zaterdag 29 november 2008

Lerarenbeurs op herhaling

Ongetwijfeld zijn er mensen die het elders al gelezen hebben. Maar omdat ik de vorige keer meldde dat er een lerarenbeurs is, kon ik het nu niet achterwege laten.
Dus hierbij, de lerarenbeurs gaat de tweede ronde in. Er zijn uiteraard wel wat criteria waar je (of de opleiding) aan moet voldoen. Meer info vind je op de site van de ib-groep.


Meer lezen
ICT op een basisschool
Opgepakt!
Vergoedingen dyslexie

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

donderdag 27 november 2008

Nintendo DS in Dordt


Het AD kopt: Basisschoolleerlingen krijgen les met Nintendo

Kinderenlerenrekenen.nl kopt: taal en rekenen met spelcomputer .

En toen was mijn aandacht getrokken. Even zoeken op kennisnet leverde mij het vraagstuk van SBO Het Noorderlicht op:

"Kan de Nintendo DS met ‘Dr Kawashima Brain Training’ ervoor kan zorgen dat leerlingen in het speciaal basisonderwijs hun mentale vaardigheden in het algemeen, en op het leergebied rekenen in het bijzonder, vergroten in vergelijking van het aanbieden van de leerstof op de traditionele manier?"

Er zijn op die school twee groepen naast elkaar gevolgd. Een groep met Nintendo DS, en een groep zonder. De uitkomst: de groep met spelcomputer was meer gemotiveerd, was meer geconcentreerd en maakte minder fouten.

Ik geloof dat direct. Maar...

Mijn stelling is dat het werkt als volgt.
Kinderen vinden werken op een spelcomputer leuker. Het is anders dan anders. Ze zijn meer gemotiveerd omdat ze zich bijzonder voelen omdat ze met de spelcomputer mogen werken. Die motivatie zorgt voor een verhoogde concentratie. En daardoor maken ze minder fouten.

Wat nou als iedereen altijd met een spelcomputer werkt. Zoals er nu met schriften wordt gewerkt. Mijn stelling is dat de (extra) motivatie verdwijnt. De extra concentratie verdwijnt ook. En er worden weer net zoveel fouten gemaakt als voorheen.
Of ben ik nu te cynisch?

Er blijft overigens wel een argument over om de spelcomputer te gebruiken. De leerkracht heeft geen nakijkwerk en de leerling wel directe feedback. Wellicht dat dat voor minder fouten zorgt.


(plaatje via www.scubb.com)

Meer lezen
Digiboeken
Minilaptops ook geschikt voor basisschool?
Stemkastjes en het digitale bord

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

woensdag 19 november 2008

Maatwerk Rekenen, een gebruikersverslag


"Een oefening maken door een ‘wakker’ diertje aan te klikken. Iets nieuws leren door aapjes te laten springen? Vooral voor kinderen die moeite hebben met rekenen is het extra motiverend als zij de leerstof op een leuke manier krijgen aangeboden. En Maatwerk rekenen ís leuk. Een compleet remediërend pakket voor kinderen die het het hardst nodig hebben."
Zo beschrijft Malmberg het remediërende rekenpakket voor de basisschool op hun site.

Sinds vorig schooljaar hebben wij Maatwerk Rekenen, dat uit vijf delen bestaat, in gebruik. Wij hebben er voor gekozen het programma vooral in te zetten bij kinderen die meer dan een jaar achterstand hebben op rekengebied. In deze post wil ik wat gebruikerservaringen tot nu toe kwijt.

Normering
We hebben de normering van de toetsen aangepast. Dat is heel simpel te doen in de instellingen van de software. Op onze school hebben we hem gelijk getrokken met de normering van Pluspunt. Dat betekent dat we een 80%-normering hanteren.

Toetsen: papier en/of digitaal
Het programma is zo opgezet dat je volledig uit een kopieermap kan werken. Dan laat je de toetsen op papier maken, zoekt zelf het diagnostisch gesprek uit en laat de kinderen werken uit kopieerboekjes.
Je kunt ook (bijna) volledig op de computer werken. Dan maakt het kind de toets op de computer, het diagnostisch gesprek vul je digitaal in (de computer maakt dan een analyse) en er zijn oefeningen op de computer te maken door het kind.
En je kunt een combinatie van beide wegen bewandelen. Dat heeft mijn voorkeur.
Een bijzonder detail in dit hele verhaal is dat we al verschillende kinderen zijn tegengekomen die de toets op de computer verprutsten, maar dezelfde toets op papier gewoon goed maakten. Bij twijfel laten wij dus altijd allebei de toetsen maken, zowel de digitale als de papieren versie.

