zondag 8 februari 2009

We gaan een school bouwen (2)


Na het bericht dat ik in december neerblogde, hebben we met de architect en een vertegenwoordiger van het bestuur verder gepraat over ons programma van eisen.

In eerste instantie richt je je dan op het functioneel programma van eisen. Daarin schrijf je op welke ruimtes je wilt en hoe die ruimtes zich ten opzichte van elkaar verhouden. Wij willen bijvoorbeeld lokalen niet aan een lange gang (zoals we nu hebben), maar rondom een centrale ruimte. Een en ander hangt natuurlijk ook samen met de manier waarop je je onderwijs invulling geeft.

Je functioneel programma van eisen wordt daarna aangevuld met een ruimtelijk programma van eisen. Middels dat programma geef je aan hoe groot de ruimtes moeten worden. Daarna volgt ook nog een technisch programma van eisen. Daarin komen alle technische installaties e.d. te staan.

De contouren van ons functioneel programma van eisen worden zo langzamerhand duidelijk en afgelopen week kreeg ik ook het ruimtelijk programma van eisen onder ogen. En daar schrok ik wel een beetje van. We hebben nu vrij grote lokalen (een gebouw van rond de 80 jaar oud), en we gaan in ons nieuwe gebouw behoorlijk terug in ruimte. Maar eigenlijk snap ik dat niet.

Als je edubloggend Nederland een beetje volgt, moet het je zijn opgevallen dat er steeds gesproken wordt over 21e eeuwse vaardigheden. We moeten kinderen voorbereiden op de toekomst vol eigenheid en creativiteit. We moeten kinderen de ruimte geven om zich te ontplooien. Niet klassikaal in rijen zitten. Niet allemaal tegelijk met hetzelfde bezig zijn.

Misschien kan iemand dat eens zeggen tegen degene die de vierkante meters per kind uitdeelt in Den Haag. Als je kinderen in je onderwijs de ruimte wilt geven, moet je geen kleinere scholen/lokalen bouwen dan in de vorige eeuw...


(plaatje via www.flecnederland.nl)

Meer lezen
We gaan een school bouwen!
Ik vraag voor Sinterklaas...
Shift Happens - NL versie

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

2 opmerkingen:

  1. Beetje laat, sorry. Maar toch ...
    Gewoon als denkexercitie: moet je nog wel een 'school' bouwen? Als we gaan nadenken over onderwijs in de 21e eeuw, moeten we ook nadenken over de vormgeving, inrichting en uitrusting van de leeromgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Fons:
    Helemaal mee eens dat je ook moet nadenken over de online mogelijkheden van je school. Maar een gebouw heb je toch echt nog wel nodig.

    Al is het alleen al omdat al die lieve kindertjes niet alleen thuis kunnen blijven. ;-)

    En de meeste leerprocessen vinden volgens mij toch echt nog plaats in het 'echte leven'. Zeker op basisschoolleeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen