serieuze typcursus heeft gevolgd heeft achteraf spijt dat niet veel eerder te hebben gedaan. Blindtypen levert niet alleen een enorme tijdwinst op, maar draagt ook bij tot de inhoudelijke kwaliteit van het geschrevene. Wie blind typt kan zich immers volledig concentreren op de boodschap aangezien de bediening van het toetsenbord een automatisme is geworden. Het aanleren van deze basisvaardigheid wordt onze kinderen nu onthouden. Dat wil zeggen: ouders mogen het zelf regelen, met een cursusje op CD-ROM en het risico dat het leerrendement nihil is omdat er nergens zoveel kaf tussen het koren zit als in de typbranche. Daar bestaat geen keurmerk en ik moet het eerste vergelijkend onderzoek van typcursussen nog lezen op internet.

    Dat vergelijkend onderzoek hebben we als ouderraad dus zelf maar opgezet. We hebben een aantal webbased typcursussen voor kinderen bekeken, te weten TypeTopia, TypeSkills, Ticken en TypeStars. Webbased, omdat kinderen, als ze achter de computer zitten, toch vooral op internet bezig zijn en we verwachten dat online typtrainingen op dit gedrag inspelen. Het eigenlijke onderzoek is overigens uitgevoerd door mijn zoons en twaalf andere kinderen uit de bovenbouw. De kids kregen een week om de proeflessen te doen, die op de verschillende websites worden aangeboden. TypeTopia en TypeStars bleken veruit favoriet. Wij ouders (en het onderwijsteam op school) zijn vooral gecharmeerd van TypeStars, omdat deze cursus als enige internet niet alleen gebruikt als distributieplatform, maar de communicatiemogelijkheden van het web integreert in het leerproces. Cursisten kunnen online studiegroepjes opzetten en scholen beschikken binnen TypeStars over een eigen forum. Daarmee is TypeStars niet alleen een typcursus, maar ook een introductie tot sociale netwerken op internet. Als kinderen chatten of actief zijn op een forum wordt hun typvaardigheid geanalyseerd en de oefenstof van de typlessen aangepast! Iets dergelijks hebben we bij geen enkele andere cursus aangetroffen.

    Omdat de school typlessen in eerste instantie niet zag zitten, waarbij vooral het kostenaspect en tijdgebrek als argumenten werden aangevoerd, heeft de ouderraad op eigen initiatief TypeStars (www.typestars.com) aangeschaft. De school draagt wel bij door het computerlokaal en een leerkracht (op vrijwillige basis) beschikbaar te stellen. Inmiddels heeft de eerste lichting TypeStars-cursisten het diploma op zak, waarbij zowel ouders als leerkrachten aangenaam zijn verrast door de snelheid, maar vooral het gemak en het plezier waarmee de kinderen zich het blindtypen eigen hebben gemaakt. Van extra belasting van het onderwijsteam bleek geen sprake omdat de leerlingen vooral buiten schooltijd met TypeStars hebben geoefend. De cursus staat voor één uur per week op het rooster. Als ouderraad gaan we onze bevindingen publiceren op internet als een handleiding voor ouders die, net als wij, vinden dat in het internettijdperk middelen beschikbaar moeten worden gesteld om blindtypen als basisvaardigheid te onderwijzen op elke school.

    Roderick Rensenbrink

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Roderick:
    Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. De informatie zou ik graag doorspelen via een aparte blogpost. Bij deze vraag ik je toestemming om je reactie letterlijk te 'herpuliceren' op mijn blog.

    Wellicht kun je er nog bij vermelden waar je de informatie op internet (als handleiding voor ouders) gaat publiceren?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Remko, het staat je vrij mijn reactie integraal over te nemen en opnieuw te publiceren. Waar en wanneer we als ouderraad onze bevindingen gaan publiceren staat nog niet vast, maar je kunt er zeker van zijn dat we een verwijzing plaatsen op deze pagina.
    Roderick

    BeantwoordenVerwijderen