Deze constatering hadden we ook al gedaan bij de digitale toetsen van cito die we in het verleden bij onze kleuters afnamen. De resultaten van die toetsen kelderden ineens toen we het digitaal gingen afnemen. Bij die kleutertoetsen hebben we er daarom voor gekozen die toetsen maar weer gewoon in papieren vorm af te nemen. Maar goed, terug naar Maatwerk...

Gebruikers op slot
Het komt regelmatig voor dat kinderen die in Maatwerk op de computer hebben gewerkt gelockt komen te staan. Leerlingen worden gelockt om te voorkomen dat ze zich op twee computers tegelijk aanmelden. Maar soms blijft die lock staan als een leerling helemaal niet ergens anders is ingelogd. Resultaat is dan dat de leerling helemaal niet meer op de computer met Maatwerk kan werken.
Na een telefoontje met de helpdesk was dit probleem echter snel opgelost. Je verwijdert gewoon een bepaald bestandje in een installatiemap en daarna is de gelockte leerling weer vrijgegeven. Je moet alleen even weten waar het zit.

Verbeterpunt
Wellicht is een verbeterpunt nog dat de kopieerbladen ook via de software zijn te printen. Maar dan niet als vaststaande bladen, maar dat de opgaven steeds wisselen binnen het type som. Als je begrijpt wat ik bedoel. Kinderen die meer oefening nodig hebben dan dat er bladen in de map zitten, zouden hiermee misschien geholpen zijn. Een soortgelijke functie heeft Ambrasoft in RekenBlad zitten.

Ik kan nog wel meer schrijven over Maatwerk, maar laat ik afsluiten met de opmerking dat ik tevreden ben met het pakket.


(Plaatje via malmberg.nl)

Beviel dit artikel? Overweeg dan een abonnement. In de rechterkolom kun je je via email abonneren. Je wordt dan op de hoogte gehouden van het laatste nieuws op dit blog.


Meer lezen
Registratie Taalverhaal in Excel
Getalinstinct en rekenen
Getallenlijn op ActivBoard

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

dinsdag 18 november 2008

Digiboeken


Op het weblog van Onderwijs van morgen (Malmberg) stond een tijdje geleden een bericht over digitaal papier. Een goed artikel waarin een overzicht gegeven wordt van de stand van zaken rond digitaal papier en e-books.

Voor kinderen op het voortgezet onderwijs zie ik grote voordelen omdat je met maar 1 boek onder je arm naar school hoeft in plaats van die grote en zware boekentassen.

Maar hoe zit dat nu met het basisonderwijs? Gaan wij ook nog wat merken van de ontwikkelingen rond digitaal papier? We kopen vooralsnog gewoon les- en tekstboeken die gemaakt worden van dode bomen. (Zoals sommigen dat zo mooi kunnen zeggen.)
Om over (werk)schriften nog maar niet te spreken. Die schaffen we jaarlijks aan.

Zijn er al basisscholen of leerkrachten die ervaring hebben met het gebruik van e-books in hun klas? Ik zou het graag horen.


(Plaatje via www.product-reviews.net)

Meer lezen
Mini-laptops ook geschikt voor basisschool?
Klaslokaal in de 21e eeuw
ActivArena en SmartTable

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

zondag 16 november 2008

Geen advertenties

Een week geleden stelde ik een vraag over mijn blog:
"Advertenties op dit blog: ja of nee?"

Inmiddels hebben 12 mensen gestemd. Vind ik zelf een wat magere opkomst, eerlijk gezegd. Maar goed, ik moet het er mee doen. Vanaf het begin was duidelijk dat vandaag de stemmen geteld zouden worden.

De uitslag:
4 ja,
9 nee. (1 nee via een reactie onder het bericht.)

Dat is duidelijk.
Alleen Marcel heeft via de reacties onder het bericht gestemd, waarvoor dank. Ik merkte dat ik het prettiger vond om er een 'verhaaltje' bij te lezen.

Ik heb overigens besloten naar mijn lezers te luisteren. Er komen op dit blog geen advertenties. Bedankt voor jullie meningen.


Meer lezen:
Ik vraag voor Sinterklaas... ;-)
Waarom zou je nou bloggen?
Als je je via email aanmeldt

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

donderdag 13 november 2008

Ik vraag voor Sinterklaas ... ;-)


In oktober blogde Kobus van de Slossen over zijn 5 dingen die hij zou willen hebben. Voor in zijn klas, bedoelde hij.

Sinterklaas is bijna in het land. En ik heb mijn wensenlijstje ook klaar:

1. eigen klassenbudget voor leerkrachten
Het hoeft niet veel geld te zijn, maar gewoon dat je eens een aardigheidje, een beloning, een leuk spel, iets nuttigs, of een projectje kan financieren voor de kinderen uit je klas. Zie overigens ook deze post op Onderwijs van de 21e eeuw in dit kader.

2. meer ruimte, groter klaslokaal
Ik vind het te gek voor woorden dat we anno 2008 - 2009 (we denken in schooljaren, he..) 25 tot 30 mensen(kinderen) op 56 vierkante meter laten werken. De hele dag. Geen bedrijf dat dit zijn mensen aandoet. Maarja, het zijn maar kinderen. En een juf. Of een meester.

3. collegiale consultatie ingeroosterd
Over collegiale consultatie kan veel gezegd worden (zie bijvoorbeeld het artikel 'cc' op kijkoponderwijs), maar ik denk dat het een slechte gewoonte is om niet bij je buur te kijken. Iedere leerkracht kan iets goed, sommigen kunnen iets heel goed. Laat je inspireren. Laat je verrassen. En neem dat mee je eigen klas in.

4. computers die je niet hoeft te beheren
Dat lijkt me wel wat. Gewoon aanzetten en hij doet het. Altijd. Net als een lamp.

5. langere pauze tussen de middag
Onze pauzes zijn nu 3 kwartier. Maar iemand in Den Haag heeft verzonnen dat scholen tussen de middag voor opvang moeten zorgen. Dus de kinderen mogen bij ons overblijven. Er zijn alleen niet genoeg ouders die willen helpen. De leerkrachten springen dus bij, want je kunt een groep kinderen nou eenmaal niet alleen in een klas achterlaten. Maarja, dat gaat wel van je pauze af.



Aan wie mag ik het stokje doorgeven? Het is immers bijna Sinterklaas... ;-)


(plaatje via www.sbcollege.be)

Meer lezen:
ActivArena en SmartTable
Hoofdtelefoons, een kopzorg minder
Klaslokaal in de 21 eeuw

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

dinsdag 11 november 2008

ICT op een basisschool

Op Onderwijsvooruitzichten van John van Dongen verscheen vorige week deze post. Koos Bezemer schreef deze post met zijn ervaring als schoolleider. Ik vond zijn stuk op zijn zachtst gezegd herkenbaar.

Een klein stukje uit zijn post:
"Het onderwijs zit te wachten op zaken die werken. Als je de PC start dat je 1 minuut later kunt beginnen. Dat je je digitaal bord aanzet en dat het direct gebruiksklaar is. Dat je reken- of taal- of spellingsoftware bij je methode wordt geleverd. Kortom dat je niet heel de dag bezig hoeft te zijn om het Net hoeft af te schuimen of er weer een gadget bij is gekomen maar gewoon dat het apparaat werkt in de klas. Dat valt nog niet altijd mee."

Verbaasd was ik over de reacties die het losmaakte onder medebloggers. Zie bijvoorbeeld deze post op het blog van Karin Winters.
Koos wordt door de edubloggers nog net niet bij het grof vuil gezet. Alsof hij een mening vertegenwoordigt die niet gezegd mag worden.

Ik denk dat er een kern van waarheid in zijn verhaal zit. Het mag uiteraard leuk gevonden worden om van alles uit te proberen; van minilaptops tot twitter en stemmen met een mobiele telefoon. En het is zeker nodig om kinderen te begeleiden in hun online-leven. De toekomst van de kinderen die nu op de basisschool zitten zal een groot element van technologie bevatten. En het onderwijs kan niet achterblijven.
Maar Koos heeft gewoon gelijk als hij zegt dat de techniek moet werken. En vooralsnog hebben we die situatie nog niet bereikt.

Ik werk op een kleine school met een netwerk van pc's en laptops. We hebben digiborden in alle groepen van 3 tot en met 8. We gebruiken sommige software online (leerkrachtassistent van veilig leren lezen). Onze leerlingadministratie zit volledig in de computer. Ook de zorgverbreding in onze school is gedigitaliseerd. Handelingsplannen van leerlingen. Groepsindelingen, roosters, noem maar op.

Als ict-coördinator op deze school ben ik me er van bewust dat een uitval van het netwerk eigenlijk niet kan. Dus in maart jongstleden hebben we de server vernieuwd. Gezorgd voor goede backups, nieuwe harde schijven, up-to-date apparatuur.
Maar toch is de maandag voor de herfstvakantie gebeurd wat niet had mogen gebeuren:
twee van de drie harde schijven vielen tegelijkertijd uit. Weg netwerk. Weg internet. Weg leerkrachtassistent. Weg leerlingadministratie. Weg.
In tegenstelling tot banken of grote bedrijven hebben basisscholen het geld niet om servicecontracten af te sluiten met een garantie dat er binnen 24 uur een nieuwe server staat. Wij hebben twee weken moeten wachten. We hadden geluk dat de herfstvakantie aanstaande was.

Techniek is kwetsbaar. En je organisatie is dat dan ook als je te afhankelijk wordt van techniek. Dat is mij wel duidelijk geworden.
Overigens zijn de problemen nu grotendeels opgelost. En we zijn praktisch geen data verloren.

Gelukkig heb ik collega's die creatief en vindingrijk genoeg zijn. Ook zonder computer.



Meer lezen?
Materiaal scannen voor het digibord
Mijn reactie op de onderwijsraad
Multitasken en kort schakelen

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

zondag 9 november 2008

Advertentie-overweging


Sinds mijn blog in de etalage van Trendmatcher.nl heeft gestaan, zijn mijn bezoekcijfers alleen maar doorgestegen. In mijn vorige bericht schreef ik dat mijn feeds nu ook opgepakt worden door de onderwijsnieuwsdienst.

Bloggen is leuk. En als je gelezen wordt, is dat alleen maar leuker.
Maar het kost ook veel tijd. Op veel andere blogs zie je dan advertenties staan, omdat die bloggers het wellicht als een soort 'werk' zien.

Ik overweeg om ook advertenties (via Google Adsense) op mijn blog te plaatsen. Niet omdat ik nou zo nodig geld moet verdienen, maar omdat ik hier toch schrijf. En als je dan een beetje geld overhoudt aan een leuke hobby, is dat mooi meegenomen.

Jij leest hier. (Ik schrijf hier alleen maar.) Wat vind jij?
Ik zou het erg op prijs stellen als je in de poll aan de rechterkant, of in de reacties onder dit bericht je mening wilt achterlaten. Alvast bedankt.


Meer lezen?
Titelverklaring
Gezien worden
Kleverige websites maken

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

dinsdag 4 november 2008

Opgepakt!

In mijn statistieken van feedburner zag ik veel bezoekers (visitors heten ze daar..) binnenkomen via Onderwijsnieuwsdienst.nl. Zoekend naar de oorzaak daarvan, zag ik dat mijn weblog is opgepakt door de feeds van onderwijsnieuwsdienst. (Iemand zal hem wel gewoon toegevoegd hebben...) Je vindt mijn blog in de categorie Weblogs PO.
Helaas was de naam van mijn weblog Blauw wit genoemd. Maar na een mailtje naar Sipke Kloosterman was het vrij snel geregeld. Vanaf nu gaat er gewoon WitBlauw staan. (Bekt ook beter, vind ik zelf.)

Mocht je nou op mijn weblog komen via onderwijsnieuwsdienst: welkom. En schroom niet om je te abonneren.


Meer lezen:
Waarom zou je nou bloggen?
Discussie over RSS
Weblogs basisonderwijs update

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

maandag 3 november 2008

Waarom zou je nou bloggen...?


Dat is een goede vraag. Ik ben in januari dit jaar begonnen omdat ik benieuwd was naar web2.0-toepassingen. De beste manier om erover te leren, is het gaan doen. Inmiddels ben ik vele posts verder en heb ik ook heel wat gelezen via Google Reader en Delicious.
En dat kost ontzettend veel tijd. Waarom dan toch bloggen?

Ten eerste omdat het een sport is om de techniek meester te zijn. Gewoon leren snappen hoe dat zit met blog-software, tags, html, pings, gadgets en meer. Ik vind dat leuk.

Ten tweede omdat het leuk is om kennis te delen. Weten wat je weet, delen wat je weet en er achter komen wat je nog niet weet. Ik vind dat leuk.

Ten derde omdat je je netwerk vergroot. Je leert (digitaal) mensen kennen. Je krijgt reactie, doet ideeën op, en leert nog meer mensen kennen. Ik vind dat leuk.

Ten vierde omdat je niet alles kan weten. En via een blog heb je een plek om een vraag te stellen. Altijd wel iemand die een antwoord heeft. Ik vind dat leuk.

Ten vijfde omdat het blog ook een log is. Je vindt ideeën, gedachten, antwoorden en informatie en mensen makkelijk terug via je eigen blog. En dat vind ik vooral makkelijk.

Dus ik ga nog wel even door met bloggen. Lees je mee?


Meer lezen:
WitBlauw (be)zoeken
ShiftHappens NL-versie
Make my Blogday

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?

zondag 2 november 2008

Letop.be


Even een kort berichtje:

Via mijn subscriptions in delicious vond ik weer een handige site. Tenminste, voor wie geïnteresseerd is in leerstoornissen of leerproblemen: www.letop.be.

Op deze site kun je informatie zoeken en vinden over ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, gedragstoornissen en NLD. Kijk daarvoor in de infotheek op die website.



Meer lezen?
Vergoedingen dyslexie
Leerlingdossier in een wiki?
Spelling remediëren

Of abonneer je via RSS of email
>>> Wat is rss?